Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Marlena varnar för Blocket-bedragare

Marlena Eriksson vill varna andra. Foto: PRIVAT
Bluffen ägde rum efter att Marlena annonserat på Blocket.

Marlena Eriksson från Onsala blev utsatt för ett misstänkt bedrägeriförsök efter att ha annonserat på Blocket.

– Vi hade en person här som skulle köpa datasaker som av allt att döma ville lura oss. Och jag har fått kontakt med en dam som bor relativt nära oss som blivit lurad på ett guldsmycke.

Nu vill hon varna andra för de misstänkta bedragarna.

Det var för några veckor sedan som Marlena Erikssons son skulle sälja en dator, skärm och en del spel via säljsajten "Blocket. En intresserad man kom för att köpa sakerna hemma hos familjen i Onsala i Kungsbacka kommun.

Allt gick bra tills mannen skulle betala.

– Han sa att det var hans företag som skulle ha sakerna så han kunde inte swisha och hade heller inga kontanter att betala med. Men han visade upp en mobilapp där det stod att pengarna förts över till min sambos konto, berättar Marlena Eriksson.

Marlena Erikssons varning på Facebook.

Man blev dock ändå misstänksamma eftersom det stod "Danska Bank" i stället för "Danske Bank" när mannen visade upp "beviset" för betalningen.

Lämnade guldsmycke

Mannen blev allt mer besvärad och förklarade efter en stund att han kunde återkomma dagen efter då man borde ha fått pengarna på kontot.

Men några pengar dök aldrig upp – och man såg inte heller röken av köparen igen. Marlena och hennes familj är övertygade om att man utsatts för ett försök till bedrägeri. För att varna andra beskrev hon vad som hänt i ett Facebookinlägg.

– Jag har fått kontakt med en kvinna som bor relativt nära oss som läst mitt inlägg. Hon råkade ut för något snarlikt, men det var inte samma person så det verkar ju nästan som att en liga är i farten, säger Marlene Eriksson.

 

LÄS OCKSÅ: Rebecca varnar för Blocket-bedragare

 

Hon berättar att kvinnan som kontaktat henne lämnade ifrån sig ett guldsmycke värt 6000 kronor, men några pengar sattes aldrig in på hennes konto.

Känner igen metoden

Marlena Eriksson var i kontakt med polisen, men man kom fram till att inte göra någon formell anmälan eftersom familjen trots allt lyckats undgå att bli bedragna.

– Det här sättet att försöka lura folk känner vi till, att man visar upp nåt slags falskt kvitto i mobilen, säger Tommy Nyman, presstalesperson vid polisen i region Väst.

Polisens råd för att undvika att bli bedragen är de vanliga: var noggrann, kolla upp vem du har att göra med, om det handlar om betalning så se till att få den på ett säkert sätt.

– Swish eller kontanter fungerar, likaså om man får kontroll på betalningen via sitt eget bank-ID. Folk som försöker köpa via Blocket, inte prutar och inte betalar kontant eller via Swish ska man vara misstänksam mot.

– Det var vaket av familjen att reagera som de gjorde, säger Tommy Nyman.

 

LÄS OCKSÅ: Johanna råkade ut för Blocket-bedragare