Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Marks kommun går in i stabsläge efter olyckan

52 åttondeklassare från Ängsskolan i Skene färdades i bussen. Foto: JESSICA GRIP
Skolan öppnade upp klockan 11 på söndagen för att erbjuda stöd till anhöriga och vänner. Foto: Henrik Jansson
Tre personer dog i svåra buskrasvhen. Foto: Henrik Jansson
Blommor som lämnats vid Ängskolan. Folk visar sina sympatier. Foto: Henrik Jansson
– Vi har mobiliserat med allt vi har för att stötta, säger kyrkoherde Göran Landgren. Foto: Henrik Jansson
Tomas Johansson, M, ordförande i kommunstyrelsen i Marks kommun, är på plats på skolan. Foto: Henrik Jansson
Peter Branshøj och Peter Johansson från civilförsvarets posomgrupp på plats på skolan. Foto: Henrik Jansson
1 / 8

Den buss med 52 åttondeklassare som vält i Härjedalen var en buss full med ungdomar och lärare från Ängsskolan i Skene – tre barn miste livet i kraschen. Flera är allvarligt skadade. 

Skolan öppnade upp klockan 11 på söndagen och både vuxna och barn har tog sig dit för att få stöd och hjälp. 

– Jag är bestört. Jag kan inte minnas att Marks kommun drabbats av något så hemskt som detta tidigare, säger kommunstyrelsens ordförande Tomas Johansson. 

Ungdomarna var på väg på klassresa när den svåra olyckan inträffade på E45 mellan Sveg och Fågelsjö. Det handlar om åttondeklassare från en Ängskolan i Skene. Det är 52 elever, sex lärare och busschauffören som befunnit sig på bussen vid olyckan.  

På söndagen meddelades det att tre personer avlidit i samband med olyckan. Och Marks kommun agerar både på hemmaplan och i samverkan med Härjedalen – där olyckan skett. 

Polisen bekräftade på måndagsmorgonen att samtliga omkomna var barn.

 

LÄS MER: Tre döda i bussolyckan på E45 

 

– Vi har gått in i stabsläge och det gör vi för att gå in och stötta och ta hand om anhöriga. Det handlar bland annat om kontakt med kyrkan och vi har också engagerat posom-gruppen som samverkar med posomgruppen uppe i Härjedalen, säger Lars Jerrestrand, tf kommunchef i Marks kommun. 

Flaggan vajar på halvstång vid Ängskolan i Skene. Foto: Henrik Jansson

Posom står för ”psykiskt och socialt omhändertagande vid olyckor och katastrofer”. Det är en styrgrupp som består av representanter från kommunen, polisen, räddningstjänsten och svenska kyrkan. 

Skolan öppnar på söndagen

Han berättar att de nu har löpande kontakt med polis och räddningstjänst för att få information om hur det utvecklar sig på olycksplatsen – och hur man ska sköta hanteringen kring skolan på plats. 

Ängskolan öppnade upp vid klockan 11 på söndagen. Det är mycket dämpat på platsen och många, både vuxna och barn, har tagit sig dit. 

– Biträdande rektor kommer att vara på plats och en präst. Detta så att andra elever på skolan och anhöriga ska kunna känna att de har någonstans att vända sig med sina frågor och såklart för att få stöd, säger Kenny Fredholm som är verksamhetschef för skolorna i kommunen

"Jag är bestört" 

Tomas Johansson, ordförande i kommunstyrelsen i Marks kommun, är på plats på skolan. 

– Det är många som hjälper till att stötta anhöriga nu, statsminister Stefan Löfven har ringt och frågat om vi behöver nationell hjälp och självklart också beklagat det som hänt, säger han. 

Tomas Johansson fortsätter: 

– Jag är bestört. Jag kan inte minnas att Marks kommun drabbats av något så hemskt som detta tidigare. 

Polisen i Borås meddelar att de öppnar upp polisstationen i Kinna, dit ska anhöriga kunna vända sig. Kommunpolisen kommer även att finnas tillgänglig på skolan. Även kyrkan i Skene har öppnat upp. 

– Vi har mobiliserat med allt vi har för att stötta, säger kyrkoherde Göran Landgren.

"Stämningen är tryckt"

Jesper Park är ordförande i IFK Örby där flera av ungdomarna är med. Foto: Henrik Jansson

13-15 av eleverna ombord på bussen spelar fotboll i klubben IFK Örby. Jesper Park är ordförande i idrottsföreningen.

– Det här är såklart en jobbig dag för klubben. Just i nuläget så samlas vi så att alla ska få en chans att prata och bearbeta, säger han.

Två präster finns på plats, tillgänglig för samtal för de som behöver, berättar Park.

– Stämningen är tryckt. Ovissheten är väldigt tärande. Vi vet ju inte heller. Vi vet att att det har gått bra för många, men med vissa så vet vi inte, säger Jesper Park. 

Många av de inblandade eleverna spelar också i Marbo basket som ställer in en match som skulle ha ägt rum under söndagen med anledning av olyckan.

"Våra tankar går till familj, släkt, vänner och alla som på något sätt drabbats efter den mycket tragiska bussolyckan som inträffade tidigt i morse i Härjedalen. Ungdomarna som var med går i åttan i Ängsskolan i Skene och många spelar basket i Marbo", skriver föreningen på sin webbsida. 

 

Få de senaste västsvenska nyheterna i GT:s nyhetsapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.