Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Markägaren: Det är en sådan tragedi

<p>Godsägaren och vd:n Arne Jönsson, 79, äger marken där flera av fynden efter Lisa gjordes.<br></p>
Foto: Anders Ylander
<p>Han är även arbetsgivare för de två litauiska bröder som sitter häktade på sannolika skäl misstänkta för mordet.</p>
Foto: Anna Svanberg

Godsägaren och vd:n Arne Jönsson, 79, har hamnat mitt i Lisa Holms mordutredning.

Han äger marken där flera av fynden gjorts och han är arbetsgivare för de två litauiska bröder som sitter häktade på sannolika skäl misstänkta för mordet.

– Kan polisen lägga fram en utredning som visar att någon av dem är skyldig till detta så blir vi väldigt besvikna och förvånade, säger han.

Godsägaren och affärsmannen Arne Jönsson äger herrgården Blombergs säteri. Den slottsliknande byggnaden är själva navet i det lilla samhället och Arne Jönsson äger även en stor del av marken, och flera byggnader i Blomberg.

När Expressen talar med honom på onsdagen är han i färd med att packa väskorna för att åka till Dalarna och fira midsommar. Han har inte gjort några uttalanden till pressen efter att hans två anställda gripits.

– Jag har gjort ett undantag i och med att jag talar med dig.

Misstankarna mot de båda bröderna – 31 och 35 år gamla – har stärkts under de senaste dagarna. Männen häktades på tisdagen misstänkta för mord på den högre misstankegraden sannolika skäl. Precis som den häktade kvinnan nekar männen till brott, men åklagaren lyckades presentera tillräckligt starka bevis för att få männen häktade.

Arne Jönsson har känt männen i flera år och uppger att de har skött sitt arbete på ett bra sätt.

Arne träffade själv Lisa Holm för första gången samma dag som hon försvann.

– Jag träffade henne på morgonen när jag var inne spontant på kaféet. En förtjusande flicka som kaféinnehavarinnan presenterade för mig. Det var första dagen som hon åkte till jobbet själv och det är en sådan tragedi att det liknar ingenting. Ofattbart är det, säger han.

Dagen efter, på måndagen, var Arne Jönsson tillsammans med de anhållna bröderna, samt en annan man. När de tittade in i ladan mittemot kaféet upptäckte de plötsligt Lisa Holms handske.

– Jag tog handsken med mina fingerspetsar och promenerade bort till polisen. Sedan fick jag ett erkännande av pappan att det var flickans handske.

"Något kan ha slagit slint"

Efter fyndet fortsatte männen att arbeta för Arne Jönsson fram till fredagens gripande.

Han berättar att han skulle känna sig lurad om det visade sig att de är skyldiga till brottet. Männen var betrodda att röra sig fritt på stora delar av hans ägor.

– Kan polisen lägga fram en utredning som visar att någon av dem är skyldig till detta så blir vi väldigt besvikna och förvånade. Men jag tror att det blir väldigt svårt, för de har kunnat röra sig fritt på gården och de har haft olika uppgifter. Den äldre av dem är så skicklig att han är konstruktör till olika saker som vi diskuterar, och därför rör han sig lite fritt.

– Men det kan hända att något har slagit slint, och det kan jag inte svara på. Det enda jag kan säga är att de får högsta betyg på att sköta jobbet, säger han.

Betedde sig underligt

En annan person som känner bröderna berättar för Expressen att han träffat männen ett flertal gånger mellan Lisa Holms försvinnande och gripandet. Han menar att han nu i efterhand tänkt på att den yngre brodern agerat konstigt efter att Lisa Holm försvann.

– Han var lite tillbakadragen den senaste veckan och väldigt tystlåten mot vad han brukar vara, säger han.

Den äldre brodern ska ha uppträtt som vanligt medan den yngre brodern betedde sig annorlunda mot vad han brukar, enligt personen.

– Han höll sig undan och tittade ner i marken, och det har han aldrig gjort förut. Men jag dömer dem inte i detta läge utan håller mig neutral. Jag har inget ont att säga om dem, säger han.

Lämnade intressanta uppgifter

Arne Jönsson har själv hörts av polisen om brödernas förehavanden under förra veckan. Han säger sig ha lämnat mycket intressanta uppgifter i utredningen som polisen just nu arbetar med. Vad uppgifterna består av vill han i nuläget inte gå in på.

– Vi som vet något om det här har pratat med polisen, och det är inspelat på band, så det kommer att komma fram. Men just nu så vill jag inte gå in på den biten, säger Arne Jönsson.

Han vill vänta och se var utredningen landar innan han uttalar sig igen. Tills vidare tycker han att det är bra att bröderna sitter häktade.

– De är på rätt plats nu. För innan det här blir utrett så är det inte roligt för dem att vara någon annanstans än där de är.