Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Annas ilska över turistinvasionen

Senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Anna Sandgren, 54, har märkt av en stor ökning av turister på sina marker.Foto: Lindblom/Picpeople
Åkulla bokskogar är ett välkänt friluftsområde i Varbergs kommun.Foto: Privat

De senaste åren har Anna och Caspar Sandgren märkt en ökad turism på sina marker – och under coronakrisen har det blivit en riktig boom.

Nu har markägarna tröttnat.

– Vi som markägare tvingas hantera konsekvenserna av det här ökade besökstrycket och vad det innebär, säger Anna. 

Under de senaste åren har Anna Sandgren, 54, och maken Caspar Sandgren, 55, sett en stor ökning av antalet besökare på sina marker.

Paret bor i Torstorps skog i Varbergs kommun och stora delar av deras mark ligger inom Åkulla bokskogar – ett välkänt friluftsområde i kommunen.

Tidvis har det varit så mycket bilar att parkeringsplatserna inte räckt till och besökarna har i stället parkerat längs med vägarna, berättar Anna.

Detta har medfört problem då det varit svårt för markägarna att komma fram med bilar och arbetsmaskiner, vilket Hallands Nyheter tidigare rapporterat om.

– Det handlar om en stor ökning av besökare. De senaste tre-fyra åren har vi även märkt av en högre aktivitet, det kan man se på antalet bilar på parkeringen. Eller antalet hästekipage som går här på våra privata vägar. Man kan tycka att en häst inte är ett problem – men 10-15 hästar i veckan bajsar ganska mycket, säger Anna.

Åkulla bokskogar är ett välkänt friluftsområde i Varbergs kommun.Foto: Privat

”Kisspapper på flera ställen”

Coronakrisen har inneburit att många människor söker sig ut i naturen för att aktivera sig samtidigt som man håller social distansering.

– Vi gick en kvällsrunda genom en del av vår mark som är naturreservat, där hade det lämnats kisspapper på flera ställen, säger Anna Sandgren.

Hon menar att många av de nya besökarna kommer på grund av marknadsföring som bedrivs av kommun, Region Halland och länsstyrelse.

– Det finns ingen konsekvensanalys av deras marknadsföring och det har vi efterfrågat av länsstyrelsen och kommunen. I stället måste vi som markägare hantera konsekvenserna av det här ökade besökstrycket och vad det innebär, säger Anna Sandgren, och fortsätter:

– Vi har tagit upp frågan om avsaknaden av en konsekvensanalys av den hårda marknadsföring som kommun och region bedriver i dessa frågor på ett stort möte vi markägare hade med länsstyrelsen i januari nu i år. Om besöksantalet fortsätter att eskalera kan man inte backa bandet och man riskerar att förlora de höga naturvärden man velat bevara då man skapade naturreservat på våra marker. Dessutom kommer man gå miste om den fina naturupplevelsen och i stället få känslan av att röra sig i en stadspark, säger Anna Sandgren.

Kommunen svarar

Ulrika Rylin är landsbygdssamordnare på Varbergs kommun. Hon förklarar att kommunen marknadsför friluftsliv vid Åkulla bokskogar. 

– Vi tog fram ett projekt för ett par år sedan med tolv vandringsleder i området. Och för lite över ett år sedan gick kommunen in för att upprätthålla vandringsledarna. Vi ger ett årligt stöd till Åkulla bokskogar som vi marknadsför i våra kanaler, säger hon.

Ulrika Rylin är landsbygdssamordnare på Varbergs kommun.Foto: Privat

Hon förklarar även att det är viktigt att alla parter i området för en dialog.

– Det är väldigt många aktörer involverade och vi behöver hitta vem som har en del av lösningen på det här. Det viktiga är att markägarna känner att de har någon som lyssnar på dem. Vi försöker vara ödmjuka och lyssna till allas behov, säger Ulrika Rylin.

GT har även sökt länsstyrelsen.

TV: Hjärtsjuk bebis isolerad med corona i två veckor

Svårt sjuka Erin isolerad i två veckor – personal hyllar kampen