Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mark Saliba, 23, döms för trippelmordet

Mark Saliba fälls för trippelmordet i Uddevalla.
Han döms till livstids fängelse.
Foto: Robin Aron
Den yngre av bröderna släpptes när rättegången avslutades och frikändes på torsdagen.
Foto: Robin Aron
Med nio skott släcktes tre unga människoliv på Bävedalsvägen i Uddevalla.
Foto: Robin Aron

Den äldre brodern som stått åtalad i den stora trippelmordsrättegången i Uddevalla döms till livstids fängelse. Mark Saliba fälls för tre mord.

– Min klient är naturligtvis väldigt besviken säger hans advokat Hans Gaestadius som kommer överklaga domen.

Det var klockan 11 i dag som domen meddelades vid Uddevalla tingsrätt mot två huvudmisstänkta bröder och deras vänner i en av Västsveriges största brottsutredningar någonsin.

Den medåtalade yngre brodern frias samtidigt helt från mordanklagelserna.

Den äldre brodern Mark Saliba döms nu till livstidsfängelse för mord, grovt vapenbrott, framkallande av fara för annan samt narkotikabrott. 

Enligt domstolen går det inte att bedöma mord på tre personer på annat sätt än ett synnerligen allvarligt fall av mord. Därför kan inte heller straffet bli annat än livstids fängelse. 

Salibas advokat Hans Gaestadius har varit i kontakt med sin klient och meddelar att de kommer överklaga.

– Min klient är naturligtvis väldigt besviken och vi noterar här att tingsrätten satt stor tilltro till den medåtalade broderns uppgifter. Det ser till och med ut att ha varit styrande för bevisningen, säger Hans Gaestadius. 

Den yngre brodern kom med en helt ny version under rättegångsdagarna vilket Hans Gaestadius inte är trovärdigt. Dessutom var den yngre brodern själv åtalad för morden och har skäl, enligt honom, att lägga fram en berättelse som är fördelaktig för honom själv.

– Han har som vi kan se det anpassat sig till bevisningen och det är något "anmärkningsvärt" att tingsrätten accepterat det, säger Gaestadius.

Kommer ni överklaga domen?

– Ja, det är uppenbart.

En 22-årig man som tidigare misstänktes för medhjälp till mord döms till ett och ett halvt års fängelse för grovt vapenbrott. Däremot frias Mark Salibas yngre bror som också stod åtalad för mord. 

Tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem menar att det är fullt naturligt att den livstidsdömde advokaten resonerar som han gör.

– Det är en självklarhet att en försvarare säger så. Jag kan konstatera att en gärningsman är väldigt hårt knuten till morden och har dömts till livstid. Det blir ändå en mellanlandning eftersom det här kommer gå till hovrätten där vi kommer få en dom.

Att den livstidsdömde överklagar är ingen överraskning för Alhem.

– Det är en självklarhet. Ytterst sällan att någon dömts för mord inte klagar. Ytterst ovanligt, säger Sven-Erik Alhem.

Det var tidigt på morgonen den 7 mars i år som en joggare fann en död person i en bil som stod parkerad på Bävedalsvägen i Uddevalla. När polisen kom till platsen fann de ytterligare två personer döda i direkt anslutning till bilen. 

Rawand Aziz, 22, Alaa Farraj, 21, och en 18-årig flicka var alla skjutna i huvudet. De två männen med flera skott även då de låg på marken. Kvinnan, som var flickvän till en av de mördade, sköts på mycket nära håll troligtvis för att hon bevittnat det hela. 

"Kraftfullt våld"

– Det är ett uppsåtligt dödande och ett kraftfullt våld, sa åklagaren Per-Erik Rinsell i samband med att åtal väcktes i augusti

Under den långa rättegången i Göteborgs tingsrätts säkerhetssal krävde Per-Erik Rinsell livstids fängelse för de två bröder som varit huvudmisstänkta för själva mordet. När det gällde en tredje misstänkt, en vän till de två bröderna som inledningsvis misstänktes för medhjälp, valde åklagaren däremot att lägga ner misstankarna avseende medhjälp till mord. Däremot misstänks han, liksom flera av de totalt fem inblandade för grova narkotikabrott. 

– Något annat än livstid kan inte komma i fråga, sa åklagaren Per-Erik Rinsell i sin slutplädering avseende mordanklagelserna.

– Bara ett av dessa mord hade varit tillräckligt för livstid. Nu är det tre unga människor som har blivit avrättade och då kan något annat än livstid inte komma i fråga.

Hämd för rån

Ett tänkbart motiv har varit att brödernas pappa blivit brutalt rånad och att bröderna då misstänkte att de två manliga offren hade med det att göra. Kvinnan har enligt polis och åklagare bedömts vara på fel plats vid fel tidpunkt. 

Den flera veckor långa huvudförhandlingen kantrades av kontroverser. En av de medåtalade – som misstänks för lindrigare brott – har bland annat tvingats vittna från hemlig ort. Och under sista rättegångsdagen tvingades vakter ingripa i salen sedan en av åhörarna kastade en kopp choklad i huvudet på målsägandebiträdet Per-Åke Kvarnström.

Stefan Olsson, lagman vid Uddevalla tingsrätt, var rättens ordförande under de många rättegångsdagarna. Enligt honom är den typen av tumult inte vanliga i svenska domstolar.

"Ovanligt mycket känslor"

– Det är sällsynt. Det är väldigt sällsynt. Men det här har varit en rättegång med mycket känslor i, därför är jag inte helt förvånad och det hände först under de allra sista rättegångsdagarna, säger Stefan Olsson.

– Det är ovanligt, men det är också ovanligt mycket känslor när man har fått barn och syskon mördade. Det är klart att känslorna ligger på topp på ett sätt då.

Utredningen har varit mycket omfattande. Polisen har hållit över 500 förhör och gjort 50 husrannsakningar på olika adresser i Uddevalla med omnejd. Man har hittat både vapen och narkotika som kunnat kopplas till trippelmordet. 

Förundersökningsprotokollet med förhör och annan bevisning omfattar närmare 3000 sidor.

– Vi har röjt ordentligt i Uddevallas kriminella kretsar, sa kriminalkommissarie Thord Haraldsson inför att åtalet väcktes i augusti

Häktningsbeslut hävdes

Några dagar efter sista rättegångsdagen hävdes häktningarna för alla tre huvudåtalade. Den yngre av de två bröderna släpptes, vilket pekar på att tingsrätten ser honom som mindre bunden till brottet.

Båda bröderna har genom hela utredningen nekat till brott. Den äldre brodern, som just nu avtjänar ett fängelsestraff för ett annat brott, och släpptes ur häktet just därför

De åtalade för trippelmordet

"STOREBRODERN", 23 år

Åtalad för mord, grovt vapenbrott, grovt narkotikabrott, narkotikabrott, framkalla de av fara för annan.

Avtjänar ett åtta månader långt fängelsestraff för penningtvättsbrott och är tidigare dömd för narkotikabrott vid ett stort antal tillfällen samt grov misshandel.

"LILLEBRODERN", 22 år

Åtalad för mord, ringa narkotikabrott.

Tidigare dömd för bland annat grov misshandel, rån och flera narkotikabrott.

På fri fot.

"MEDHJÄLPAREN", 22 år

Åtalad för medhjälp till mord, grovt vapenbrott, grovt narkotikabrott, ringa narkotikabrott. Åklagaren lade ner åtal avseende medhjälp till mord sista rättegångsdagen

På fri fot.

"FLICKVÄNNEN", 20 år

Åtalad för vapenbrott

Flickvän till en av de två huvudåtalade bröderna. Angreps flera gånger under rättegångsdagarna i Göteborg.

På fri fot.

"NARKOTIKAMANNEN", 22 år

Åtalad för grovt narkotikabrott.

Satt häktad i tre veckor inledningsvis. På fri fot i dag men lever inom polisens vittnesskyddsprogram efter att ha tillfört uppgifter i utredningen.