Mark Saliba fälls för trippelmordet i Uddevalla.Mark Saliba fälls för trippelmordet i Uddevalla.

Mark Saliba fälls för trippelmordet i Uddevalla.

Han döms till livstids fängelse. Foto: Robin AronHan döms till livstids fängelse. Foto: Robin Aron

Han döms till livstids fängelse.

 Foto: Robin Aron
Den yngre av bröderna släpptes när rättegången avslutades och frikändes på torsdagen. Foto: Robin AronDen yngre av bröderna släpptes när rättegången avslutades och frikändes på torsdagen. Foto: Robin Aron

Den yngre av bröderna släpptes när rättegången avslutades och frikändes på torsdagen.

 Foto: Robin Aron
Med nio skott släcktes tre unga människoliv på Bävedalsvägen i Uddevalla. Foto: Robin AronMed nio skott släcktes tre unga människoliv på Bävedalsvägen i Uddevalla. Foto: Robin Aron

Med nio skott släcktes tre unga människoliv på Bävedalsvägen i Uddevalla.

 Foto: Robin Aron

Mark Saliba, 23, döms för trippelmordet

Publicerad

Den äldre brodern som stått åtalad i den stora trippelmordsrättegången i Uddevalla döms till livstids fängelse. Mark Saliba fälls för tre mord.

– Min klient är naturligtvis väldigt besviken säger hans advokat Hans Gaestadius som kommer överklaga domen.

Det var klockan 11 i dag som domen meddelades vid Uddevalla tingsrätt mot två huvudmisstänkta bröder och deras vänner i en av Västsveriges största brottsutredningar någonsin.

Den medåtalade yngre brodern frias samtidigt helt från mordanklagelserna.

Den äldre brodern Mark Saliba döms nu till livstidsfängelse för mord, grovt vapenbrott, framkallande av fara för annan samt narkotikabrott.

Enligt domstolen går det inte att bedöma mord på tre personer på annat sätt än ett synnerligen allvarligt fall av mord. Därför kan inte heller straffet bli annat än livstids fängelse.

Salibas advokat Hans Gaestadius har varit i kontakt med sin klient och meddelar att de kommer överklaga.

– Min klient är naturligtvis väldigt besviken och vi noterar här att tingsrätten satt stor tilltro till den medåtalade broderns uppgifter. Det ser till och med ut att ha varit styrande för bevisningen, säger Hans Gaestadius.

Den yngre brodern kom med en helt ny version under rättegångsdagarna vilket Hans Gaestadius inte är trovärdigt. Dessutom var den yngre brodern själv åtalad för morden och har skäl, enligt honom, att lägga fram en berättelse som är fördelaktig för honom själv.

– Han har som vi kan se det anpassat sig till bevisningen och det är något "anmärkningsvärt" att tingsrätten accepterat det, säger Gaestadius.

Kommer ni överklaga domen?

– Ja, det är uppenbart.

En 22-årig man som tidigare misstänktes för medhjälp till mord döms till ett och ett halvt års fängelse för grovt vapenbrott. Däremot frias Mark Salibas yngre bror som också stod åtalad för mord.

Tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem menar att det är fullt naturligt att den livstidsdömde advokaten resonerar som han gör.

– Det är en självklarhet att en försvarare säger så. Jag kan konstatera att en gärningsman är väldigt hårt knuten till morden och har dömts till livstid. Det blir ändå en mellanlandning eftersom det här kommer gå till hovrätten där vi kommer få en dom.

Att den livstidsdömde överklagar är ingen överraskning för Alhem.

– Det är en självklarhet. Ytterst sällan att någon dömts för mord inte klagar. Ytterst ovanligt, säger Sven-Erik Alhem.

Det var tidigt på morgonen den 7 mars i år som en joggare fann en död person i en bil som stod parkerad på Bävedalsvägen i Uddevalla. När polisen kom till platsen fann de ytterligare två personer döda i direkt anslutning till bilen.

Rawand Aziz, 22, Alaa Farraj, 21, och en 18-årig flicka var alla skjutna i huvudet. De två männen med flera skott även då de låg på marken. Kvinnan, som var flickvän till en av de mördade, sköts på mycket nära håll troligtvis för att hon bevittnat det hela.

"Kraftfullt våld"

– Det är ett uppsåtligt dödande och ett kraftfullt våld, sa åklagaren Per-Erik Rinsell i samband med att åtal väcktes i augusti.

Under den långa rättegången i Göteborgs tingsrätts säkerhetssal krävde Per-Erik Rinsell livstids fängelse för de två bröder som varit huvudmisstänkta för själva mordet. När det gällde en tredje misstänkt, en vän till de två bröderna som inledningsvis misstänktes för medhjälp, valde åklagaren däremot att lägga ner misstankarna avseende medhjälp till mord. Däremot misstänks han, liksom flera av de totalt fem inblandade för grova narkotikabrott.

– Något annat än livstid kan inte komma i fråga, sa åklagaren Per-Erik Rinsell i sin slutplädering avseende mordanklagelserna.

– Bara ett av dessa mord hade varit tillräckligt för livstid. Nu är det tre unga människor som har blivit avrättade och då kan något annat än livstid inte komma i fråga.

Hämd för rån

Ett tänkbart motiv har varit att brödernas pappa blivit brutalt rånad och att bröderna då misstänkte att de två manliga offren hade med det att göra. Kvinnan har enligt polis och åklagare bedömts vara på fel plats vid fel tidpunkt.

Den flera veckor långa huvudförhandlingen kantrades av kontroverser. En av de medåtalade – som misstänks för lindrigare brott – har bland annat tvingats vittna från hemlig ort. Och under sista rättegångsdagen tvingades vakter ingripa i salen sedan en av åhörarna kastade en kopp choklad i huvudet på målsägandebiträdet Per-Åke Kvarnström.

Stefan Olsson, lagman vid Uddevalla tingsrätt, var rättens ordförande under de många rättegångsdagarna. Enligt honom är den typen av tumult inte vanliga i svenska domstolar.

"Ovanligt mycket känslor"

– Det är sällsynt. Det är väldigt sällsynt. Men det här har varit en rättegång med mycket känslor i, därför är jag inte helt förvånad och det hände först under de allra sista rättegångsdagarna, säger Stefan Olsson.

– Det är ovanligt, men det är också ovanligt mycket känslor när man har fått barn och syskon mördade. Det är klart att känslorna ligger på topp på ett sätt då.

Utredningen har varit mycket omfattande. Polisen har hållit över 500 förhör och gjort 50 husrannsakningar på olika adresser i Uddevalla med omnejd. Man har hittat både vapen och narkotika som kunnat kopplas till trippelmordet.

Förundersökningsprotokollet med förhör och annan bevisning omfattar närmare 3000 sidor.

– Vi har röjt ordentligt i Uddevallas kriminella kretsar, sa kriminalkommissarie Thord Haraldsson inför att åtalet väcktes i augusti.

Häktningsbeslut hävdes

Några dagar efter sista rättegångsdagen hävdes häktningarna för alla tre huvudåtalade. Den yngre av de två bröderna släpptes, vilket pekar på att tingsrätten ser honom som mindre bunden till brottet.

Båda bröderna har genom hela utredningen nekat till brott. Den äldre brodern, som just nu avtjänar ett fängelsestraff för ett annat brott, och släpptes ur häktet just därför

Daniel Olsson
Daniel Olsson
Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER