Poliser över hela Sverige har involverats i jakten på Mark Lorentzon, efter explosionen i Göteborg. Han är nu efterlyst för grov allmänfarlig ödeläggelse, som kan ge livstids fängelse. Den information som gått ut till poliser i yttre tjänst är att han kan vara farlig.
Bilder på honom har spridits till poliser i hela landet i samband med efterlysningen.
Allmänheten uppmanas att ringa 114 14 om de vet var Mark Lorentzon kan befinna sig, eller har andra tips. Vid akuta situationer gäller alltid 112.
Det finns ingen annan misstänkt i ärendet, enligt kammaråklagare Maria Thorell, som leder förundersökningen.
Mark Lorentzon är efterlyst i hela landet. Åklagaren vill inte kommentera om man tror att den misstänkte har lämnat landet. Men han har ännu inte begärts häktad, vilket innebär att man inte kan efterlysa honom internationellt.
Ska ni begära honom häktad?
– Det får vi se, säger Maria Thorell.
Finns det risk att han begår fler brott?
– Om man är misstänkt för ett sådant här brott antas det ligga i brottslighetens natur att det finns risk för fortsatt brottslig verksamhet. Men jag har svårt att bedöma det konkret här.
Tror sig ha fått livstecken av mannen
Enligt uppgifter till GT/Expressen tror sig polisen under helgen fått ett livstecken av den misstänkte bombmannen.
Just nu fokuseras arbetet på att han befinner sig utanför Sverige, enligt uppgifter. Mannen har också gjort flera mindre utbetalningar till olika länder senaste månaderna.
Enligt GT/Expressens uppgifter har Mark Lorentzon en bakgrund som fått polisen att reagera.

Skulle vräkas – samma dag som explosionen
Lägenheten som mannen bor i tillhör hans mamma, men sedan ett par månader tillbaka har fastighetsägaren försökt få dem vräkta.
Enligt Kronofogdemyndigheten fattades beslut om avhysning i slutet av juni, då fastighetsägaren ansökte om handräckning hos myndigheten. Sedan en dryg månad tillbaka har Kronofogdemyndigheten bedrivit ett aktivt arbete med att få lägenheten tömd på både boende och ägodelar.
Enligt uppgifter till GT/Expressen skulle vräkningen verkställas samma dag som explosionen ägde rum. SVT Nyheter Väst uppger att vräkningen skulle ske klockan 09 på tisdagsmorgonen – drygt fyra timmar efter detonationen.
Bara någon vecka före sprängningen åtalades Mark Lorentzon också för flera brott, bland annat för att ha ofredat en myndighetschef.
Bakgrunden är att han på grund av pandemirestriktioner inte fått träffa sin mamma, som bor på ett närbeläget äldreboende. Han ska då, enligt misstankarna, börjat jaga chefen för boendet.
Bland annat ska han ha följt efter chefen på en buss efter arbetstid och sagt att: ”Du driver min mamma till döden, du håller min mamma inspärrad”. Enligt utredningen har han också varit på boendet och ”skrikit” och ”trakasserat personalen”.
DETTA HAR HÄNT
Tisdag 28 september
• Explosionen inträffar 04:48 i ett flerfamiljshus i Annedal.
• 16 personer förs till sjukhus, varav fyra med allvarliga skador. Bland de lindriga skadade finns ett barn i tioårsåldern.
• Hundratals evakueras.
• En anmälan om allmänfarlig ödeläggelse upprättas och polisen inleder en så kallas särskild händelse.
• Statsminister Stefan Löfven och inrikesminister Mikael Damberg håller en presskonferens där de uttrycker ”regeringens empati med alla drabbade.”
Onsdag 28 september
• Tre av de fyra som vårdats på intensiven får på onsdagsmorgonen lämna avdelningen. På kvällen är läget för den fjärde personen så stabilt att även den personen får lämna intensivvården.
• Byggnaden där bomben detonerade har omfattande skador i form av sprickor i väggar och tak, väggar som har rasat och hisschakt som som står helt öppna.
• Ett informationsmöte i Saronkyrkan anordnades för de hundratals boende på Övre Husargatan som, efter tisdagens kraftiga detonation, står utan hem.
Torsdag 30 september
• Polisen anhåller en man i sin frånvaro. Enligt uppgifter till GT och Expressen så handlar det om en man i 55-års ålder och att ett vräkningsärende kan ligga bakom dådet.
• Den misstänkte mannen är anhållen i sin frånvaro på sannolika skäl misstänkt, vilket är den högre misstankegraden.
Läs mer här: Vreden mot myndigheterna växte under pandemin – beskrev allt i brev
• Stort polispådrag i Annedal, vid den misstänkte mannens mammas äldreboende.
• På torsdagseftermiddagen utryms en vårdcentral på Vegagatan i Göteborg efter ett bombhot ska ha riktats mot inrättningen. Enligt polisen ska det bombhotet på vegagatan och insatsen i Annedal ha en koppling.
• Polisen genomför en husrannsakan på en adress som den misstänkte mannen brukar befinna sig på. Lägenheten tillhör en kompis till den misstänkte.
• Husrannsakan avslutades strax efter 17:30 på torsdagseftermiddagen.
Fredag 1 oktober
Polisens jakt på gärningsmannen fortsatte under natten mot fredag.
• På fredagsmorgonen var fortfarande ingen gripen i ärendet.
Detta är ett pågående händelseförlopp. GT/Expressen uppdaterar löpande.
Polisen: ”Haveristisk”
I flera olika brev kallar Mark Lorentzon personalen för ”psykopat”, ”elak tant” samt ”lögnerska” och drev flera processer mot boendet.
Av en polisutredare, som utrett brottet där han misstänks ha ofredat myndighetspersoner, kallas han ”haveristisk”.
Det är heller inte den enda rättsliga processen som den misstänkte mannen bedrivit mot myndigheter på senare tid.
Närstående uppger att de inte varit i kontakt med honom efter sprängningen på Övre Husargatan i tisdags morse.
– Jag har inte fått tag i honom sedan dess. Vi är oroliga. Jag har nästan kontakt med honom dagligen, säger en kvinna som står mannen nära.
Under torsdagen gjorde polisen bland annat ett tillslag vid det äldreboende där Mark Lorentzons mamma nu bor.
I flera timmar höll polisen en innergård på adressen.
Samtidigt som den insatsen pågick kontaktades SOS Alarm om att det förelåg en överhängande fara och explosionsrisk vid en vårdcentral i Olivedal i centrala Göteborg.
Platsen omgärdades snart av stora avspärrningar och personal och barn på en närliggande förskola evakuerades.
Genomförde husrannsakan
Händelsen rubricerades som olaga hot mot grupp och ingen är misstänkt i ärendet, enligt polisens presstalesperson. Uppgifter till GT/Expressen gör dock gällande att det är den misstänkte mannen som uttalat hot om ytterligare ett bombdåd.
Polisen kunde senare också bekräfta att hotet mot vårdcentralen har en koppling till explosionen i Annedal.
Efter att polisens bombskydd genomsökt området, utan att hitta något farligt föremål eller någonting annat som kunde tyda på att hotet skulle realiseras, blåstes insatsen av.
Under torsdagskvällen lämnade även polisen området kring det äldreboende där den misstänktes mamma bor.
Polisen hade då, enligt polisens presstalesperson Thomas Fuxborg, genomfört en husrannsakan i en lägenhet tillhörande en vän till mannen.
– Det finns indikationer på att han brukar hänga här, sa Fuxborg.
VET DU MER? HAR DU BILDER?
• Kontakta Expressen på 71717@expressen.se eller skicka SMS/MMS till 71717
Göteborgs satte in extra resurser på mammans äldreboende.
”Det finns en del oro bland medarbetare och hyresgäster. Vi arbetar därför trygghetsskapande och har satt in väktare på vård- och omsorgsboendet som kommer att finnas på plats för att bidra till en ökad trygghet för medarbetarna och hyresgästerna”, skriver Tina Isaksson, avdelningschef vård och omsorgsboende i Göteborg i ett mejl.

Flera personer förhörda
Polisens kommenderingschef Anders Börjesson säger att förhör hållits med flera personer.
– Vi håller förhör med människor som är intressanta och viktiga för oss, för att lägga det här pusslet. För att förstå vad som hänt, men i övrigt kommenterar jag inte förundersökningen.