Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Marinchefen vill att Göteborg ska få en amfibiebataljon

Marinchef Jens Nykvist hoppas att en amfibiebataljon i Göteborg blir verklighet. Foto: HAMPUS HAGSTEDT / FÖRSVARSMAKTEN

En tredjedel av Sveriges import och export går genom Göteborgs hamn. Det gäller även nära hälften av landets råolje­import.

För att bättre kunna skydda denna viktiga plats för Sverige hoppas svenska försvarsmaktens marinchef Jens Nykvist att en amfibiebataljon i Göteborg blir verklighet. 

– Det skulle, ur mitt perspektiv, vara ett jätteviktigt tillskott, säger Jens Nykvist till Göteborgs-Posten.

Göteborg och västkusten ses som ett prioriterat område av både Försvarsberedningen och Försvarsmakten när Sveriges militära kapacitet ska utökas.

– Göteborgs och Brofjordens energihamnar står för nästan hela Sveriges försörjning av fossila bränslen i form av olja. Vikten för hela Sverige ligger här. Om godsnavet stängs kommer det att få väldigt stora konsekvenser, säger Thomas Fransson, hamnskyddschef för Göteborgs hamn, till tidningen.

”Ett amfibieregemente vore en oerhörd styrka”

Thomas Fransson säger att västkusten behöver stärkas militärt.

– Ett amfibieregemente vore en oerhörd styrka som skulle vara av stor betydelse för säkerheten, säger Thomas Fransson till tidningen.

Den uppfattningen delas av Jens Nykvist, marinchef inom den svenska Försvarsmakten.

– I det råd ÖB har lämnat till regeringen finns ett amfibieregemente – men framförallt en amfibiebataljon. Det skulle, ur mitt perspektiv, vara ett jätteviktigt tillskott. De kan skydda in- och utlopp, hamnar och andra viktiga punkter på ett mycket bra sätt och har förmåga till sjömålsstrid med exempelvis minering och sjömålsrobot, säger Jens Nykvist till tidningen.

Nykvist kommer den 1 februari att efterträdas av Ewa Skoog Haslum som ny marinchef.