Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Marina Johansson beredd ta över efter Hermansson

Foto: PRESSBILD
Ann-Sofie Hermansson.
Foto: THOMAS JOHANSSON/TT

Marina Johansson valdes under onsdagskvällen till ny gruppledare i socialdemokraternas fullmäktigegrupp.

Johansson säger att hon också är beredd att ta över jobbet helt efter Ann-Sofie Hermansson.

– Om partiet vill det så ställer jag upp, men bara som en tillfällig lösning.

En långsiktig efterträdare till Hermansson kan knappast vara på plats före sommaren.

Den öppna delen av ”Rosornas krig” är inne på sitt fjärde dygn. Skyttegravarna grävs allt djupare.

Vid ena fronten blir Ann-Sofie Hermansson och hennes närmaste medarbetare allt mer isolerade, men någon tanke på att hissa upp någon vit flagga finns inte.

– Jag kommer inte att avgå innan medlemmarna sagt sitt och röstat, sa Hermansson sedan hon under onsdagskvällen röstats bort som gruppledare i fullmäktigegruppen.

”Ännu mera fulspel”

Torsdag avlossade hon nya motsalvor. 

– Vad jag förstår var omröstningen i går regelvidrig så den kommer vi troligen att överklaga till partistyrelsen, säger hon.

Hermansson skrev också ett nytt inlägg på sin blogg. Där står bland annat: ”... Kontrasten till vad Anna Johansson och hennes gäng nu ägnar sig åt på ett helt annat håll kunde inte vara större. Detta är mitt parti när det är som sämst.

Jag sade i måndags att distriktsstyrelsen över lång tid ägnat sig åt fulspel mot mig. Då nekade Anna. Sedan gick hon omedelbart vidare med ännu mer fulspel.


LÄS MER: Maktkampen mellan de forna vännerna


De har varit blixtsnabba med att läcka först och att köra alla anklagelser mot mig i offentligheten.”

Motståndarsidan har samlats på en till synes betydligt bredare front. Vilket resulterat i en rad misstroendeförklaringar mot Hermansson. Bland annat i form av att peta henne som gruppledare i fullmäktigegruppen.

Beredd att fortsätta

Ny gruppledare är Marina Johansson.

– Jag tvekade inte att ställa upp. Det är kutym att den som suttit längt i ledningsgruppen tar över och det är jag, säger Johansson som suttit fullmäktige sedan 2007 (de tre första åren som adjungerad ledamot).

Åtagandet gäller till extrakongressen 3 mars, men Johansson är beredd att fortsätta ytterligare ett antal månader om Hermansson röstas bort.

Som ledare för fullmäktigegruppen och kommunstyrelsegruppen, det vill säga som efterträdare till Hermansson.

– Jag ställer inte upp som en långsiktig efterträdare, men är beredd att ta över tills vi har en sådan om partiet skulle vilja det.

Risk för fler avhopp

 Hon har fått signaler om att en långsiktig efterträdare, om Hermansson nu väljs bort, kan tillträda tidigast i juni.

Om Hermansson får fortsatt förtroende av medlemmarna i mars: väntar massavhopp från socialdemokratiska ledamöter i fullmäktige då?

– Det vet man ju inte, jag vill inte spekulera i vad som händer i så fall. Men det är klart att det finns en risk att fler väljer att lämna.