Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Marilyn, 15, fritogs – från Islamiska Staten

Marilyn födde sonen Emilio i terrornästet.
Foto: SVT
Så här tvingades Marilyn vara klädd i Irak.
Foto: SVT
En oförglömlig stund för familjen - återföreningen efter åtta månader.
Foto: SVT
Marilyns föräldrar Anki och Pasi gav aldrig upp – Marilyn skulle komma tillbaka hem.
Foto: SVT
Marilyn med sonen Emilio.
Foto: SVT

Två flyktförsök hade misslyckats.

Som nybliven mamma och änka var hon hårt övervakad av Islamiska staten.

I åtta månader levde svenska Marilyn, 15, i en mardröm som fånge i terrornästet.

I onsdagens "Dokument Inifrån" berättar Marilyn själv om livet efter fritagningen.

Det är början av februari 2016. 15-åriga Marilyn är fånge i det starka IS-fästet Tel Keppe i Irak.

Marilyns pojkvän har dött i en bombräd och som änka är hon hårt övervakad av andra kvinnor från Islamiska staten. Utanför dörren står IS-anhängarna på kö för att få gifta sig med henne.

I åtta månader har hennes föräldrar Anki och Pasi kämpat för att få hem sin dotter. Svenska myndigheter är passiva och de har insett att de måste få hem henne på egen hand.

– Det har gjort så otroligt ont vissa dagar och nätter. Jag åkt ut med bilen, stirrat tomt rakt ut och kräkts bakom buskar för att jag mått så jävla dåligt, berättar Marilyns pappa Pasi för GT.

– Hur många gånger har man inte bett henne lägga på luren så man kan bryta ihop en stund utan att hon hör. Vi var tvungna att vara starka för hennes skull, säger mamma Anki.

Marilyn i hijab.
Foto: SVT

Två flyktförsök har misslyckats. Men smugglarna har gått med på att göra ytterligare ett försök. Marilyn och hennes nyfödde son Emilio måste återigen riskera sina liv för att befrias ur terrornästet.

Ett efterlängtat besked

De första meddelandena från Irak tyder på att flyktförsöket har misslyckats. Men efter några dagar får Anki och Pasi det efterlängtade beskedet: Marilyn har smugglats ut från Islamiska staten till irakiska Erbil.

– Jag är så lycklig så jag inte vet var jag ska ta vägen, säger mamma Anki strax efter samtalet, i SVT:s Dokument inifrån.

För fritagningen tog smugglaren betalt. 14 000 dollar.

Anki och Pasi reser till Erbil i Irak. Marilyn hålls instängd hos kurdiska säkerhetspolisen för att förhöras och föräldrarna får meddelandet att hon inte kommer att släppas fri förrän hemresan. De blir lovade att hon och Emilio ska sitta på planet när de stiger på.

 – Man vågade inte tro det, men vi hoppades, säger Pasi.

Men hon satt på flygplanet. Flygdestination Sverige.

– Det var en enorm lättnad att vi äntligen var tillsammans. Den lyckan är obeskrivlig, säger mamma Anki.

– Det var glädjetårar och bamsekramar, säger Pasi.


LÄS OCKSÅ: Gravida Marilyn var fånge hos IS 


Återvändandet - en världsnyhet

Berättelsen om svenska Marilyns fritagning från Islamiska staten blir en världsnyhet.

Men hon har svårt att prata om sina upplevelser med någon.

– Jag har förlorat pappan till mitt barn. Det känns för jävligt. Jag ångrar att vi åkte. Om vi inte hade åkt hade han inte dött och ingenting av det här hade hänt, säger Marilyn till SVT. 

– Jag var så kär i honom så jag tänkte att jag måste åka, säger Marilyn. 

Marilyn tillsammans med pojkvännen.
Foto: SVT

Rykten om Marilyns resa sprids hemma i Mark – att hon är en farlig terrorist och IS-anhängare.

– De säger så här: ”Marra kommer skjuta allihopa”. De har sin egna lilla uppfattning om vad som har hänt, säger Marilyn.

Den svåra vägen tillbaka

Föräldrarna får ta hand om lilla Emilio och gör snart en förfärande upptäckt: Marilyn har börjat titta på filmer från Islamiska staten igen.

– Hon kände sig ensam och saknade gemenskapen från andra tjejer där nere. Det är det som är farligt, även om du inte aktivt tror att du sugs med i propagandan som de pumpar ut så är det lätt att man gör det när man är ung och naiv och inte tänker på konsekvenserna, säger pappa Pasi till GT.

Vägen tillbaka är svår. 15-åriga Marilyn har levt i en sekt och följt deras strikta regler i åtta månader. Hon fick lära sig att hennes familj var ”otrogna” människor som försökte manipulera henne. 

– Vissa grejer är helt katastrof, vad de har lärt mig. Men det som jag har lärt mig sitter här uppe och det är inget jag kan göra något åt, säger Marilyn i programmet.

15-åriga Marilyn har levt i en sekt och följt deras strikta regler i åtta månader.
Foto: SVT

Socialtjänsten placerar Marilyn och hennes son på ett behandlingshem, men blir inte kvar länge. Efter sju dagar tar hon sig därifrån och åker med Emilio till sina gamla kompisar som hänger i Nordstan. 

– De är som min andra familj. De dömer inte som de andra, säger Marilyn. 

Pojkvännen hjärntvättades

Först i slutet av sommaren börjar Marilyn berätta mer om vad hon har varit med om. Hon berättar om offentliga avrättningar som har ristat in oförglömliga bilder på näthinnan.

Pojkvännen hade i första läget inte tänkt strida för IS. Men allt förändrades efter att han hade gått på IS träningsläger. 

– Han sa till mig att han skulle jobba med någonting annat. Men sedan efter träningen så hade han ändrat inställning helt. Helt hjärntvättad. Man kände inte ens igen honom, säger Marilyn.

– Jag hoppas att Gud förlåter honom.

"Helvetet på jorden"

Marilyn säger att hon också blev manipulerad. Men eftersom hon alltid hade kontakt med sin familj kunde hon behålla en fot i verkligheten. 

– Jag visste inombords att det inte var rätt, men de försökte manipulera mig. Jag sa till pappa: ”Jag är rädd. Om jag stannar här längre, så kommer jag vilja stanna här för alltid. Så det är bäst att vi tar mig härifrån innan det blir kaos här”, säger hon och pekar på sitt huvud.

Steg för steg tar Marilyn sig tillbaka. Hon går nu på gymnasiet och vill söka extrajobb för att kunna stå på egna ben. Drömmen är att arbeta på behandlingshem eller asylboende.

Familjen ska nu fira sin första jul tillsammans sedan Marilyn kom hem.

– Vi har upplevt allt som man inte vill uppleva, och lite till. Vår dotter blev kär i fel kille och hamnade i helvetet på jorden bland världens farligaste terrorister. Vi såg det som vår plikt som mamma och pappa att göra allt i vår makt och offra allt vi hade att få hem vårt barn och barnbarn, säger Pasi.

SVT:s "Dokument inifrån" sänds klockan 20 på onsdagskvällen i SVT1.