Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Maries förtvivlan – drömmen krossades

Marie Karlsson är rädd att hon nu ska behöva lägga ner sitt företag. Foto: PRIVAT
Marie Karlssons företagskonto på Instagram, har blivit kapat av det Marie misstänker är ryska hackare. Foto: Lilla Lagret Interiör
Mejladressen som nu är kopplad kontot, är enligt Marie rysk. Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES

Marie Karlsson, 31, har lagt ner blod, svett och tårar för att bygga upp sitt lilla inredningsföretag. 

Men nu kan allt vara tillintetgjort – på grund av det Marie misstänker är hackare.

– Pang bom så var allting borta, säger Marie.

Marie Karlsson från värmländska Deje har på egen hand byggt upp sitt inredningsföretag, Lilla Lagret Interiör, från grunden. 

Under de första åren jobbade hon parallellt som förskolelärare för att få ekonomin att gå ihop, men från och med i höstas har Marie kunnat jobba heltid med det hon beskriver som sin dröm.

Framgångarna beror till stor del på det Instagramkonto som Marie har skapat.

– Det har varit min plattform för att nå ut till mina kunder. Jag har aldrig betalat för stora annonser, de pengarna har inte funnits. All min marknadsföring har jag skött via Instagram, säger Marie, som tidigare har intervjuats av Värmlands Folkblad.

Att hålla kontot à jour och tilltalande, med inredning och inspiration, har varit arbetsamt och tidsödande, berättar Marie. Men det har gett resultat.

– Det öppnas många dörrar när man kommer upp i ett visst antal följare. Det märkte jag tydligt när jag kom över 10 000, säger Marie, som i dag har fler än 14 000 följare.

Åtminstone hade hon det. Marie har inte längre kontroll över sitt eget Instagramkonto – det har blivit kapat.

”Började skaka i hela kroppen”

Det var när Marie skulle lägga ut ett inlägg för att informera om ändrade öppettider, som det hela uppdagades. 

– Det kom upp en ruta där det stod att användaren hade bytt lösenord. Jag provade att trycka på ”glömt lösenord”, men då stod det att användaren inte finns, berättar Marie.

Samtidigt fick Marie ett mejl från en av sina följare, som undrade om allt stod rätt till med kontot. Kontonamnet, Lilla Lagret, hade nämligen ändrats.

– Då förstod jag att jag hade blivit hackad, säger Marie, som reagerade fysiskt på insikten.

– Jag började skaka i hela kroppen och mådde så illa att jag hade kunnat spy. Jag har kämpat och lidit för det här, och lagt ner otroligt mycket tid på att få ihop det. Och så – pang bom så var allting borta.

Marie berättar att hon mycket stöd och hjälp från andra instagrammare, efter hackerattacken. Foto: Lilla Lagret Interiör
Marie beskriver sitt Inredningsföretag som ett drömprojekt, och Foto: Lilla Lagret Interiör

Marie har tagit hjälp av Instagrams help desk, för att få tillbaka kontrollen över sitt Instagram. Men utan att lyckas.

Mejladressen som nu är kopplad kontot, är enligt Marie rysk. 

– Kanske får jag ett mejl snart där de vill att jag ska betala för att få tillbaka mitt konto, sånt har jag hört talas om tidigare. Men det kommer jag inte att göra. Det finns inte på kartan.

Vill varna andra

Marie har inte vänt sig till polisen, eftersom hon inte tror att det skulle leda till någonting, och säger att hon nu pendlar mellan hopp och förtvivlan.

– Mitt Instagramkonto är avgörande för mitt företag, mitt levebröd hänger på det. När jag är som mest ledsen är jag rädd för att jag ska behöva lägga ner, säger Marie, som också berättar att hon fått mycket stöd efter hackningen.

– Jag startade snabbt ett nytt konto, och kontaktade andra instagrammare med stora konton som kunde dela och berätta om det som hänt. Och jag har fått ett helt fantastiskt gensvar! 

På tre dygn har Maries nya konto redan 4 000 följare, och hennes förhoppning är att alla ska hitta tillbaka.

– Man är sårbar som liten företagare, och jag vill verkligen varna andra för att det här kan hända. Nu vet jag att det finns en funktion som heter tvåfaktorsautentisering, och som man kan aktivera för att säkerställa säkerheten på sitt konto. Jag önskar ingen annan ett sånt här intrång, säger Marie Karlsson.