Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Marielle, 32, hittade likmaskar i sängen

Marielle, 32, hittade likmaskar i sängen. Foto: Privat
I förra veckan la Marielle märke till att det stank i hennes lägenhet i Göteborg, som hon hyr av Familjebostäder. Foto: Anders Ylander
Marielle insåg vad hon hade hittat först efter en bildgoogling. Foto: Colourbox

Marielle, 32, och hennes sexåriga dotter låg i sängen och såg på tv, när dottern plötsligt skrek till.

I sängen kröp en tjock, mjölkvit larv omkring. På sovrumsgolvet och i vardagsrummet hittade Marielle fler larver.

– Men när jag bildgooglade förstod jag att de inte var larver. Det var likmaskar, säger hon.

I förra veckan la Marielle märke till att det stank i hennes lägenhet i Göteborg, som hon hyr av Familjebostäder. Hennes första gissning var att lukten kom från soporna under diskbänken.

– Jag tänkte att det kanske var något från komposten som trillat ut och låg där bakom någonstans, säger Marielle.

Hon såg dock ingenting, och när hon i helgen kände samma stank ute i trapphuset, började hon ana oråd. Det var uppenbarligen inte inifrån hennes lägenhet som lukten kom.

– Det stank verkligen något hemskt, och jag blev orolig för att en av mina grannar. Att det var därifrån som lukten kom.

Marielle ringde Familjebostäders fastighetsjour och bad dem skicka någon som kunde undersöka saken närmare. Men från dem fick hon kalla handen.

Enligt Marielle fick hon beskedet av Familjebostäder att det inte fanns något de kunde göra, och att hon själv fick kontakta polisen om hon var orolig.

Larverna var likmaskar

– Det tycker jag är konstigt. Det var ju inte min kompis som jag var orolig för. Det var min granne – deras hyresgäst. Då tycker jag att det är deras ansvar och inte mitt att undersöka vad som har hänt, säger Marielle.

När Marielle och hennes sexåriga dotter senare låg i sängen och såg på tv, skrek dottern plötsligt till. I sängen kröp en tjock, mjölkvit larv omkring. Och på golvet och i vardagsrummet, hittade Marielle fler larver.

Men när hon bildgooglade larven gjorde hon en magvrängande upptäckt.

– Då förstod jag att det inte var en larv – det var likmaskar, säger Marielle.

Hon ringde återigen fastighetsjouren, som återigen hänvisade till polisen. Det fanns inget du kunde göra, ska de ha meddelat. Då hörde hon själv av sig till polisen.

De kontaktade en låssmed och tog sig in i grannes lägenhet, där de snart kunde konstatera var likmaskarna kommit från. Marielles granne var död, och hade förmodligen varit så ett bra tag.

När Marielle återigen ringde upp fastighetsjouren, för att få hjälp med att få bort maskarna från sin lägenhet, ska de ha gett henne rådet att byta sängkläder och dammsuga. Någon sanerare hade de inte möjlighet att skicka förrän flera dagar senare.

"Bara att beklaga"

– Jag vill inte att min lilla dotter ska behöva hitta likmaskar i sängen, så tills vidare har jag flyttat in i min mammas källare. Det känns märkligt att min hyresvärd inte prioriterar det här högre. Jag är väldigt besviken, säger Marielle.

Familjebostäder menar dock att man agerat så fort man har kunnat.

– Direkt efter att polisen gett klartecken att det är okej att gå in i en lägenhet där någon avlidit, så anlitar vi en saneringsfirma. Det är en akut åtgärd, men hur snabbt de kan komma avgörs av deras arbetsbelastning, säger Anna Björklund, kommunikationsstrateg på Familjebostäder.

Att Marielle själv fick kontakta polisen för att reda ut vad som hänt med hennes granne, är enligt Familjebostäder ett misstag.

– Så ser inte våra rutiner ut, och har någon bett henne att ringa polisen så är det bara att beklaga. Den kontakten ska vi sköta, säger Björklund.

 

Följ GT på Facebook och Twitter – där kan du diskutera och kommentera alla våra artiklar!​