Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Marie skrev barnen hos sin exman – kan dömas för brott

Lagen om folkbokföringsbrott skärptes 2018 för att komma åt bidragsfuskare.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Över hälften av alla som har åtalats för folkbokföringsbrott sedan lagskärpningen 2018, är göteborgare.

Men långt ifrån alla kan räknas till den grupp som lagstiftaren ville komma åt – bidragsfuskarna. 

– Jag har inte medvetet gjort något brottsligt. Jag försökte bara göra rätt för mig, säger Marie, som åtalats tillsammans med sin exman.

Hem & Hyra har granskat samtliga 123 åtal om misstänkt folkbokföringsbrott som väckts sedan lagskärpningen för tre år sedan. Det blev då straffbart att skriva sig på fel plats, och maxstraffet sattes till två års fängelse.

Men syftet med lagändringen – att komma åt bidragsfuskare – tycks ha kommit på skam. I bara knappt ett av tio fall som nått domstol, misstänks motivet bakom brottet vara bidragsfusk. I nära hälften av fallen är förklaringen i stället hemlöshet.

Den som exempelvis hyr en bostad svart kan inte folkbokföra sig på adressen, och gör sig därmed skyldig till brott.

Ett svartkontrakt är också orsaken till att Marie och hennes exman, båda från Göteborg, nu riskerar en fällande dom.

Det hela började med att Marie blev antagen till en utbildning i USA.

”Fattade ingenting”

– Våra barn är skrivna hos mig, och jag får underhåll av min exman. Men när jag pluggade utomlands bodde barnen hos honom, berättar Marie.

För att exmannen i stället skulle ha rätt till underhåll, skrevs barnen på hans adress under några månader. När Marie sedan kom tillbaka från studierna flyttade barnen hem till henne igen.

Och så, i oktober förra året, damp det ner en stämningsansökan i Maries brevlåda. 

– Det stod att jag hade gjort mig skyldig till folkbokföringsbrott. Jag fattade ingenting, säger hon.

Förklaringen bottnade i exmannens dåvarande bostadssituation. Han stod skriven i en kompis studio i ett industriområde, eftersom han inte kunde folkbokföra sig i den lägenhet han hyrde svart. Att han sedan dess har fått ett förstahandskontrakt, efter många år i bostadskö, hjälps inte.

Nu är både han och Marie åtalade, misstänkta för att medvetet ha brutit mot lagen. 

Finansminister Magdalena Andersson.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Många göteborgare bland de åtalade

– Jag har inte medvetet gjort något brottsligt. Jag försökte bara göra rätt för mig, säger Marie.

Om hon och hennes exman döms kan de få ett kännbart ekonomiskt straff. Men det är risken att hamna i belastningsregistret som oroar Marie mest.

– Konsekvenserna för oss blir allvarliga, trots att ingen har kommit till skada i det här påstådda brottet. Det finns inget offer och ingen gärningsman. 

Att hemlösa blivit största gruppen bland de åtalade stämmer inte med lagskärpningens grundtanke. Det medger finansminister Magdalena Andersson i en kommentar till Hem & Hyra: 

– Syftet med det här var att vi vet att felaktig folkbokföring ligger till grund för en lång rad andra brott, inte att komma åt hemlösheten eller hemlösa.

Hon tillägger dock:

– Är man felaktigt folkbokförd, oavsett om man är hemlös eller inte, så är det ett brott man begår.

Hem & Hyras granskning visar också på en kraftig geografisk slagsida: Västsverige står för två tredjedelar av landets åtal, och över hälften av alla som har åtalats är göteborgare. Detta trots att inget, enligt Hem & Hyra, tyder på att folkbokföringsbrotten är vanligare i Västsverige än någon annanstans. 

SE MER:

Magdalena Andersson om bidragsfusket.