Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Marie-Louise slängde ut bedragarna: ”Var arg”

Marie-Louise Bergh från Borås motade ut kvinnan som försökte tränga sig in i hennes lägenhet. Bilden är tagen i "andra hemstaden", österrikiska Mayrhofen, där hon uppvaktades av staden häromåret efter sitt 50:e besök.Foto: PRIVAT
Håkan Carlsson vid polisens CIRKA-grupp vill att alla som utsätts eller gör iakttagelser kring ligan kontaktar polisen.Foto: TORBJÖRN SELANDER
"Listligan" riktar in sig på att ta sig in hos äldre, varnar polisen.Foto: SHUTTERSTOCK

Polisen går nu ut nationellt och varnar för en liga som riktar in sig på att stjäla smycken och kontanter hos äldre privatpersoner.

Marie-Louise Bergh från Borås hade sannolikt besök av ligan tidigare i veckan.

– En ung kvinna klev rakt in i lägenheten men jag blev arg och knuffade ut henne, berättar hon.

Polisens CIRCA-grupp som arbetar nationellt mot åldringsbrott gick under fredagen ut med varningen

Sedan i tisdags har ett stort antal anmälningar kommit in i västra, södra och östra Sverige och polisen misstänker att det handlar om en och samma liga. Tillvägagångssättet ser precis ut som det Marie-Louise Bergh råkade ut för, vilket hon tidigare berättat om i Borås Tidning.

– En ung kvinna ringde på dörren. Hon pratade engelska och hade en lista med sig som hon ville att jag skulle skriva på, sa hon.

Knuffade ut kvinnan

Men Marie-Louise tyckte kvinnan var påträngande och fattade snabbt misstankar. Särskilt som hon hade ögonen mer inåt lägenheten än mot Marie-Louise.

– Jag sa "No, please go". Men i stället klev hon rakt in i hallen, trampade på mina skor och sa att hon ville ha vatten.

Men Marie-Louise Bergh är långt ifrån hjälplös.

– Nu var jag arg så jag knuffade ut henne, helt enkelt. Då såg jag att det stod en annan kvinna och väntade på henne i loftgången utanför lägenheten. Men jag låste dörren och fortsatte att dammsuga.

 

LÄS MER: Viola, 94, hyllas efter modiga ingripandet

 

När den värsta ilskan runnit av Marie-Louise insåg att detta var något för polisen, men hon hade svårt att komma fram via telefonen.

– Då gick jag i stället ner till polisstationen och anmälde. Jag vill ju också varna andra. En person som har svårt att röra sig hade nog inte fått ut den här kvinnan.

Ber om vatten

Håkan Carlsson, chef för polisens CIRCA-grupp som är lokaliiserad i Vårgårda och arbetar nationellt mot åldringsbrott, säger:

– Vi har ett stort antal anmälningar under veckan. Med tanke på att vi vet att det alltid dessutom finns ett mörkertal, tyvärr väljer alla inte anmäla, så har vi bestämt oss för att gå ut och varna för den här ligan.

Carlsson uppmanar alla att vara extra vaksamma och inte släppa in okända personer. Den här ligan verkar alltid ha en ganska taffligt gjord namnlista där man säger sig vilja ha en påskrift för något behjärtansvärt.

I några fall ringer man på för att be att få en tom flaska fylld med vatten.

Kvinnan som ringde på hos Marie-Louise Bergh passar väl in på ligan som polisen nu varnar för. Hon var ganska ung, runt 165 centimeter lång, ganska smal och mörkhårig. Hon sade sig representera Unicef, FN:s barnfond, uppger Marie-Louise Bergh.

– Hon sa att hon samlade namnteckningar för ett center för handikappade barn. Det stod väl sju till tio namn på listan men det var samma handstil på allihop. Jag förstod direkt att det var något skumt med listan. 

Rör sig över stora sträckor

Ligan polisen varnar för nu kör runt i tyskregistrerade bilar.

– Vi har flera vittnesuppgifter som tyder på detta, säger Håkan Carlsson.

Personerna som ringer på är oftast kvinnor. Han vill inte specificera varifrån anmälningarna kommer mer än att det handlar om västra, södra och östra delen av landet:

– Detta för att vi vet att de rör sig snabbt över långa sträckor. De gör några stölder eller försök till stölder på en plats, men inom några timmar kan de vara 20-30 mil därifrån och knacka på hos åldring.

– Vi vet att när det som i detta fall handlar om utländska ligor handlar det om ett stort antal brott på relativt kort tid.

Detta till skillnad mot bedragare baserade i Sverige som oftast inte utför sina brott med lika stor frekvens.

Håkan Carlsson poängterar att vikten av att kontakta polis om man utsätts av ligan eller  iakttar något misstänkt. Man ringer 112 om brottet är pågående, annars 114 14. 

 

Polisens tips för att slippa råka ut för ligan

CIRCA-gruppen uppmanar följande till dig som utsatts eller blir utsatt för ligan:

Släpp inte in okända personer i bostaden.

  Om personer ändå kliver in ska man inte lämna någon av dem eller ytterdörren utan uppsikt utan försöka att få dem att lämna bostaden.

  Om man måste lämna ytterdörren utan uppsikt så lås den så att ingen ytterligare person kan ta sig in. Dessa kriminella använder mycket sällan våld och vill inte ha uppmärksamhet kring sitt besök.

  Blir någon utsatt för brott eller att det stannar vid ett försök, gör en polisanmälan. I de fall personer varit inne i bostaden och rört något eller druckit vatten, rör inte föremålen personerna använt och berätta detta vid anmälningstillfället.