Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Marie-Louise, 56, i segeldrama i Grekland

Här är fler av dagens inrikes-toppnyheter.
Marie-Louise, 56, var med i segeldrama i Grekland. Foto: Privat

Ensam i en segelbåt i den grekiska övärlden – Marie-Louise Weise, 56, från Borås njöt av sommar, sol och sköna vindar.

Men en dag hände något oväntat.

– Från att jag började med segling för fyra år sedan har det mycket handlat om att gå emot rädslan, säger Marie-Louise Weise, som mitt ute på havet hamnade i en situation hon inte hade tänkt sig.

Marie-Louise Weise har alltid känt en dragning åt hav och vatten, men var över 50 när hon lärde sig segla.

Hon letade länge efter en ny passion i livet och efter att ha testat dykning och kajakpaddling hittade hon seglingen. 

Veckan efter att hon gått sitt livs första seglarkurs på Västkusten 2015 köpte hon också sin första båt.

Förra året kände hon att det var dags för nya utmaningar.

– Jag var van att segla inomskärs i Bohuslän, och tyckte att jag var mogen för en större båt någon annanstans. Efter att mitt seglingsintresse tog fart har jag haft en dröm att segla ensam jorden runt, och jag har då fått höra att jag borde ha en Laurin Koster, berättar Marie-Louise Weise.

I höstas fick hon syn på en bild på en Laurin Koster på Blocket och tänkte: ”Där är hon!”. 

– Det är en stark och trygg långfärdsbåt. Den här låg i Grekland. Och Grekland är ju halvvägs ut i världen, resonerar Marie-Louise.

”Det var första gången själv”

Nu har hon just tillbringat sin första sommar ensam i nya segelbåten ”Frida” på havet utanför Peloponessos i Grekland.

– Det var första gången jag skulle segla en så stor båt själv. Det var som att hamna på ruta ett igen. Jag var nervös och spänd och tänkte ”hur ska det här gå?”, säger hon.

Seglingen fungerade fint och hon började känna sig allt mer hemtam på båten. 

Men i början av juli, efter att hon varit ute med sin nya båt i fem dagar, gick det inte som hon hade tänkt sig. Marie-Louise fick hantera sin första stora utmaning under seglingsäventyret i Grekland.

– Det var en jättefin segling. Jag hade kommit upp i åtta knop. Jag och ”Frida” skrek i vinden. Det var fantastiskt. Jag hade två nautiska mil (cirka 3,7 kilometer) kvar till mitt mål när det började friska i en del. Jag tänkte att jag skulle rulla in genuan, berättar Marie-Louise.

Händelsen inträffade i juli i somras. Foto: Privat

När hon stod i fören och rullade in förseglet såg hon inte hur två långa tampar, skotlinorna, ramlade i vattnet. Hon hade missat att göra säkerhetsknutar.

Nöjd över hur bra allting löst sig och ovetandes om tamparna satte hon sig och skulle starta motorn – som plötsligt stannade utan att hon förstod varför.

– Jag blev tvungen att ta mig ner under båten för att se vad som hänt. Jag satte säkerhetslinan runt magen, klättrade ner på stegen och dök ner. Där såg jag hur tamparna låg lindade runt propellern.

”Ropade may day, may day”

Marie-Louise Weise tog sig snabbt upp och hämtade en bultsax som hon visste fanns i båten. Hon hade glömt att få med sig en kniv ombord.

Efter att ha kämpat med bultsaxen i en halvtimme utan framgång insåg hon att hon behövde hjälp snabbt.

Hon befann sig bara några hundra meter från en vass klippö och blev orolig för att vinden skulle vända och att båten skulle driva mot berget.

– Jag satte på min VHF och ropade ”may day, may day...” men jag fick inget svar. Då kände jag att rodret satt fast och att båten inte gick att styra. Då började jag bli nervös, berättar Marie-Louise.

Marie-Louise, 56. Foto: Privat

Hon kom på att hon kunde ringa den elektriker som hjälpt henne med båten.

– Tack och lov så svarade han och gav mig numret till en dykare som kunde hjälpa mig. Jag hann bli riktigt skärrad innan dykaren kom fram. Han hoppade ner i vattnet och efter två minuter hade han löst problemet – och konstaterade att jag behövde en kniv ombord...

Marie-Louise Weise har också berättat om händelsen för P4 Sjuhärad.

”Varit jätterädd många gånger”

En erfarenhet rikare kunde Marie-Louise fortsätta segelsommaren och hon förklarar att båten är det som till stor del fyller hennes liv.

Till vardags är hon kulturproducent vid Kulturhuset i Borås kommun. Hon har också en blogg där hon skriver om sin segling.

– Från det att jag började med seglingen för fyra år sedan har det mycket handlat om att gå emot rädslan. Jag har varit jätterädd många gånger, tills förra året när jag kände att jag var ett med min båt på Västkusten. Det var underbart. När jag sedan kom till ”Frida” kändes det som att börja om på nytt vilket är fantastiskt, konstaterar hon.