2015 förlorade Maria sin bästa vän i cancer. Nu startar hon en egen stödgrupp för anhöriga till cancerdrabbade. Foto: Privat2015 förlorade Maria sin bästa vän i cancer. Nu startar hon en egen stödgrupp för anhöriga till cancerdrabbade. Foto: Privat
2015 förlorade Maria sin bästa vän i cancer. Nu startar hon en egen stödgrupp för anhöriga till cancerdrabbade. Foto: Privat
På första träffen kommer de bland annat att fika och pärla ”fuck cancer”-armband. Foto: / PER WISSING GT/EXPRESSENPå första träffen kommer de bland annat att fika och pärla ”fuck cancer”-armband. Foto: / PER WISSING GT/EXPRESSEN
På första träffen kommer de bland annat att fika och pärla ”fuck cancer”-armband. Foto: / PER WISSING GT/EXPRESSEN

Marias initiativ efter bästa vännens död

Publicerad

Maria Sidetun, 24, vet hur det är att förlora en närstående i cancer.

Både hennes mormor och hennes farmor dog i sjukdomen, och 2015 förlorade hon även sin bästa vän i cancer.

Nu vill hon hjälpa till att stötta andra anhöriga.

– Många blir lite tillbakadragna när man tar upp ordet cancer. Cancer kan vara väldigt skrämmande, säger hon.

För Maria Sidetun, 24, från Karlstad är cancer inget främmande. Hon har förlorat både sin mormor och sin farmor till cancer, som P4 Värmland tidigare berättat om.

När hennes bästa vän också diagnostiserades med sjukdomen, hittade de båda stöd genom Ung cancer, där de fick möjlighet att träffa andra med liknande upplevelser. Tillsammans gick de på olika event som Ung Cancer anordnade.

– Det var väldigt viktigt för mig för mig, bara att få känna känslan av att komma dit. Man kan slappna av på ett annat sätt med människorna där, berättar hon.

Startar egen anhöriggrupp

När hennes bästa vän gick bort i sviterna av sin cancer 2015 fortsatte Maria att få stöd genom Ung Cancer.

Men i Karlstad fanns det ingen grupp för anhöriga till cancerdrabbade, något som Maria tyckte behövdes. Hon ansökte därför själv om att få hjälp att starta en.

Maria vet hur viktigt det är att få träffa och prata med andra som har liknande erfarenheter, för att hantera känslorna när en nära anhörig drabbas.

– Det gör att man inte känner sig ensam i den situationen, säger Maria.

 

LÄS MER: Mamman hade cancer i fem år utan att veta om det

 

Hon berättar även om risken att drabbas av psykisk ohälsa när han hanterar känslorna när anhöriga drabbas.

– Det kommer ju nästan på köpet när man är med om sådana saker, säger Maria. 

”Cancer kan vara väldigt skrämmande”

Maria upplever det som att man får en helt annan typ av förståelse när man får möta andra som också har anhöriga som drabbats. Hon berättar att det kan kännas lite skamligt att prata om cancer med folk som själv inte har erfarenhet av sjukdomen.

– Många blir lite tillbakadragna när man tar upp ordet cancer. Cancer kan vara väldigt skrämmande, säger hon.

 

LÄS MER: Anders, 57, hade aggressiv cancer – upptäcktes av en tillfällighet

 

– De erfarenheter jag har fått av att gå på Ung cancers event är att det är mycket kärlek också. Det är svårt att beskriva känslan. Det blir en helt annan typ av reaktion man får.

Ung cancers första träff i Karlstad kommer att hållas den 19 mars.

Lovisa Waldeck
Lovisa Waldeck

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER