Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Marias ena rumskamrat mördade hennes andra

Vännen Maria om mördade Magnus: "Otrolig kärlek för allt"
Magnus Natschki bodde med Felix Rosell Nyberg och M.aria Lindqvist Foto: PRIVAT
Maria Lindqvist väljer att vara med i dokumentren för att få berätta om sin vän Magnus. Foto: TV3 Dokumentär
Magnus Natschki hittades i ett skogsparti utanför Uddevalla. Foto: HENRIK JANSSON

Magnus Natschki, 36, hölls fången och misshandlades grovt innan han mördades i en enslig skog utanför Uddevalla i december 2017.

En av de dömda mördarna, 23-årige Felix Rosell Nyberg, levde som inneboende hos Magnus.

En tredje person bodde också i lägenheten: Maria Lindqvist, 28.

– Det beskriver honom mest tror jag är hans otroliga kärlek för allt, nästan allt, beskriver hon Magnus i TV3-dokumentären ”Den ofrivillige mördaren?”

Den tidigare ostraffade teaterstudenten Felix Rosell Nyberg, 23, dömdes till 14 års fängelse för mord sedan han huggit ihjäl sin vän och hyresvärd Magnus Natschki, 36.

Hovrätten valde att skärpa tingsrättens tidigare straff på 10 års fängelse. De kom fram till att han handlat i nöd men inte under tvång som han själv gjorde gällande.

Innan de dödande huggen utdelats hade tre män trängt sig in i bostaden där de båda bodde. Under många timmar misshandlades, rånades och förnedrades Magnus Natschki, som sedan tvingades sedan ut i ett ödsligt beläget skogsområde i Uddevalla där han mördades med en yxa. 

Av de inblandade dömdes också Immanuel Etcheverry Malan, 21, dömdes för mord. Han var med i skogen och filmade händelseförloppet. 

Felix Rosell Nyberg, dömdes för mordet på Magnus Natschki. Foto: PRIVAT
Immanuel Etcheverry Malan, 21, dömdes också för mordet på Magnus- Foto: POLISEN

Kom hem till en tom och olåst lägenhet

I lägenheten där Magnus Natschki och Felix Rosell Nyberg bodde och där de tre personerna i december 2017 trängde sig in levde också en tredje person, Maria Lindqvist, 28. Hon intervjuas i den första delen av TV3-dokumentären ”Den ofrivillige mördaren?”, som sänds på torsdagen.

Maria berättar att hon känt Magnus sedan hon var 14 och väljer att vara med i dokumentären för att få berätta om sin vän.

– Det beskriver honom mest tror jag är hans otroliga kärlek för allt, nästan allt. Bara vårsolen tittar fram eller en liten blomma sticker fram ur marken så tjuter han av glädje. Man kan se på hela hans kroppsspråk när han är glad liksom, säger hon i programmet.

Hon berättar också att hon inte var hemma när de tre personerna trängde sig in i bostaden. Istället kom hon hem samma kväll.

Då var lägenheten tom. Och ytterdörren olåst. 

– Jag ropar: ”Hallå”. Det är tänt och så där, men jag får inget svar. Datorn stod på mitt i en film som han hade pausat. Jag reagerade på att det var som att han bara rest sig upp och gått, hade fått bråttom. Tvättmaskinen var körd för det låg ny tvätt i den, diskmaskinen var körd trots att den inte var full. Jag tänkte att jag sätter mig och väntar på att de kommer hem. Jag somnar och vaknar dagen efter av att det är ett mobillarm som går, det är från Felix rum det ringer och hans mobil ligger under sängen, säger hon i dokumentären. 

Maria Lindqvist berättar i dokumentären om sin vän Magnus Natschki. Foto: TV3 Dokumentär

Såg Magnus som en storebror 

Maria berättar att hon fortfarande mår väldigt dåligt av vad som hänt.

– Det har varit helt fruktansvärt, jag har egentligen fortfarande inga ord för hur den här upplevelsen har varit. Det är fortfarande ett blödande sår, säger hon till GT.

Hon berättar om den vänskapsrelation hon under många år hade med Magnus, hur hon såg honom som en storebror. Att han kallade henne för lillasyster.

– Det var tryggt att ha en sådan fast punkt i mitt liv. Utan honom hade jag nog inte varit den personen jag är i dag. Magnus hade en del i det, han har visat mig vad som är viktigt i livet. Jag idoliserade honom, han var väldigt kreativ och otroligt smart, säger hon och fortsätter:

– Han gjorde alltid handling av sina tankar, det var inte alltid det blev på en gång. Men han förverkligade alltid sina visioner i slutändan. 

Två personer dömdes för mordet på Magnus. Foto: MISSING PEOPLE/PRIVAT

Maria: ”Det gör väldigt ont” 

Många gånger sedan december 2017 har Maria Lindqvist funderat på vad som hade hänt om hon också varit hemma den morgonen.

– Det kan jag lova dig att jag har gjort. Det gör väldigt ont att det avgjordes på vem av oss som var hemma då.

Advokaten Erik Pousard försvarar Immanuel Etcheverry Malan, som under utredningen och domstolsförhandlingarna nekat till brott.

– Jag har inte sett dokumentären så jag har inga kommentarer till den. Men vi har kontakt, att eventuellt söka resning är inget vi diskuterar just nu. Domstolarna har sagt sitt och det har inte framkommit något nytt som som skulle kunna föranleda en resningsansökan. Men hans inställning är fortfarande samma, han förnekar brott, säger Erik Pousard.

Björn Hurtig är försvarsadvokat till Felix Rosell Nyberg och intervjuas själv i dokumentären. Han säger till GT att han och klienten fortfarande har samma inställning.

– Det har hela tiden funnits åsikter av vad som har inträffat och den versionen som Felix gett och den versionen jag ger i dokumentären är ju hans version och den har inte förändrats på någon sätt. Jag tycker att Felix är ett offer för olyckliga omständigheter och att det är synd att Högsta domstolen inte ville ta tag i frågan om vem som bär skulden. 

 

Den första delen av dokumentären ”Den ofrivillige mördaren?”, som är en del av krim-serien ”Svenska fall” sänds under krimtorsdag i TV3, på torsdag kväll klockan 21. Den går också att se på Viafree och Viaplay.