Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mariannes glädje – fick förlösa sitt eget barnbarn

Marianne Nilsson, 75, i Karlstad har hjälpt omkring 9 000 barn till världen under sina 52 år i yrket. Foto: Joachim Lagercrantz/Nya Wermlands-Tidningen
Centralsjukhuset i Karlstad, där Marianne Nilsson arbetar. Hon har under sitt yrkesliv förlöst omkring 9 000 barn, konstaterar hon. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Marianne Nilsson, 75, har varit barnmorska i 52 år och hjälpt omkring 9 000 barn till världen.

Och hon fortsätter arbeta både dag- och nattpass på förlossningen på Centralsjukhuset i Karlstad.

I höstas förlöste hon sin svärdotter.

– Det var fantastiskt. Det var väldigt speciellt att få ta emot sitt eget barnbarn, säger hon.

Marianne Nilsson var 22 år när hon började jobba på förlossningen i Karlstad som nyutexaminerad barnmorska 1966 – och där är hon kvar än i dag.

Hon är nu 75 år och har långt ifrån tröttnat på sitt yrke, vilket Nya Wermlands-Tidningen tidigare uppmärksammat.

– Än så länge är jag den enda vikarierande barnmorskan i Karlstad, så jag är ganska eftertraktad. Jag jobbade fem dagar över nyår och ska göra flera extra nattpass i veckan som kommer, berättar Marianne Nilsson och fortsätter:

– Det är fantastiskt att fortsätta jobba. Det är väldigt kul. Jag har aldrig haft det så bra. Jag är bara engagerad i de blivande föräldrarna och kollegerna, och behöver inte gå på möten.

”Fantastiskt att fortsätta jobba”

Marianne Nilsson säger att hon tycker det är skönt att vara en lite äldre barnmorska, att de flesta känner sig trygga med henne.

– En stor fördel är att jag är van att möta alla sorters människor, både oerfarna 18-åringar och äldre välutbildade förstföderskor. Man ska behandla alla lika, men måste anpassa bemötandet till varje individ. En annan fördel är att jag känner mig väldigt trygg i min profession, förklarar hon.

I början av november 2018 blev ett av arbetspassen något alldeles extra. När hon kom till jobbet på kvällen vid halv tio frågade kollegerna om hon ville gå med in på ett av rummen där en kvinna just skulle föda sitt barn.

Marianne Nilsson är 75 år gammal men arbetar fortfarande som barnmorska vid Centralsjukhuset i Karlstad. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Tog emot sitt eget barnbarn

Det visade sig att det handlade om hennes egen svärdotter och son. De hade inte ringt och förvarnat Marianne.

– När jag fick veta började jag gråta. Det blev mycket känslosamt, men det var innan jag gick in i rummet. När jag kom in till dem kopplade jag på det professionella, berättar Marianne Nilsson som blev den som fick hjälpa sitt eget barnbarn, en pojke, till världen.

– Det var fantastiskt. Jag har inte fattat det ännu att jag fick vara med och förlösa min svärdotter, säger hon.

Marianne Nilsson konstaterar att hon hjälpt omkring 9 000 barn till världen under sina år i yrket. 

Det har ibland handlat om flera generationer i samma familj. Flera kvinnor som kommer till förlossningen och ska föda tog hon en gång hand om när de själva föddes.

Hyllas av många kvinnor

När Nya Wermlands-Tidningen lade ut sin artikel om Marianne på sin Facebook-sida exploderade kommentarsfältet med hyllningar till henne.

”Marianne förlöste min mamma med mig själv och var sedan med på 3 av mina 4 barns förlossningar. Otroligt duktig och trevlig kvinna”, skriver en mamma.

En annan kvinna berättar: 

"Hon tog emot min man för 51 år sedan, 47 år senare vår andra son. Tack Marianne, du var helt fantastisk”.

Marianne Nilsson när hon var nyexaminerad på 60-talet. Foto: Privat

Samspelet det viktiga

Marianne konstaterar att det egentligen inte är bebisarna som är det viktigaste för henne i rollen som barnmorska:

– Nej, det är samspelet med den blivande mamman. Mitt mål är en frisk mamma och ett friskt barn. Sedan är jag väldigt glad om föräldrarna får en positiv upplevelse också. Att få detta att gå ihop är det viktiga.

Hon tycker om att hjälpa partnern att vara en stöttande coach under förlossningen.

– Det är viktigt att det är en positiv stämning i rummet, att partnern är glad vid förlossningen och inte tycker synd om mamman. Det är jobbigt att föda barn, men det är inte synd om kvinnan, säger Marianne Nilsson.

Hur länge hon kommer att fortsätta jobba på förlossningen är en tidsfråga konstaterar hon:

– Jag tar en vecka i taget. Så får vi se hur jag känner och mår, om jag får fortsätta vara frisk. Ännu är jag alert, positiv och glad. Och jag tycker mycket om att jobba.