Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Marianne, 80, slogs blodig med glasflaska

Så många brott anmäldes i Västsverige 2018
– Göran är min hjälte, säger Marianne Nilsson som utsattes för en rånare när hon var på väg hem genom Gubberoparken i Göteborg. Foto: Matilda Alveflo
Foto: Matilda Alveflo

Marianne Nilsson, 80, var på väg hem genom en park när hon plötsligt kände ett hårt slag mot huvudet. 

En man i 45-årsåldern hade gått till attack med en glasflaska och försökte stjäla hennes väska.

Ögonvittnet Göran Malm, 62, tog upp jakten på mannen som kunde gripas och dömas för brottet.

– Göran är min stora hjälte. Det är rent fantastiskt det han gjorde, säger Marianne Nilsson.

Händelsen inträffade i slutet av maj då Marianne Nilsson hade varit på stan och just gått av spårvagnen vid Olskrokstorget i Göteborg.

Hon var på väg till sin bostad och gick genom Gubberoparken. Det var vid halv femtiden på eftermiddagen och det var mycket rörelse i parken. Lekplatsen var full med barn och föräldrar.

– Jag passerade ett litet pumphus vid gångstigen. Då, intet ont anande, fick jag något i huvudet. Det var en flaska som krossades och blodet rann, berättar Marianne Nilsson.

Marianne Nilsson gick på gångstigen i parken på väg hem när hon attackerades bakifrån. Foto: Matilda Alveflo

Gick till attack bakifrån

En okänd man hade gått till attack bakifrån. Han försökte dra av axelremsväskan som Marianne hade hängande tvärsöver bröstet.

– Vi stod där och drog. Då kom Göran och ropade: ”Vad fan håller du på med?”, berättar hon.

Göran Malm var på väg till affären när han gick genom parken och hörde hur någon skrek till och en flaska krossades.

– När jag kom närmare såg jag en man stå och dra i en väska och när jag kom ännu närmare förstod jag att det var ett rån, berättar han. 

När Göran ropade flydde mannen i väg mot spårvagnshållplatsen och Göran tog upp jakten. Även ett annat vittne följde efter.

Drog ner mannen på marken

– Vi skrek att han inte skulle få åka med spårvagnen. Allt gick väldigt fort. Han tog sig ombord längre bak i vagnen. Jag väntade på att han skulle sticka i väg och mycket riktigt sprang han ut. Då lade jag på en j-a rem och hann ikapp honom, säger Göran Malm.

Göran Malm reagerade snabbt och sprang efter rånaren. Han lyckades stoppa mannen och hålla fast honom tills polisen kom. Foto: Matilda Alveflo

Han fick ett kraftigt tag i mannens jacka och lyckades dra ner honom på marken.

– Jag lade mannen i framstupa sidoläge, bröt upp en arm och höll honom där medan polis tillkallades. Jag satt där och höll i mannen nära 20 minuter innan polisen kom, berättar Göran Malm.

Marianne Nilsson fördes med ambulans till sjukhus där sårskadan blev omplåstrad. Hon berättar att hon drabbades av minnesförlust efteråt och inte minns något från överfallet. Medan hon var på sjukhuset hade hon pratat med en väninna och beskrivit händelseförloppet för henne.

– Jag tänker inte så mycket på det som hände. Kanske beror det på minnesförlusten. Jag minns inte själva skeendet, förklarar hon.

Tre månader efter rånförsöket har Marianne Nilsson inga men efter attacken. Hon säger att hon hämtade sig snabbt.

”Göran är min hjälte”

– Jag är inte så rädd av mig, men sån här är ju obehagligt. Tack vare Göran vågar jag gå ut som vanligt utan att vara orolig. Hade han inte blivit tillfångatagen hade jag gått runt och varit rädd. Men nu sitter han på kåken, konstaterar Marianne Nilsson.

Marianne Nilsson konstaterar att hon tack vare Göran Malms snabba ingripande inte behöver vara rädd när hon nu är ute och promenerar. Foto: Matilda Alveflo

Hon öser lovord över sin räddare:

– Göran är min stora hjälte. Det är rent fantastiskt det han gjorde. Vilka krafter han måste ha för att ha klarat att vräka ner mannen och hålla fast honom. Folk är i regel inte så modiga.

Gärningsmannen dömdes i tingsrätten till fängelse i ett år och åtta månader för försök till rån. 

Enligt polisutredningen hade mannen, som gått av spårvagnen samtidigt som Marianne Nilsson, plötsligt fått abstinens och behövde pengar snabbt till sitt missbruk. Då hade han attackerat henne för att få tag på handväskan.