Marianne Wikman, 79, blev misshandlad på nyårsafton. Foto: NORA LOREKMarianne Wikman, 79, blev misshandlad på nyårsafton. Foto: NORA LOREK
Marianne Wikman, 79, blev misshandlad på nyårsafton. Foto: NORA LOREK
Efter överfallet tvingades Marianne till operation och hon är nu öm i hela kroppen. Foto: NORA LOREKEfter överfallet tvingades Marianne till operation och hon är nu öm i hela kroppen. Foto: NORA LOREK
Efter överfallet tvingades Marianne till operation och hon är nu öm i hela kroppen. Foto: NORA LOREK

Marianne, 79, nersparkad
– av raketskjutande gäng

Publicerad

Marianne Wikman, 79, bad ungdomarna sluta skjuta fyrverkerier mot hennes hus – då blev hon brutalt nerslagen.

– Jag låg på marken och skrek på hjälp, det gjorde så fruktansvärt ont, säger Marianne.

Marianne Wikman, 79, bor i Frölunda i Göteborg. På nyårsaftons kväll satt hon hemma och tittade på en film. Utanför fönstren till höghuset ven fyrverkerierna.

Strax efter klockan 21 fick Marianne nog – hon hörde inte riktigt filmen för alla raketer – och gick ner för att säga till.

– Jag träffar några grannar i trappen som står med sin lilla hund i famnen, den skakar ju för att den är så rädd. Men vi talas vid och jag säger att jag är på väg att säga till, säger Marianne.

Marianne vårdas fortfarande för sina skador.Foto: NORA LOREK

Sparkas ner av ungdomsgäng

Marianne tar sig ner och ut på gården och ser att det är lite folk där. Hon ser ett gäng med unga män och går fram för att säga till. 

– Jag var arg i rösten, det ska jag erkänna, och jag sa två fula ord. Men när vi har pratat färdigt och jag vänder mig om för att gå upp igen så händer det fula och jag ramlar till marken.

Marianne hade fått en spark mot axeln och hela kroppen gör ont. Ute är det mörkt och det har börjat regna. Och ensam på gården ligger Marianne, nerslagen.

– Jag ropade på hjälp och blev bara räddare och räddare. Jag var helt ensam, säger Marianne. 

Försökte ta sig upp

Marianne bor ensam och har lite svårt att gå. Vanligtvis använder hon sig av sin rullator.

– När jag ligger på marken tänker jag mest på hur jag ska kunna ta mig upp. Jag försöker resa mig upp och stödjer mig på armbågen men rasar ihop. Och inte kan jag krypa heller. 

Efter ett tag kommer ambulansen och Marianne förs till Mölndals sjukhus.

– Jag har så fruktansvärt ont och känner varenda litet gupp från Frölunda till Mölndal, säger Marianne.

Benen är blåa efter fallet, i axeln har läkarna opererat in en protes.Foto: NORA LOREK

Bröt handleden och opererades

När Marianne kommer in till sjukhuset konstaterar man att hon har flera skador. Benen är blåa av fallet, en handled är bruten och axeln "känns som att den är i tusen bitar".

Mariannes axel blir opererad men vägen tillbaka till full funktion är lång.

– Doktorn säger att det är komplicerat. Jag har ju fått en grej insatt i axeln nu. Jag är så trött. Jag försöker ju att, som jag kallar det, dusa av men det går inte så bra.

Barn och barnbarn kommer till sjukhuset på dagarna och håller Marianne sällskap.

– När jag fick träffa mina barnbarn var det som att ögonen bara sprutade på de allihop. De kan inte förstå att någon kan ha gjort såhär mot en gammal människa.

Med en nyopererad axel och en gipsad handled är det svårt för Marianne att röra sina armar.Foto: NORA LOREK

Vet inte när hon får komma hem

Men en trasig axel och en bruten handled vet inte Marianne hur hon ska klara sig själv. 

– Vem ska hjälpa mig? Jag kan knappt stå upp, jag kan inte ens klä på mig själv. Hur detta ska gå vet jag inte.

Marianne vet inte vem som ringde ambulansen men är glad att de kom för att hjälpa henne.

När hon ligger på sjukhuset tänker hon mycket på ungdomarna.

– Jag tänker ju på när jag sa de där fula orden och att jag vill säga förlåt. Men sparken hann före, säger Marianne.

– Jag vill bara att ungdomarna ska ta tag i sig själva och inte hålla på med sånt här. Att sparka på en människa, man gör inte så mot en äldre människa. Ja, inte mot yngre människor heller för den delen.  

Göteborgspolisen känner till händelsen och kan bekräfta att det har kommit in en anmälan om Mariannes överfall.

– Hon har blivit misshandlad av tre ungdomar när hon bett dem sluta skjuta raketer, säger polisinspektör Håkan Reit.  

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER