Här är en bild från början av augusti då GT skrev om hur ett flertal polispatruller fick rycka ut efter att ett 60-tal bilar med ungdomar hade samlats i Åby för att köra bort asfaltläggarna. Foto: Robin AronHär är en bild från början av augusti då GT skrev om hur ett flertal polispatruller fick rycka ut efter att ett 60-tal bilar med ungdomar hade samlats i Åby för att köra bort asfaltläggarna. Foto: Robin Aron
Här är en bild från början av augusti då GT skrev om hur ett flertal polispatruller fick rycka ut efter att ett 60-tal bilar med ungdomar hade samlats i Åby för att köra bort asfaltläggarna. Foto: Robin Aron
Asfaltsläggarna slog läger i Kungälv tidigare i år. Foto: Lennart RehnmanAsfaltsläggarna slog läger i Kungälv tidigare i år. Foto: Lennart Rehnman
Asfaltsläggarna slog läger i Kungälv tidigare i år. Foto: Lennart Rehnman
Det var på Kongahällatomten. Foto: Lennart RehnmanDet var på Kongahällatomten. Foto: Lennart Rehnman
Det var på Kongahällatomten. Foto: Lennart Rehnman
Även i Mölnlycke Företagspark slog de brittiska asfaltsläggarna läger. Foto: Jan WiridenÄven i Mölnlycke Företagspark slog de brittiska asfaltsläggarna läger. Foto: Jan Wiriden
Även i Mölnlycke Företagspark slog de brittiska asfaltsläggarna läger. Foto: Jan Wiriden
Per-Eric Sellman på Älvegårdsvägen i Lilleby har blivit utsatt för " Asfaltsläggarna " . De grävde upp hela uppfarten och rev en mur, vilket GT har skrivit om tidigare. Foto: Robin AronPer-Eric Sellman på Älvegårdsvägen i Lilleby har blivit utsatt för " Asfaltsläggarna " . De grävde upp hela uppfarten och rev en mur, vilket GT har skrivit om tidigare. Foto: Robin Aron
Per-Eric Sellman på Älvegårdsvägen i Lilleby har blivit utsatt för " Asfaltsläggarna " . De grävde upp hela uppfarten och rev en mur, vilket GT har skrivit om tidigare. Foto: Robin Aron

Marianne, 67, hotades till livet av asfaltsligan

Publicerad

Efter 30 telefonsamtal per dygn i tre veckor kom det första mordhotet.

67-åriga Mariannes möte med brittiska asfaltsläggare i Gullspång har förvandlat hennes fridfulla pensionärsliv till en skräckfylld mardröm.

– Jag är inte redo att dö än. Jag har mina barnbarn att tänka på, säger hon till GT.

Hon försökte hjälpa en kompis och hamnade själv i skottlinjen. Så skulle man kunna beskriva skeendet som omkullkastat Mariannes liv.

– "We are going to knock your head off. We want our money", sa de vid det senaste samtalet, säger hon.

I början av maj knackade ett gäng gästarbetare på hemma hos hennes kompis i Gullspång. Kompisen tackade nej till deras erbjudande om att måla om och renovera huset.

 

Vill du få pushnotiser i din mobil? Ladda ner Expressens app för Iphone.

Håll dig uppdaterad – hela tiden. Ladda ner Expressens app för Android.

 

När han några timmar senare kom tillbaka från en biltur hade männen redan ställt upp en byggställning och börjat jobba.

Motvilligt lät han dem fortsätta och när han några veckor senare blev inlagd på sjukhus kom de första kraven på betalning.

"De gav sig inte"

Männen, som gjort ett högst bristfälligt jobb, ville ha 23 000 euro, en summa han i sin vildaste fantasi inte kunnat föreställa sig.

Det är någonstans här Mariannes problem börjar. För när kompisen från sin sjuksäng inte längre orkade med samtalen gav han gästarbetarna hennes nummer.

Marianne försökte medla fram en ekonomisk lösning men männen var obönhörliga i sina krav.

– Jag sa att det inte fanns mer jag kunde göra. Men de gav sig inte, säger hon.

"Skulle komma och döda mig"

Männen ringde dag och natt, 25-30 gånger per dygn.

– Det gjorde mig så förbannad eftersom jag inte har med saken att göra, säger hon.

Efter ytterligare veckor av ringande bytte männen taktik. I det två senaste samtalen kom mordhoten.

– De sa att de skulle komma och döda mig inom en timme. Att de skulle vara här när som helst, säger hon.

"Hoppas bara att det inte fortsätter"

Hon ringde polisen som kom till hennes bostad samma kväll och sedan cirkulerade i området den anslutande helgen. Råden till Marianne; håll dig inomhus och underskatta inte allvaret i hoten.

Sedan dess har telefonsamtalen upphört men Mariannes rädsla finns kvar i oförminskad omfattning.

– Man ska inte behöva ha det så här i min ålder. Som pensionär ska man leva livets glada dagar, säger Marianne som menar att de senaste veckornas händelser i grunden förändrat hennes som person.

– Min dörr har i alla år stått på vid gavel från morgon till kväll. Nu blir jag darrig av skräck så fort jag ser en bil jag inte känner igen, säger hon.

– Jag är egentligen en modig person som inte skräms så lätt, men det här är verkligen obehagligt, säger Marianne som nu hoppas att hennes polisanmälan ska ge resultat.

– Polisen har tagit mig på stort allvar. Det känns bra. Jag hoppas bara att det här inte fortsätter.

Gustav Sandström
Gustav Sandström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER