Äntligen fick Ingela Svensson, 52, och Marianne Bolling, 101, träffas. "Det var jättepirrigt", berättar Ingela.
Äntligen fick Ingela Svensson, 52, och Marianne Bolling, 101, träffas. "Det var jättepirrigt", berättar Ingela.

Marianne, 101, och Ingela, 52, är bästa vänner

Publicerad

Deras vänskap visar att ålder bara är en siffra.

Ingela Sundberg, 52, och Marianne Bolling, 101, ställer upp för varandra i vått och torrt.

– Ibland när jag går på skumma gator här hemma i Malmö kan jag ringa henne och fråga "kan vi gå här tillsammans?", säger Ingela.

Ingela och Marianne fick kontakt första gången efter att Ingelas mamma gått bort. Då hörde Marianne av sig på telefon. Hon hade varit god vän med Ingelas mamma och saknade henne.

Ingela visste att hennes mamma hade en bekant som hette Marianne, men mer än så kände hon inte till. Men Marianne tyckte det kändes tomt och de båda inledde en kontakt.

– Jag har ringt henne regelbundet och det har varit en makalös upplevelse. Att man aldrig träffat en människa utan allt bygger på samtal, säger Ingela.

35 mil längs E20 har skiljt de båda vännerna åt. Ingela bor i Malmö och Marianne i Trollhättan. Istället pratar de i telefon.

– Ibland om kärlek och livet efter detta, eller så är det småsaker, säger Ingela.

De hörs ofta och i många olika situationer. När Ingela Sundberg, som är musiker, är på väg till en spelning kan hon ringa Marianne Bolling och beskriva hur allting ser ut.

Och när storstaden känns ruskig rycker Marianne ut och hjälper sin vän.

– Ibland när jag går på skumma gator här hemma i Malmö kan jag ringa henne och fråga "kan vi gå här tillsammans?", säger Ingela.

Skickade frågor från barn

När Ingela Sundberg hade ett vikariat som lärare i Lund satte hon barnen i kontakt med Marianne Bolling. Marianne tipsade om Vals nummer två av Dmitri Shostakovich och barnen ritade och skrev vad de kände när de lyssnade på den till henne.

Barnen fick också ställa frågor till Marianne.

– Barnen frågade henne om både små saker och stora. Vad hon åt när hon var ung, men också hur det är att mista sina vänner, säger Ingela.

I veckan åkte Ingela upp till äldreboendet Källtorpsgården i Trollhättan där Marianne bor, vilket Ttela tidigare berättat.

– Det var jättepirrigt att träffas. Men så knackade jag på dörren och så sken hon upp och sa "är det sant, har du kommit?". Vi hade ett långt och fint samtal där, säger Ingela Sundberg.

"En anemon som inte släpper taget"

Sedan gav hon en konsert på temat "Öppna generationsgrindarna". Där sjöng hon bland annat gamla schlagers, Zarah Leander och en sång på swahili.

– Marianne var väldigt nöjd och hon är inte alltid så lättflirtad, säger Ingela.

Mariannes favoritsång av Ingela heter "Hennes drömvals". Den kan du höra här. Och GT har tidigare berättat om vänskap över åldersgränser.

Om vännerna kommer ses igen vågar Ingela inte svara på. Hon berättar om en bukett med anemoner hon skickade till Marianne på hennes hundraårsdag.

– Då ringde Marianne och sa att jag försöker bryta av en av anemonerna och sätta den i ett vattenglas, men den vill inte lossna. Och så känner jag mig, som en anemon som inte släpper taget, säger Ingela.

Dennis Jörnmark Callstam
Dennis Jörnmark Callstam

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER