Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Maria Rydéns plats på riksdagslistan ifrågasätts

Nu ifrågasätts om förtroendekrisen för Maria Rydén inte ska påverka också hennes riksdagskandidatur.
Maria Rydén (M) avgick under tisdagen från sina kommunala uppdrag.Foto: JAN WIRIDEN / GT/EXPRESSEN
Maria Rydén är Moderaternas andranamn till riksdagen.Foto: YLWA YNGVESSON

På tisdagen tvingades kommunalrådet i Göteborg Maria Rydén lämna sina kommunala uppdrag efter GT:s granskning av hennes utlandsresor och bonusar.

Nu höjs röster för att hon också ska lämna andraplatsen på riksdagslistan – en med dagens valresultat i princip garanterad riksdagsplats.

– Det är många frågetecken som surrar fortfarande, vi får se var vi landar, säger Lisbeth Boëthius, sammankallande för den lokala valberedningen.

Till slut gick det inte längre. GT:s granskning visade inte bara hur kommunalrådet Maria Rydén åkt på privata semesterresor i utlandet under betald arbetstid och tankat upp bonusar för tjänsteresor på privata bonuskort.

Hon talade också osanning om hur hon använt bonuskorten och åkte långa omvägar för flygbolaget med de mest lukrativa bonusvillkoren – på skattebetalarnas bekostnad.

Nu höjs röster för att det skadade förtroendet för Maria Rydén också borde leda till en diskusson om hennes övriga uppdrag: som ordförande för Göteborgskretsen av Moderaterna, som vice ordförande i Moderatkvinnorna – och andraplatsen på riksdagslistan.

 

LÄS MER: Maria Rydén avgår som kommunalråd 

Pär-Ola Mannefred, mångårig fullmäktigeledamot för Moderaterna i Göteborg, menar att förtroendekrisen för Maria Rydén indirekt smittar också partiet.Foto: STEPHAN BERGLUND / GT/EXPRESSEN

 

Förtroendekris mot hennes person

– Mot bakgrund av det som skett får Maria Rydén leva med att det finns en förtroendekris mot henne som person. Och det smittar indirekt partiet. Mot den bakgrunden tror jag inte frågan är färdigdiskuterad, säger Pär-Ola Mannefred, mångårig kommunfullmäktigeledamot i Göteborg.

Han säger att de diskussioner som hittills förts inte rört enskildheter i GT:s granskning eller partiets interna utredning som bekräftat granskningen i stort. 

– Vi gjorde en sammantagen bedömning av att vi lever i en förtroendebransch och där måste man ha fokus på vad som är viktigt.

Andra företrädare för partiet uttalar sig, under anonymitetsskydd, skarpare och ser det som otänkbart att en person som inte anses kunna sköta sina kommunala uppdrag fullt ut ska kunna vara partiets kandidat till att leda landet i riksdagen.

 

LÄS MER: Här är fem brister i Maria Rydéns försvar 

Maria Rydén lämnar sina kommunala uppdrag med omedelbar verkan.Foto: NORA LOREK

Avgångskrav mot Tord Karlsson

Förtroendet för Moderaternas avgångskrav mot den socialdemokratiske toppolitikern Tord Karlsson under valåret nämns också av företrädare. 

Lisbeth Boëthius är sammankallande i Moderaternas lokala valberedning och var också sammankallade i den valberedning som arbetade med riksdagslistan under hösten.

– Det är många frågetecken som surrar fortfarande, vi får se var vi landar, säger hon. 

Maria Rydén träder tillbaka på grund av bristande förtroende på kommunal nivå, var i finns rimligheten att hon skulle ha förtroendet att leda landet som riksdagsledamot?

– Då är det väljarna som avgör så jag kan se det i ett annat perspektiv också. Men det är för tidigt och vi vill nog ha lite perspektiv på detta och jag kan inte svara på det nu.

Hur ska väljarna förstå skillnaden?

– Jag förstår att du har frågor om detta. En sak är formalia och en sak är väljarna som får ta ställning till detta här och nu.

 

LÄS MER: M-toppens semesterresor på betald arbetstid 

 

Flera företrädare hänvisar oss vidare till gruppledaren Jonas Ransgård (M) som inte gått att nå.

Göteborgsmoderaternas pressekreterare Caroline Karlsson sa under tisdagskvällen att hon inte kan svara på vad som kommer ske med Maria Rydéns uppdrag i andra delar.

– Det som det tagits beslut om i dag är hennes kommunala uppdrag. Vad som händer i fortsättningen kan jag inte svara på i dag, sa Caroline Karlsson då.

GT har sökt Maria Rydén sedan hennes avgång meddelades under tisdagskvällen. I ett pressmeddelande sa hon då om sin avgång:

– Jag har efter den senaste tidens granskning valt att lämna mina kommunala uppdrag. Jag har brustit i hanteringen av mina administrativa rutiner och tar nu konsekvenserna av det. Efter att ha uppmärksammats på ett antal brister har jag gjort vad jag har kunnat för att ställa allt tillrätta.

Hon valde att sjukskriva sig under måndagen.

 

LÄS MER: Maria Rydén-affären i sin helhet

M-toppens privata lyxresor på arbetstid

M-topp tog omväg med flyget - fick bonuspoäng

Här flyr M-toppen Rydén frågorna om bonusuttagen 

Här är fem bristerna i Maria Rydéns försvar 

M-toppen Maria Rydén avgår - efter GT:s granskning 

Maria Rydéns plats på riksdagslistan ifrågasätts 

 

Fakta: De fyra felstegen blev hennes fall

1. Åkte på privata lyxresor på arbetstid. Vid minst elva tillfällen har Maria Rydén åkt på utlandssemester under betald arbetstid. Skattebetalarna har stått för kommunalrådslönen medan hon själv rest till världens alla hörn: till Australien, Namibia, Paris och USA.

 

– Jättejättejättekonstigt. Märkligt, sa Maria Rydén.

 

2. Tog omväg med flyget - fick bonuspoäng till elitkortet. Med systematik har Maria Rydén samlat på sig bonuspoäng för resor och hotellnätter i tjänsten. Gång på gång har hon valt att resa med KLM framför andra flygbolag - även om andra bolag var billigare och kunde erbjuda kortare resväg. Och bonusen gick in på hennes privata KLM-kort.

 

3. Byggde upp ett guldmedlemskap på KLM med tillgång till fri alkohol. Maria Rydéns idoga samlande av bonuspoäng under tjänsteresorna har gjort henne till guldmedlem hos det holländska bolaget med Elite plus-status. Det innebär en mängd förmåner även privat och tillgång till flygplatslounger över hela världen med fri alkohol.

 

4. Gav inte hela sanningen om bonusuttagen. Gång på gång förnekade Maria Rydén att hon använde några av de bonuspoäng hon samlat på sig på olika kort. 

Men under måndagen kunder GT avslöja att hon inte talat sanning: från ett av bonuskorten, SJ Prio, hade hon gjort 28 uttag under ett halvårs tid. Pengar hon nu får betala tillbaka.