Maria Johnson och Maja Palmborg utbildade sig till mönsterkonstruktörer på Borås Yrkeshögskola och startade företag ihop när de gick ut 2020.
– Vi är de tekniska nördarna bakom designen, förklarar Maria Johnson.
– De flesta vet vad en designer är, och en sömmerska, men vad vi gör är det få som vet. När designern ritat en skiss på ett plagg, tar vi hand om skissen och gör ett mönster efter den. Bland annat grottar vi ner oss i siffror för att göra graderingen, hur plagget växer. Det ska ju se likadant ut i storlek 34 som i storlek 48.

När pandemin slog till blev det svårt för kunderna att komma till företaget för möten och provningar.
Duon hade redan börjat nosa på mönsterprogram med 3D-teknik för att skapa virtuella kläder men nu gick processen snabbare.
– Vi kände att det var viktigt att arbeta vidare tredimensionellt, annars skulle vi inte komma någonstans med företaget. Pandemin sköt in oss i detta fortare och gjorde att vi vidareutbildade oss inom 3D, berättar Maria Johnson.
”Syr upp” kläderna i datorn
Tekniken innebär att kläderna ”sys upp” i datorn. De har tagit fram avatarer i olika storlekar efter svenska standardmått för dam, herr och barn.
– Nu kommer det kunder från hela landet. Vi har livemöten via datorn där vi kan visa hur plaggen ser ut och tillsammans göra mönsterförändringar. Vi jobbar bland annat nära textilfabrikerna här i Borås, säger Maria.

Hon beskriver hur tekniken minskar transporter och materialanvändning, och hur tidsbesparande arbetet med en kollektion eller ett plagg blir jämfört med en traditionell process.
– Det kan vara så att man skickar skisser och mått till en fabrik någonstans i världen, som gör ett mönster och syr upp ett plagg, som sedan skickas med flyg till Sverige. Sedan får företaget kalla in provmodeller i olika storlekar för att prova av plaggen. Här gör vi detta virtuellt i stället.
Stipendium på 25 000
Nu har Maja och Maria fått Småföretagarstipendiet på 25 000 kronor för sitt nytänkande och arbete med att utveckla företaget.
– När vi började med det här visste vi inte vart det skulle ta vägen, så vi har mest ett hopplock av datorer och skärmar. Så pengarna ska gå till att investera i datagrejer, säger Maria.
Hon berättar att de har fått många förfrågningar om att lära ut 3 D-programmet till kolleger.
– Det här är modebranschens framtid. Det är ditåt alla lutar nu.