Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Maria Hysén hakar på GT:s #godisstopp

Foto: Anders Ylander
Ursula Lindehejd, 34, administratör, Visby, tillsammans med dottern Noélie Lindehejd, 7:'' Det är ett jättebra initiativ. Vi äter alldeles för mycket godis i Sverige. Det blir ett sockerberoende eftersom många äter sig mätt på andra saker än mat.Kommer ni att vara med i kampanjen #godisstopp?'' Absolut, det gör vi. Hela min familj ställer upp på det här. Vi kommer att inte ha något godis hemma. Vi har rensat ut allt godis och slängt bort det. Vi har bestämt oss för att lyckas.Varför tror du att müsli är bra för att stilla godissuget?'' Jag tror många är ute efter något för att stilla hungern med. I stället för godis kan müsli ersätta det. Bara för att det är nyttigt behöver det inte var tråkigt. Det gör en mer nöjd och tillfredställd.
Sandra Börjesson, 30, hälsocoach, Göteborg tillsammans sonen Theodor, 2:Jag tycker det är ett jättebra initiativ för att det är fokus även på barnen. Det är många utmaningar där de vuxna är involverade.Hur ska du lyckas följa #godisstopp?Genom att stå på mig. Att min familj är mätta på vanlig så brukar det fungera. Det är en utmaning med barn, säger Sandra Börjesson.
Therese Wesslén, 35, frisör, Gävle, tillsammans med sonen Charlie, 6:Jag tycker det är toppen att det någon belyser frågan. Jag lever sockerfritt, men familjen har inte varit lika strikt. Många i min omgivning verkar också gilla det.Hur ska du göra för att klara utmaningen?Vi har kört ett sockerfritt godis. Vi har ätit frukttallrikar. Det gäller att hitta andra saker runt fredagsmyset som inte är fokuserat på godis.Vad är det bästa med ditt recept?Det påminner om godsaker utan att innehålla lika mycket socker. Den både ser tilltalande ut och smakar väldigt bra.

Succéstarten fortsätter för kampanjen #godisstopp och allt fler delar med sig av inspirerande recept i sociala medier.

Maria Hysén, 33, hyllar kampanjen - och ställer nu "krav" på maken, fotbollstjärnan Tobias Hysén.

- Jag hoppas att han hakar på. Som förälder har du valet att säga nej till godis. Det gäller att vara beredd på att ta kampen, säger Maria Hysén, 33.

GT:s kampanj #godisstopp i februari har fått en succéstart. Drygt 5 000 personer följer nu Facebook-sidan och allt fler sprider initiativet i sociala medier.

Många läsare har delat med sig av sina bästa sockerfria recept på Instagram. Nu uppmanar GT fler läsare att dela med sig av sig av de mest inspirerande recepten.

Maria Hysén bor i Shanghai tillsammans med sin make, fotbollstjärnan Tobias Hysén, och barnen Lukas, 7, och Leon, 3. Hon hyllar kampanjen och har flera bra tips på hur man kan stilla sötsuget.

- Det gäller att hitta sunda alternativ. Även om frukt och bär innehåller mycket socker är det bättre än godis, säger Maria Hysén.

Knepet för att stilla suget

Som tvåbarnsförälder vet hon hur svårt det är att inte köpa lördagsgodis till barnen. Men hon har ett knep.

- De älskar när jag gör rotfrukter i ugnen. Jag brukar göra sötpotatis med kanel på. Det är en bra kompensation för godis.

Får du med maken Tobias Hysén på #godisstopp?

- Jag har inte pratat med maken. Men jag hoppas att han hakar på. Som förälder har du valet att säga nej till godis. Det gäller bara att vara beredd att ta kampen.

Även politikern och den tidigare elitidrottaren David Lega kommer att vara med på #godisstopp i februari.

- Jag tycker att det är ett fantastiskt initiativ. Jag tror att det är helt rätt väg att gå. Det handlar om att belysa frågan och få folk att själva komma med insikt med hur mycket godis vi äter, säger David Lega (KD).

Tre tips för att klara en godisfri månad:

1. Bestäm dig
"Det handlar om att hela tiden hitta motivation. Även om man har försökt tidigare gäller det att inte ge upp. Ställ dig frågan: "Varför gör jag det här?". Då brukar motivationen komma".
2. Ta hjälp utifrån
"Ta hjälp och stöd av dina anhöriga. Att äta godis eller fika är en social grej. Därför kan det vara svårt att stå emot när blodsockret är lågt. Säg att du inte vill bli bjuden på godis i februari och att dina medmänniskor respekterar det".
3. Ät ordentlig mat
"När man tar bort godiset gäller det att ersätta det med något annat. Fett och protein är bra för att hålla dig mätt. Då håller du ditt blodsocker på en jämnare nivå".
Källa: Ulrika Gabriel, kostrådgivare och beteendevetare.