VINNARKONCEPTET. Det gäller att vara stadig på handen när man tävlar om titeln Årets Konditor. Här visar vinnaren Maria Grave upp ett av sina vinnarkoncept: Takeawaydesserten Yellow Submarin som tilltalade juryn. Foto: Wiriden Jan
VINNARKONCEPTET. Det gäller att vara stadig på handen när man tävlar om titeln Årets Konditor. Här visar vinnaren Maria Grave upp ett av sina vinnarkoncept: Takeawaydesserten Yellow Submarin som tilltalade juryn. Foto: Wiriden Jan

Maria Grave blev Årets Konditor

Publicerad
Uppdaterad
MÖLNDAL. Inget går upp mot ett rykande färskt wienerbröd. Det avslöjar Årets Konditor Maria Grave,42.
- Wienerbröd och chokladtårta hör till mina absoluta favoriter, säger Maria och tar emot i bageriet i centrala Mölndal.
Hon möter oss i en himmelsk doft av nybakat bröd och visar förtjust en av sina senaste skapelser. En dessert som bidrog till segern på Nordiska Museets chokladfestival i Stockholm.
I 7 timmar bakade Maria och hennes fyra kolleger, tre kvinnor och en man.

Mycket ska klaffa

- Det är mycket som ska klaffa, säger Maria.
Temat var Retro och Maria hade valt det färgstarka 70-talet och har följaktligen döpt den smaskiga takeawaydesserten till Yellow Submarin.
- Den består av en blandning av Budapestbotten, mandarinpuré, vaniljmousse, äggvita, Cointreau och apelsin.

Tredje gången gillt

Våningstårta för femtio personer, krokan och praliner var andra grenar.
Vad är det värsta som kan hända under en tävling?
- Att man tappar tårtan eller något i golvet. Då är det kört!
Det var tredje gången gillt för Maria i tävlingen.

Mansdominerat yrke

Och andra gången i dess tjugoåriga historia som en kvinna vann.
- Yrket har tidigare varit väldigt mansdominerat, men nu blåser förändringens vindar. Förr vägde mjölsäckarna fyrtio kilo. Nu väger de tjugofem.
Berömmet har haglat över den duktiga konditorn de senaste åren.
Förra året vann hon Semleakademins gillande och tog hem förstapriset för bästa semla i Göteborg.

Kan bara ta titeln en gång

- Att vinna betyder förstås väldigt mycket. Men Årets Konditor kan man bara bli en gång. Nästa år får jag äran att sitta i juryn.
Hon har även blivit tillfrågad om att tävla i VM.
- Jag har med tvekan sagt nej till det, fortsätter Maria.
Då måste man ha sponsorer och lägga ner mycket tid på träning.
- De resurserna har inte jag.

Farfar var också konditor

Maria har ett indirekt påbrå när det gäller yrket. Farfar var konditor i Haga.
- Jag träffade honom aldrig tyvärr...
- Jag har alltid varit intresserad av att baka. Hemma prövade jag mina pajer, mjuka kakor och tryfflar på familjemedlemmarna.
Din drivkraft?
- Jag ser som en viktig uppgift att sprida kunskapen vidare till nya generationer.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER