Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Maria, 49, svindlade miljoner – får fängelse

Maria Degerman döms till två och ett halvt års fängelse för fifflet med falska socialbidragsutbetalningar i Bollebygds kommun.
Bollebygds skattebetalare blev av med över fem miljoner kronor. Pengarna gick till spel och alkohol, enligt chefen. Foto: Lisa Björk

GÖTEBORG. Under tio års tid blåste högsta chefen för Individ- och familjeomsorgen i Bollebygd den egna kommunen med falska utbetalningar av socialbidrag.

Två kvinnor med sociala problem utnyttjades som målvakter för att komma åt över fem miljoner av skattebetalarnas pengar.

Nu döms den tidigare kommunala toppchefen Maria Degerman, 49, till två och ett halvt års fängelse för grov trolöshet mot huvudman.

– Nu inleds ett stort arbete för oss att få tillbaka våra pengar, säger Bollebygds kommunchef Anders Einarsson.

Detta har hänt

I april 2014 erkände den tidigare kommunala chefen förskingring under minst tio år.

Hon dömdes i mars 2015 till skyddstillsyn med behandling. Bollebygds kommuns krav var minst 5,5 miljoner kronor, men i mars 2015 fastställde tingsrätten beloppet till 648 681 kronor.

I den nya domen i hovrätten landar domstolen på en betydligt högre summa: nästan 5,2 miljoner kronor.

Det är hovrätten som skärper straffet rejält för den tidigare chefen på Bollebygds kommun.

Enligt domstolen har Maria Degerman systematiskt fört över 5 185 464 kronor till sig själv genom att utnyttja två kvinnor som hon kommit i kontakt med i sitt arbete med socialt och psykiskt utsatta.

– Att en kommunanställd, särskilt en chef, förbrukar förtroendet på det här sättet gör det allvarligt. Det är också därför det blir ett långt straff, säger vice chefsåklagare Ove Jäverfelt som är nöjd med domen.

– Straffet hänger ihop med de stora beloppen, det förtroende hon haft i arbetet och hennes sätt att utnyttja två klienter, säger han.

Ville ha hjälp

Under rättegången har två kvinnor berättat hur de kom i kontakt med Maria Degerman för många år sedan då de var i behov av ekonomiskt stöd och hjälp från samhället.

En av kvinnorna vittnar om att Degerman kom hem till henne för samtalsterapi under en period då hon mådde psykiskt dåligt och att hon under samtalen fick veta att det var möjligt att få bidrag från kommunen. Mellan åren 2003 och 2014 fördes stora belopp över till kvinnans konto - pengar som Maria Degerman personligen betalade ut till henne och sedan kom för att hämta merparten av, enligt kvinnan. Ibland gick de tillsammans till banken för att hämta ut pengarna.

"Vill inte uttala mig"

En liknande historia berättar den andra kvinnan som också, enligt hovrättens dom, träffade Degerman då hon behövde samhällets hjälp.

Degerman har erkänt merparten av brotten och förklarat dem med att hon lagt pengarna på spel, alkohol och skulder. Däremot har hon ifrågasatt de höga beloppen och även uppgett att de två kvinnorna fått en större del av de felaktigt utbetalda pengarna än vad kvinnorna själva påstått.

GT har varit i kontakt med Maria Degermans advokat Eva Persson som bett att få återkomma med kommentar efter att hon själv varit i kontakt med sin klient.

– Jag vill inte uttala mig innan jag varit i kontakt med henne, säger Eva Persson som sedan inte fått tag i sin klient.

Ansvar för socialbidrag

Genom advokaten har GT också sökt Maria Degerman.

– Hon har varit väldigt tydlig under hela processen att hon inte vill ha kontakt med massmedia, säger Eva Persson.

Under den tioårsperiod som brottsligheten pågått har Maria Degerman haft flera höga chefspositioner inom Bollebygds kommun.

Hon har varit enhetschef, chef för familje- och individomsorgen och förste socialsekreterare med ansvar för utbetalningar av kommunens försörjningsstöd - det vill säga socialbidrag.

"Skakade om kommunen"

Men våren 2014 satte ett anonymt tips stopp för både chefsjobbet och oegentligheterna. Maria Degerman valde efter en kortare tids avstängning att lämna sitt arbete självmant.

Från Bollebygd kommuns sida är kommunchefen Anders Einarsson lättad över domen som han beskriver som rättvis.

– Det är klart att det skakade om kommunen då det hände. Nu känns det som ett avslut, säger han.

Nu inleds arbetet att återfå de försvunna pengarna till kommunkassan och därmed också till skattebetalarna i kommunen.

– Jag ser möjligheterna att få tillbaka pengarna som hyfsat goda. Vi har en förmögenhetsbrottsförsäkring och med domen kan vi nu sätta oss med försäkringsbolaget och diskutera hur vi ska göra, säger Anders Einarsson.

Har skärpt rutinerna

Enligt honom har kommunen skärpt rutiner och säkerhetsrutiner betydligt sedan händelsen uppdagades.

I tingsrätten dömdes Maria Degerman till skyddstillsyn med behandling. Tingsrätten bedömde brottet som mindre allvarligt och tog samtidigt hänsyn till att hon förlorade arbetet efter avslöjandet och att hon ska genomgå behandling mot alkohol- och spelmissbruk.

De delarna tar också hovrätten hänsyn till när de landar på två och ett halvt års fängelse men domstolen konstaterar också att pengarna gått till annat.

"Även om hon har haft ett spel- och alkoholmissbruk framgår det tydligt av hennes kontoutdrag att pengarna också använts till annat", skriver hovrätten.

I samband med att Maria Degerman åtalades förra året sa hennes dåvarande advokat Tove Nichols till GT:

– Maria tar till viss del på sig ansvaret för den här brottsligheten men absolut inte i den omfattning som påstås.