Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Maria, 49, lurade till sig 5,9 miljoner kronor

Maria Degerman döms för att ha fifflat till sig närmare sex miljoner kronor. Foto: bollebygdsnyheter.se
Borås tingsrätt dömer henne till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan för grov trolöshet mot huvudman. Foto: Per Wissing

49-åriga Maria Degerman fifflade till sig nästan sex miljoner kronor av skattebetalarnas pengar.

Trots det slipper hon fängelse.

Bland annat på grund av att hon blev av med jobbet.

Det var april förra året som Maria Degerman, som då arbetade som förvaltningschef i Bollebygds kommun, ertappades efter att ett anonymt tips kommit till kommunen. Två chefer i kommunen konfronterade henne med att hon felaktigt ska ha fått ut pengar genom att dela ut pengar till behövande klienter i kommunen. Detta ska ha pågått under nästan tio års tid. Det handlar om två kvinnor som hon haft som klienter under lång tid. Hon åtalades i december förra året för grov trolöshet mot huvudman och hon sade upp sig själv när hela härvan uppdagades.

Bara en sida

Maria Degerman ska ha utnyttjat två personer i sin egenskap av chef för att komma över cirka sex miljoner kronor från sin arbetsgivare.

– Maria tar till viss del på sig ansvaret för den här brottsligheten men absolut inte i den omfattning som påstås, sa advokat Tove Nichols när Maria Degerman åtalades i december förra året. I det här skedet i processen är det som är offentligt bara en sida av historien, det är invecklat.

Maria Degerman ska ha beslutat att ge två personer försörjningsstöd utan att ha rätt till det. Personerna har sedan fått betala tillbaka en stor del av pengarna. Men i stället för att lämna pengarna till kommunen ska de ha gått rätt ner i Maria Degermans ficka. Av cirka 14 000 kronor som betalades ut till en av kvinnorna behöll hon cirka 11 000 kronor för egen del. Detta skedde regelmässigt med de båda kvinnorna och kommunen förlorade mycket pengar.

Själv har hon hävdat att det inte alls handlar om de summor som åklagaren gjort gällande. Men hon har heller ingen uppfattning om hur mycket det handlade om på grund av det missbruksproblem hon led av under tiden utbetalningarna skedde.

Blev av med jobbet

På tisdagen dömdes Maria Degerman till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan. Hade hon dömts till fängelse hade straffet blivit tio månader för grov trolöshet mot huvudman. Men tingsrätten har tagit hänsyn till att hon blivit av med jobbet, vilket innebär ett reducerat straffvärde på tio månader.

Maria Degerman ska också genomgå en behandlingsplan för sitt alkohol- och spelberoende. Övervakningen ska pågå till den 24 september 2016. Hon ska även betala ett skadestånd på 648 681 kronor plus ränta till Bollebygds kommun.

– Vi är nöjda med domen, säger Maria Degermans advokat Tove Nichols. Det är ju så att min klient faktiskt har erkänt en del av de brott hon åtalats för men att det absolut inte rör sig om den omfattningen som åklagaren gjorde gällande. Tingsrätten har lyssnat på försvaret och vi är även nöjda med påföljden, åklagaren yrkade ju tre år. Han har inte fått ihop det utan har mer dragit exempel på hur det kan ha gått till, men så får det inte gå till i brottmål, utan man måste kunna styrka alla sina påståenden.

Hon fortsätter:

– Brottsligheten är helt relaterad till den alkoholproblematik och det spelmissbruk och då döms hon för kontraktsvård och det är helt riktigt. Sen är det en väldig skillnad att dömas till ett skadestånd på 600000 kronor jämfört med sex miljoner.

Däremot är vice chefsåklagare Ove Jäverfelt i Borås mindre nöjd med domen som kom på tisdagen.

– Jag delar inte tingsrättens bedömning utan kommer att överklaga domen, säger han. Om man dömer som tingsrätten gör för det beloppet då är det okej med den påföljden, men jag anser att det är mera styrkt, så jag delar inte tingsrättens bevisvärdering.