"Maria", 16, tigger – utsätts för sexköpare

"Maria", som heter något annat är 16 år och kommer från Rumänien. Hon tigger för att kunna äta varje dag. Samtidigt har hon utsatts för män som vill köpa sex av henne.
Foto: Magnus Arvidson

Flera av de romska tiggarna i Göteborg är barn.

"Maria", 16, från Rumänien tigger för att kunna äta varje dag.

Men samtidigt har hon utsatts för män som vill köpa sex av henne.

– En man sa att jag skulle städa hemma hos honom och få 500 kronor. Men när vi kom hem till villan ville han bara ha sex med mig, säger "Maria" i dokumentären "Verkligheten i P3" som sänds klockan 18.03 i dag.

Romska tiggare finns snart i varenda svensk stad.

GT har flera gånger besökt romska byar i Rumänien där människor lever i djup armod; där barnen inte går i skola; där husen ser ut som enkla skjul; där människorna inte har mat på bordet.

Därför åker de till Sverige och flera andra EU-länder och tigger – och skickar hem pengar till sina barn.

Men nu har också tiggande barn under 18 år börjat synas i Sverige. "Maria" från Rumänien är en av dem. Hon tigger i Göteborg.

Får in 200 kronor per dag

För "Verklighetens" reporter Magnus Arvidson berättar hon om att hon sedan ett halvår sitter insvept i en filt utanför en matvaruaffär i Göteborg och tigger.

– Jag får in 200–250 kronor per dag, sex dagar i veckan, säger hon och förklarar vad hon gör med pengarna:

– Jag köper mat och andra saker som jag behöver.

"Maria", som heter något annat, kom första gången med sina föräldrar till Sverige när hon var tio år. Hon har gått i svensk skola, men tvingades hoppa av när föräldrarna åkte tillbaka till Rumänien.

Ibland har hon återvänt till Sverige med sina föräldrar, ibland har hon kommit ensam.

– Mina föräldrar vill inte att jag ska tigga. Det vill egentligen inte jag heller, säger hon i P3-dokumentären.

Göteborgs räddningsmission försöker hjälpa de unga tiggarna.

Utsätts för män som vill köpa sex

En av orsakerna är att de tiggande barnen är väldigt utsatta och saknar skydd – och utsätts för män som vill köpa sex av dem.

"Maria" berättar:

– Det är många som kommer fram till mig och frågar varför jag sitter här, och säger att jag borde jobba.

– Några av männen frågar också om de kan ha sex med mig mot betalning. "Nej, jag gör inga sådana grejer", svarar jag då.

– En dag kom det fram en man i 40-årsåldern och frågade om jag ville ha ett arbete. Jag skulle få 500 kronor om jag städade hans villa. Jag packade in mina grejer i hans bil och vi körde i väg. När vi gick in i huset sa han att han inte alls ville att jag skulle städa – han ville ha sex och skulle betala 500 kronor.

– Jag började gråta och sprang ut ur huset. Han sprang efter. Sedan körde han mig tillbaka till den plats utanför matvaruaffären där jag brukar sitta.

"Barn ska inte tigga"

Ulrika Falk, samordnare på Göteborgs räddningsmission, har nu gjort en polisanmälan om försök till köp av sexuell handling med barn.

Falk säger till P3-programmet:

– Det här är ytterligare ett bevis för hur utsatta barn är. Och just dessa barn är extra sårbara eftersom de inte har några skyddsnät.

– Det är en självklarhet att barn inte ska tigga. De ska gå i skolan och lära sig saker. Barn har rätt till en trygg miljö.