"Maria", som heter något annat är 16 år och kommer från Rumänien. Hon tigger för att kunna äta varje dag. Samtidigt har hon utsatts för män som vill köpa sex av henne. Foto: Magnus Arvidson
"Maria", som heter något annat är 16 år och kommer från Rumänien. Hon tigger för att kunna äta varje dag. Samtidigt har hon utsatts för män som vill köpa sex av henne. Foto: Magnus Arvidson

"Maria", 16, tigger – utsätts för sexköpare

Publicerad

Flera av de romska tiggarna i Göteborg är barn.

"Maria", 16, från Rumänien tigger för att kunna äta varje dag.

Men samtidigt har hon utsatts för män som vill köpa sex av henne.

– En man sa att jag skulle städa hemma hos honom och få 500 kronor. Men när vi kom hem till villan ville han bara ha sex med mig, säger "Maria" i dokumentären "Verkligheten i P3" som sänds klockan 18.03 i dag.

Romska tiggare finns snart i varenda svensk stad.

GT har flera gånger besökt romska byar i Rumänien där människor lever i djup armod; där barnen inte går i skola; där husen ser ut som enkla skjul; där människorna inte har mat på bordet.

Därför åker de till Sverige och flera andra EU-länder och tigger – och skickar hem pengar till sina barn.

Men nu har också tiggande barn under 18 år börjat synas i Sverige. "Maria" från Rumänien är en av dem. Hon tigger i Göteborg.

Får in 200 kronor per dag

För "Verklighetens" reporter Magnus Arvidson berättar hon om att hon sedan ett halvår sitter insvept i en filt utanför en matvaruaffär i Göteborg och tigger.

– Jag får in 200–250 kronor per dag, sex dagar i veckan, säger hon och förklarar vad hon gör med pengarna:

– Jag köper mat och andra saker som jag behöver.

"Maria", som heter något annat, kom första gången med sina föräldrar till Sverige när hon var tio år. Hon har gått i svensk skola, men tvingades hoppa av när föräldrarna åkte tillbaka till Rumänien.

Ibland har hon återvänt till Sverige med sina föräldrar, ibland har hon kommit ensam.

– Mina föräldrar vill inte att jag ska tigga. Det vill egentligen inte jag heller, säger hon i P3-dokumentären.

Göteborgs räddningsmission försöker hjälpa de unga tiggarna.

Utsätts för män som vill köpa sex

En av orsakerna är att de tiggande barnen är väldigt utsatta och saknar skydd – och utsätts för män som vill köpa sex av dem.

"Maria" berättar:

– Det är många som kommer fram till mig och frågar varför jag sitter här, och säger att jag borde jobba.

– Några av männen frågar också om de kan ha sex med mig mot betalning. "Nej, jag gör inga sådana grejer", svarar jag då.

– En dag kom det fram en man i 40-årsåldern och frågade om jag ville ha ett arbete. Jag skulle få 500 kronor om jag städade hans villa. Jag packade in mina grejer i hans bil och vi körde i väg. När vi gick in i huset sa han att han inte alls ville att jag skulle städa – han ville ha sex och skulle betala 500 kronor.

– Jag började gråta och sprang ut ur huset. Han sprang efter. Sedan körde han mig tillbaka till den plats utanför matvaruaffären där jag brukar sitta.

"Barn ska inte tigga"

Ulrika Falk, samordnare på Göteborgs räddningsmission, har nu gjort en polisanmälan om försök till köp av sexuell handling med barn.

Falk säger till P3-programmet:

– Det här är ytterligare ett bevis för hur utsatta barn är. Och just dessa barn är extra sårbara eftersom de inte har några skyddsnät.

– Det är en självklarhet att barn inte ska tigga. De ska gå i skolan och lära sig saker. Barn har rätt till en trygg miljö.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER