Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mari Herrey, SD, kan förlora sin plats som nämndeman

Jimmie Åkesson kommenterar SD-toppens rasism i dold chatt
Marie Herrey (SD), 59, har spridit vit makt-propaganda på sitt Twitterkonto.
Foto: Privat
Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN

SD-politikern Mari Herrey, 59, har enligt en granskning av Expo spridit högerextrem propaganda på sin Twitter under flera års tid.

Efter granskningen kan hon nu bli av med sitt uppdrag som nämndeman i Göteborgs tingsrätt. 

– Jag delar absolut inte antisemitiska åsikter. Däremot är jag emot den stora invandringen, säger hon.

Efter en granskning, gjord av magasinet Expo, gällande lokalpolitikern Mari Herreys (SD) inlägg på Twitter har hon haft krismöte med Göteborgs tingsrätt angående sitt uppdrag som nämndeman.

Enligt Expo har hon spridit antisemitiska konspirationsteorier samt ”länkat till vit makt-propaganda”. Bland annat genom att på Twitter återge den antisemitiska idén om att miljardären George Soros skulle kämpa för att ”förstöra västvärldens nationer, kultur och ekonomi”. Samt att han ligger bakom Black Lives Matter-rörelsen. 

Tingsrättens lagman Johan Kvart berättar om mötet under tisdagskvällen.

– Jag har blivit uppmärksammad på den här artikeln i Expo där man har ett reportage kring Marie Herreys sociala medier och där hon retweetat material. Med anledning av den artikeln bestämde jag mig för att snabbt träffa Marie för att höra hennes version av det hela, säger han.

”Ångerfull”

Han fortsätter:

– Hon säger att hon är väldigt ledsen för detta och är ångerfull. Hon känner att hon varit naiv och okunnig och inte förstått vad hon retweetat. Jag har ännu inte fattat något beslut av något slag men planerar att göra det i nästa vecka, säger Johan Kvart. 

GT fick på onsdagen tag i Mari Herrey (SD).

Har du dessa åsikter?

– Nej. Det är så här att jag tydligen delat inlägg från människor som är extrema. Det har jag överhuvudtaget inte vetat om. Jag känner inte alls till vad vissa av dessa människor är för något och vad de står för. Jag delar absolut inte antisemitiska åsikter. Däremot är jag emot den stora invandringen.

”Inte bilden av mig” 

Vad tänker du om dessa Twitterinlägg du skrivit och retweetat som kan uppfattas som antisemitiska och rasistiska?

– I efterhand kan jag se att ett par stycken kan uppfattas som det. Men i ärlighetens namn har jag inte läst igenom dem innan jag delat dem. Ibland har jag delat, i min naivitet, något som är helt galet. Det är inte den bilden av mig, de som känner mig vet att det här stämmer inte. 

Mari Herrey har bland annat återgett Twitterinlägg om att enskilda tjänstemän är landsförrädare, samt skrivit att Fi:s partiledare Farida al-Abani ska erbjudas ”en enkelbiljett till hemlandet”. Detta till en bild av al-Abanis citat, där hon säger att hon vill ”skända flaggan för att ta död på nationalismen”. 

– Det vet jag inte ens vad det är ens en gång. När jag såg det mindes jag inte vad det var, svarar hon på det. 

Enligt Expo har Herrey också återgett citat från personer som haft nazistsymboler som profilbild. 

Krismöte med tingsrätten

Mari Herrey berättar även om mötet med Göteborgs tingsrätt under tisdagskvällen.

– Jag vet att jag gjort ett jättebra jobb som nämndeman. Jag vill inte förlora den rollen för det är bland det bästa jag gjort i mitt liv. När man kliver in där är det inget SD, V eller MP. Vi är nämndemän. Där diskuteras aldrig politik, säger hon.

Hon förklarar att det finns en risk att hon kommer att förlora sitt uppdrag.

– Johan Kvart har inte sagt något men det lutar kanske åt att jag inte får fortsätta. Jag har satt dem i en svår sits, också. Helt omedvetet har jag gjort det, säger Mari Herrey.

SE MER:

Dennis Askling i chatt: ”Hell seger” • Hör David Baas om avslöjandet