Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mari Herrey, SD, behåller sin plats som nämndeman

Mari Herrey är nämndeman och ledamot i SD Mölndal.
Foto: SHUTTERSTOCK

Nämndemannen Mari Herrey (SD) utreddes av Göteborgs tingsrätt, efter en granskning av magasinet Expo. 

Enligt Expos granskning ska Herrey ha delat inlägg på sociala medier från högerextrema källor. 

Nu är utredningen från tingsrätten klar och Mari Herrey behåller sin plats, rapporterar Mölndals-Posten.

Förutom att vara nämndeman vid Göteborgs tingsrätt sitter Mari Herrey också som ledamot i SD Mölndals styrelse. Enligt en granskning av tidningen Expo ska Herrey ha spridit antisemitiska inlägg på Twitter, från källor som kopplats till högerextremism. 

Till följd av det inleddes en utredning på Göteborgs tingsrätt där Mari Herreys inlägg diskuterades. 

– Jag har blivit uppmärksammad på den här artikeln i Expo där man har ett reportage kring Mari Herreys sociala medier och där hon retweetat material. Med anledning av den artikeln bestämde jag mig för att snabbt träffa Marie för att höra hennes version av det hela, sa tingsrättens lagman Johan Kvart efter mötet. 

Mari Herrey jobbar kvar

Efter utredningen så står det klart att Mari Herrey får jobba kvar som nämndeman. Johan Kvart kritiserar, för Mölndals-Posten, Herreys inlägg, men vidareutvecklar sitt resonemang: 

 – Det är ett förkastligt material. Men jag har godtagit hennes förklaring att hon varit naiv och inte förstått naturen av det hon spridit. Det är illa, riktigt illa, men den vårdslöshet och okunskap hon visat prov på är ändå inte tillräcklig för att jag ska finna henne olämplig som nämndeman, säger han till tidningen. 

Mari Herrey: ”Överlycklig” 

Enligt Mölndals-Posten riskerar Mari Herrey fortfarande uteslutning ur Sverigedemokraterna. Ärendet ska tas upp av partiets medlemsutskott. Mari Herrey själv säger till Mölndals-Posten att hon är lättad över beslutet: 

– Näst efter mina barn är nämndemannauppdraget det bästa som har hänt mig. Det är en ynnest att få vara med om det. Jag har lärt mig jättemycket om samhället. Jag ska ta till vara på det förtroende som jag har fått. 

Om partiets fortsatta utredning, säger hon: 

 – Jag hoppas innerligt att de också förstår vem jag är och att jag inte har menat det här. Jag måste skriva ett brev till medlemsutskottet där jag förklarar mig, så det är väl vad som ligger på bordet härnäst.