Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Margaretha, 92, har inte varit utomhus – på tre år

Gunilla Lindsgård är starkt kritisk kring hemtjänstens skötsel av hennes 92-åriga mamma. Foto: PRIVAT
Gunillas mamma har inte varit utomhus – på snart tre år. Foto: PRIVAT

Margaretha Lindsgård är 92 år gammal och har inte varit utomhus på snart tre år. 

Hemtjänstens förklaring: hon vill inte.

– Man kan inte fråga min mamma vad hon vill och inte vill. Hon är helt dement och kräver ingenting av någon, säger Margarethas dotter, Gunilla Lindsgård, 67. 

Margaretha Lindsgård från Mölndal har haft hemtjänst i 12 år. Under den tiden har hennes hälsa stadigt försämrats, till följd av en eskalerande demenssjukdom.

Margaretha har ingen möjlighet att ta hand om sig själv, och är helt utlämnad till kommunens omsorg.

Den omsorgen lämnar dock mycket i övrigt att önska, enligt Margarethas dotter, Gunilla. Det handlar om brister i att uppfylla hennes mammas mest basala behov. 

– Ja, vart ska man börja... i mars har mamma inte varit ute på tre år. De frågar henne om hon vill gå ut, och när hon säger nej nöjer de sig med det. Men hon är ju helt dement, hon svarar nej på allt, säger Gunilla.

Själv har Gunilla, som inte har några syskon, ingen möjlighet att hjälpa sin mamma att komma ut. Hon lider själv av knäartros, går med rullator och har bara 20 procents njurfunktion. 

Svamp i ljumskarna

Margarethas hygien sköts heller inte som den ska, hävdar Gunilla, som själv jobbat inom äldrevården.

– Det är samma där – de frågar mamma om hon vill duscha, och hon säger nej. Mamma ska duscha en gång i veckan, men det är långt ifrån alltid det blir av. 

Dottern Gunilla Lindsgård. Foto: PRIVAT

– Nu har hon fått svamp i ljumskarna, och när hon ramlade och bröt höften och lårbenet för några månader sedan, hittade sjukhuset sår i stjärten på henne. Hur har hemtjänsten kunnat missa det?!

 

LÄS MER: Lennart tvingas amputera – efter flytten till äldreboendet 

 

Maten är också ett problem. Margaretha både äter och dricker för lite, enligt Gunilla, eftersom hemtjänstpersonalen inte har tid att stanna kvar för att se till att hon får i sig tillräckligt.

– Jag ser ju på henne att hon har gått ner i vikt, säger Gunilla.

Vid tillfällen ska personalen även ha lämnat framme bröd och ost, som dagen efter dukats fram igen.

"Går på knäna"

– Och de ställer fram skållhet mat, direkt från mikron, som mamma börjar äta på en gång. Man tar inte hänsyn till att hon är dement och inte beter sig som andra.

– Jag har förståelse för att personalen inte hinner med. De går på knäna. En av tjejerna berättade för mig att hon har 23 besök på en arbetsdag. Då räcker tiden inte till, säger Gunilla.

Gunillas upprördhet riktar sig i stället mot hemtjänstpersonalens arbetsgivare, Mölndals kommun. Gunilla säger att hon har påtalat problemen flera gånger, men att de bara viftats bort av ansvariga chefer.

– Nu har jag fått nog. Mamma har precis fått plats på ett korttidsboende, som är jättebra. Men jag tänker på alla andra gamla, som bor kvar hemma och som kanske inte får den hjälp de har rätt till.

Kommunens förklaring

Ann-Sofie Ekman är enhetschef för hemvården i Mölndals kommun. Hon svarar så här i en skriftlig kommentar: "Jag kan ej kommentera enskilda ärenden då det råder sekretess. Då det gäller de insatser som hemtjänsten utför är det alltid individuellt prövade beslut från biståndsenheten. Vid varje nytt ärende som vi i hemtjänsten får så upprättar vi en genomförandeplan tillsammans med den enskilde. Genomförandeplanen ligger sedan grund för vårt utförande. Har du ytterligare frågor så får jag hänvisa dig vidare till min områdeschef Camilla Andersson".

Camilla Andersson kommenterar inte heller hon enskilda ärenden och understryker att man gör individuella prövningar och att man upprättar en plan utifrån den.

Men vad gör man med personer som aldrig vill gå ut eller duscha, till exempel?

– Man kan aldrig tvinga en person till något, men handlar det om att någon upprepade gånger vägrar till exempel duscha eller gå ut ska vi slå larm. Man får försöka lösa detta genom att lirka och försöka övertala, helst med hjälp av anhöriga, berättar Monica Holmgren, chef för vård och omsorgsförvaltningen i Mölndals kommun.

 

LÄS OCKSÅ: Dement kvinna fick handtag i ändtarmen – larm om vanvård