Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mardrömsvår väntar för pollenallergiker

I år blir det en mardrömsvår för gräspollenallergikerna. Det milda klimatet medför mycket allergiska besvär.

– Pollensäsongen är i gång och nu accelererar den rejält, säger Åslög Dahl, forskare på pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet.

Så lindrar du pollenbesvären

Åslög Dahl, forskare på pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet, delar med sig av hennes bästa tips för att lindra allergin.

Träna inte utomhus när det är höga pollenhalter i luften.

Var försedd med läkemedel.

Sov med stängda fönster.

Skölj håret när du kommer in så att det inte kommer pollen på kudden.

Följ pollenprognoserna.

Förra året var det björkpollenallergikerna som hade det besvärligt. I år är det gräspollenallergikerna som får en mardömsvår. Pollenallergikerna har en tid med näs- och ögonbesvär och i vissa fall även astmasymptom att vänta den närmaste tiden.

– Många kommer att känna sig trötta, hängiga, lättirriterade och rastlösa och en del blir även deprimerade. Det kan kännas som att de håller på att få influensa, säger Åslög Dahl.

Björkpollen redan här

Gräspollen kommer lite senare medan Åslög Dahl säger att besvären för björkpollenallergiker redan har börjat.

– Hasseln har egentligen blommat hela vintern men det är när det blir varmt och vindstilla som björkpollenallergikerna känner av den. De reagerar även på al och det är klibbalen som precis har börjat blomma nu, säger hon.

Hon tipsar alla pollenallergiker om att inhandla läkemedel och att inte utsätta sig för mycket kontakt med pollen för att lindra besvären.

– Särskilt om de är varmt och vindstilla ska man undvika att anstränga sig så mycket utomhus för då får man i sig mer pollen, säger hon.

Tipset: Sov med stängda fönster

Åslög Dahl säger även att det är bra för allergikerna att tänka på att sova med stängda fönster och att skölja håret när man kommer in, så att det inte hamnar pollen på kudden.

För de som vill följa pollenprognosen läggs dagliga rapporter upp på Naturhistoriska Museets hemsida.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!