Ett oväder sveper in över Västsverige under tisdagen. Värst drabbat är Värmland. Foto: Robin AronEtt oväder sveper in över Västsverige under tisdagen. Värst drabbat är Värmland. Foto: Robin Aron

Ett oväder sveper in över Västsverige under tisdagen. Värst drabbat är Värmland.

 Foto: Robin Aron
SMHI har utfärdat en klass 1-varning för kraftigt regn i Värmland. Foto: Izabelle NordfjellSMHI har utfärdat en klass 1-varning för kraftigt regn i Värmland. Foto: Izabelle Nordfjell

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för kraftigt regn i Värmland.

 Foto: Izabelle Nordfjell

Mardrömsstarten på sommaren: Skyfall

Publicerad

Ett ruskigt oväder drar in över Västsverige.

Skyfall och kraftiga vindar har gett en mardrömsstart på sommaren.

Värst drabbat är Värmland med kraftiga regnskurar och risk för översvämningar.

– Det blir väldigt rått, säger Beate Tveita, meteorolog på vädertjänsten Storm.

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för kraftigt regn i området.

Hård vind ställde till det för Värmland under måndagen. Över 2 500 hushåll var utan el på grund av träd som fallit över elledningar.

Nu har ovädret tagit ett grepp över hela Västsverige. Ett lågtryck kommer in över södra delarna av Norge in över Västra Götaland vid 11.30-tiden.

– Det kommer bli mycket regn och upp till 18 meter per sekund i vindstyrka de närmaste timmarna, säger Beate Tveita, meteorolog på vädertjänsten Storm.

Klass 1-varning för kraftigt regn

Lågtrycket kommer att röra sig i sydvästlig under dagen. Först under kvällen kommer regnet att avta en aning.

– Det kommer regna mycket hela dagen. Det är inget trevligt väder som drar in, säger Beate Tveita.

Värst drabbat är Värmland. Där kan regnskurarna leda till översvämningar i länet. Fram till onsdagsmorgonen kan det leda upp till 30 millimeter regn. SMHI har nu utfärdat en klass 1-varning eftersom stora regnmängder spätt på Klaraälven.

– Det blir rått väder i Värmland. Kulmen kommer att nås under kvällen, säger Beate Tveita, meteorolog vid vädertjänsten Storm.

Sol framåt helgen

Den kraftiga vinden kommer att hålla i sig under onsdagen – men regnet kommer avta en aning.

– Det blir mindre skurar. Från eftermiddagen blir det uppehåll. Det är framför allt sydvästliga vindar upp till 12 meter per sekund som kommer störa längs kusten.

Den som längtar efter soligt juniväder får vänta till på torsdag. Då väntas ett högtryck komma in över västkusten från Danmark och ge temperaturer upp till 22 grader.

– På torsdag och blir det riktigt härligt väder. Då kommer man kunna njuta i solen, säger Beate Tveita.

Gustaf Nilsson
Gustaf Nilsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER