Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mardrömsbeskedet: Norska gränsen hålls fortsatt stängd

Så reagerar svenska turistorter när norska turister uteblir.
Norges statsminister Erna Solberg meddelade beslutet under fredagen.
Foto: FREDRIK HAGEN / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Parkeringen till Svinesunds handelsområde ekar nästan helt tom på lördagen efter att Norge stängt sina gränser.
Foto: MIKAEL BERGLUND / NYHETER STO
Heidi Caroline Nyström driver butiken Ditt o Datt i Strömstad och har påverkats av Norges beslut.
Foto: Privat. / Privat.

Gränshandeln i Bohuslän har tappat 90 procent i omsättning och i Strömstad är 30-40 procent av den arbetsföra befolkningen varslade eller korttidspermitterade.

Det är konsekvenserna av att Norge stängt sina gränser till Sverige.

Under fredagen kom ytterligare ett mardrömsbesked: Norge fortsätter att hålla gränsen till Sverige stängd – förutom Gotland.

– Jag är rädd för vilka konsekvenser detta får på lång sikt... Hur många butiker kommer att överleva?, säger Heidi Caroline Nyström, som driver en presentbutik i Strömstad.

Nordby köpcentrum är synonymt med den norska gränshandeln. Vanligtvis har köpcentrat intäkter på 4-5 miljarder svenska kronor om året och 90 procent av besökarna är norrmän.

I dag är det annorlunda och sedan Norge valde att stänga sina gränser till Sverige den 16 mars påminner köpcentrumet mer om en spökstad, än en livlig handelsplats.

– Det är tufft just nu och framtiden är tuff. Det viktigaste för oss är att vi får tillbaka vardagen och att vi får göra det vi kan igen – att sälja billiga varor till norrmän, säger chefen för köpcentrat Ståle Lovheim.

Parkeringen på Nordby köpcentrum.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

Många var hoppningsfulla när Norges statsminister, Erna Solberg, höll en presskonferens under fredagen. Men beskedet från statsministern var ett mardrömsbesked för gränshandeln och turistnäringen i Bohuslän: Norge fortsätter att hålla gränserna stängda till Sverige – förutom Gotland.

”Världens säkraste köpcentrum”

– Beskedet är som det är. Har vi hållit ut i tre månader kan vi hålla ut ännu längre, säger Ståle Lovheim som påstår att Nordby köpcentrum är världens säkraste köpcentrum.

– Vi är världens säkraste och bästa shoppingcentrum. Vi har många säkerhetsrutiner så det är i princip omöjligt att bli smittad av corona hos oss.

Enligt Turistrådet Västsveriges statistik från 2019 hade Norge överlägset flest gästnätter i Västsverige bortsett från svenskarna. Statistiken visar över 700 000 övernattningar på camping och runt 550 000 övernattningar på hotell, stugbyar och vandrarhem.

Daftö resort är en femstjärnig camping och en av de största i Västsverige. Verksamheten förlorar mycket på den stängda gränsen. 

Lena Kempe, vd för Daftö Resort.
Foto: Michael Skarstrom / Daftö Resort.

– Vi har 60 procent norska gäster hos oss så en stängd gräns har betydelse och har haft det sen den stängde. Vi har ju redan tappat väldigt mycket beläggning, säger Lena Kempe, vd och delägare.

Butiksägaren hoppfull – trots beskedet

Beslutet som Norge tog kommer att revideras var 14:e dag och det är något som gör Heidi Caroline Nyström, butiksägare i Strömstad, hoppfull.

– Det är på ett sätt skönt att det är inte är fast beslutet att vara stängt över hela sommaren, utan att de kommer att se över beslutet, säger Heidi Caroline Nyström.

Till vardags driver hon presentbutiken Ditt o Datt i Strömstad och hon är också ordförande i Strömstad Köpmannaförening. Hon berättar att avsaknaden av norrmän har påverkat intäkterna.

– Den 12 mars, några dagar innan de stängde gränserna, hade vi ökat vår omsättning jämfört med i fjol. Men i dag har vi tappat 40 procent av vår omsättning jämfört med i fjol i stället, säger hon.

Bild på Heidi och hennes sambo.
Foto: Privat

”Hur många butiker kommer att överleva?”

Som ordförande för Strömstads Köpmannaförening får Heidi Caroline Nyström höra många historier om småföretag som går på knäna.

– Siffrorna visar att företagen i Strömstad har gått ner 70-80 procent i omsättning. Det är mycket för oss då vi arbetar från påsk till skolstart för att leva under hela året. Jag är rädd för vilka konsekvenser detta beslut från Norge får på lång sikt... Hur många butiker kommer att överleva?, säger hon.

Siffror visar att gränshandeln har tappat 90 procent i omsättning sedan Norge valde att stänga sina gränser, och i Strömstad – norrmännens favoritstad – är 30-40 procent av den arbetsföra befolkningen varslade eller korttidspermitterade, berättar Mats Brocker som är kommundirektör i Strömstad.

– Vi är övertygade om att detta kommer att få en omfattande konsekvens. Företag kommer att gå omkull och folk kommer att bli arbetslösa. För Bohuslän är Norges beslut katastrof, säger Mats Brocker.

Hur ska ni klara er?

– Vi har besöksäkrat Strömstad med hjälp av plexiglas i butiker, avståndsmarkeringar på gatorna och vi har till och med coronavärdar som är ute och ser till att folk håller avstånd. Men vi vänder oss till den svenska turismen nu och får vi inte hit dem blir det katastrof.


Fotnot: I en tidigare version av den här artikeln stod det att 30-40 procent av befolkningen i Strömstad är varslade eller korttidspermitterade. Korrekt ska vara att 30-40 procent av den arbetsföra befolkningen är det.

Här stoppas svenska turister

Tycker att Sverige har för hög smittspridning.