Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Marcus möte efter larmet: "Kommer en chockkänsla"

Tjuvarna hade sönder entrédörren genom att kasta in ett brunnslock. Foto: Privat
Mackägaren Marcus Hallberg skrämde i väg tjuvarna när han anlände med sin bil. Foto: Privat

En misstänkt tobaksliga härjar i Västsverige.

Under tidiga lördagsmorgonen slog den till mot Marcus Hallbergs bensinback i Munkedal.

Larmet gick och Marcus kastade sig i bilen – och tog ligan på bar gärning.

– Jag var inte förberedd på hur kroppen skulle reagera, berättar han.

Det började redan i fredags kväll – när bensinmacksägaren Marcus Hallberg fick jaga bort ett antal personer som han upplevde betedde sig märkligt vid macken i Hällevadsholm i Munkedals kommun. Han fick onda aningar redan då – och vid 05-tiden morgonen därpå besannades farhågorna när han väcktes av att verksamhetens inbrottslarm aktiverats.

– Jag slängde mig i bilen och åkte dit. När jag kom fram så stod en person utanför med en stor hög med tobak på marken. När de såg mig komma så sprang de i väg till fots, berättar Marcus.

Entrédörren till macken var krossad. Han larmade polisen som kom till platsen.

– De säkrade spår, hittade handskar och lite andra saker. De ska titta på mina övervakningsfilmer också, berättar Marcus.

Kastade in brunnslock

Johan Raske, jourhavande förundersökningsledare i Uddevalla, berättar att polisen även sökte efter gärningsmännen med hundar.

– Ägaren hade sett två personer springa från platsen. Vi fick upp ett kortare spår med hundar, men det tog sedan slut. Så just nu har vi inga misstänkta i ärendet, säger han och fortsätter:

– Gärningsmännen hade forcerat dörren genom att kasta in ett brunnslock. De hade sedan plockat ut en massa tobak.

 

LÄS OCKSÅ: Gunnar, 73, stoppade tjuvarna – helt naken

 

Marcus Hallberg har tittat på övervakningsfilmen från inbrottet och har händelseförloppet ganska klart för dig.

– De höll på i en och en halv timme ungefär. De har åkt fram och tillbaka i olika bilar och lämnat av och plockat upp olika personer. Jag har kunnat se minst tre olika personer i alla fall. Jag känner mig väldigt säker på att det är en liga, de verkade veta vad de gjorde, säger han.

Han tror att tobaken som samlats utanför butiken skulle ha hämtats upp av en av bilarna precis innan han anlände med sin bil.

– Jag är säker på att det här är samma personer som vi fick skrämma i väg kvällen innan. Signalementet är detsamma. De var här och rekade, säger Marcus.

Registreringsnummer på film

Även bilarnas registreringsskyltar har fastnat på övervakningsfilmen. Dessa kommer polisen så klart att titta närmare på.

– Man kommer givetvis undersöka om de här bilarna kan knytas till annan brottslighet, säger Tommy Nyman, polisens presstalesperson i Region Väst.

Tommy Nyman, presstalesperson i Region Väst. Foto: POLISEN

Tjuvarnas beteende, med flera bilar och flera personer inblandade och ett tillvägagångssätt som verkade inövat, gör att Tommy Nyman tror att det kan röra sig om en kringresande inbrottsliga.

– Det här verkar ju inte ha varit någon tillfällighet, så det kan man absolut tänka sig. Det verkar ju som att det kan ha varit fråga om rekning dagen innan, säger han och fortsätter:

– Vi har ju haft en hel del tobaksstölder runtom i regionen den senaste tiden. Jag förutsätter att de som jobbar med utredningen här undersöker om det kan finnas ett samband.

Marcus Hallberg: "Chockkänsla"

Marcus Hallberg säger att självkänslan fått sig en törn av händelsen.

– Jag har ju stuckit ut på larm förut, men jag har aldrig träffat på tjuvarna på det här sättet. Jag var inte förberedd på hur kroppen skulle reagera, säger han och utvecklar:

– Dels adrenalinpåslaget innan och sedan hur man mår efter att det har släppt. Även om jag inte blev hotad så kommer en chockkänsla över en.

 

LÄS OCKSÅ: Grannens lapp skrämmer slag på inbrottstjuvarna

 

Under lördagen arbetar han med att reparera skadorna efter inbrottet.

– Vi håller på och städar. Det ska komma en lokal snickare och hjälpa mig fixa i ordning dörren så att den går att låsa över natten. Det ska kontakta försäkringsbolag och polisen ska nog komma och hämta övervakningsfilmen, säger Marcus.

Han tillägger:

– Det här är förjävligt. Man får hoppas att de åker dit till slut.

Förundersökningsledaren Johan Raske försäkrar att utredning fortgår under helgen.

– Det här kommer att utredas fortsatt, säger han.