En respirator håller Marcus vid liv – men snart är familjens pengar slut. Foto: Privat
En respirator håller Marcus vid liv – men snart är familjens pengar slut. Foto: Privat

Marcus fast i Thailand med svår hjärnskada

Publicerad

Svenske Marcus Millberg, 30, vårdas på Thailändskt sjukhus med hjärnskador efter en allvarlig mopedolycka på Koh Phangan.

En respirator håller honom vid liv – men snart är familjens pengar slut.

– Vi har inte fått något stöd från Sverige överhuvudtaget, vi har fått betala allt, säger Magnus Millberg.

Det var när Marcus Millberg, som till vardags bor i Fänneslunda i Västergötland, skulle åka hem till hotellet på den thailändska ön Koh Phangan i söndags som olyckan skedde. Hans pappa, Magnus Millberg, berättar:

– Som jag har förstått det kom det en moped från en tvärgata, och Marcus har förmodligen försökt att väja för den men ramlat av och fått en kraftig hjärnskada, säger han.

– Det är en mardröm, barn är det du har absolut närmast hjärtat, fortsätter han.

Dyr behandling

Ungefär en halvtimme efter olyckan kom Marcus vänner till platsen. De såg hur han togs ombord på en ambulans, men på sjukhuset skulle det dröja innan han kunde börja vårdas för sina skador.

– De gör ingenting innan de har ett kort eller någon garanti för betalningen. De bara håller honom vid liv. Så det tog ett och ett halvt dygn innan de kunde börja behandlingen, säger Magnus Millberg.

Nu ligger han på ett av sjukhusen i trakten, men behandlingen har blivit en dyr historia. Bara några dagar innan olyckan hade Marcus reseförsäkring löpt ut – och vården har hittills kostat familjen närmare en miljon kronor.

– Vi har inte fått något stöd från Sverige överhuvudtaget, vi har fått betala allt. Bara respiratorn kostar 20 000 svenska kronor per dag. Det bästa vore om vi fick hem honom, men en sådan transport skulle kosta en miljon, och det klarar vi inte av, säger Magnus Millberg.

Därför har vänner till familjen Millberg startat en insamling för att få hem Marcus.

Har nyligen opererats

På onsdagsmorgonen genomgick Marcus en hjärnoperation.

– Hade han inte gjort operationen hade han haft tio procents chans att överleva. Den gick bra, men läget är fortfarande kritiskt, säger Magnus Millberg.

– Det var inga nya blödningar, så det är positivt. De tror att han kommer att kunna gå igen, för att ryggraden är hel. Men han kommer att få epilepsi, och förmodligen mista talet, fortsätter han.

Sedan är planen att Marcus ska flyttas till ett sjukhus som kan hantera eventuella komplikationer bättre.

– Vi struntar i om vi behöver sälja hus, bilar och allt annat, bara Marcus klarar sig. Vi hade tur som hade en del sparade pengar. Men det kanske finns andra som har mindre, då blir man liggande. Man ska vara försäkrad upp över tänderna, säger Magnus Millberg.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER