Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Marcus, 25, fick corona – tuppade av i duschen

Covid-19 globalt – se hur världen ser ut just nu.
Marcus Bader drabbades av covid-19 tidigt under pandemin. I april låg han sjuk i 14 dagar.”Har aldrig upplevt något liknande”.Foto: Privat

Marcus Bader, 25, blev smittad av corona i april.

Han tuppade av hemma i duschen och hade några hemska veckor i sjuksängen.

Nu när smittspridningen ökar vill han varna andra för att ta för lätt på riskerna – inte minst unga personer.

– Underskatta inte det här viruset. Värken, febern och orkeslösheten, det går inte att beskriva. Jag vill aldrig vara med om något liknande igen, säger han.

Marcus Bader från Mölndal höll koll på det nya coronavirusets framfart redan innan det knappt fanns några fall i Europa.

– Jag följde en coronakarta på nätet och såg att det ökade, men brydde mig inte så mycket i början. När de första fallen kom till Sverige tog jag det mer på allvar och följde råden att jobba hemifrån, berättar han.

Marcus Bader arbetar som it-konsult och i samband med påsken hade han avslutat ett uppdrag, blev permitterad och arbetade några timmar per dag.

– Jag hade varit instängd i en månad och tänkte att jag måste träffa folk. Jag åkte in till kontoret. Vi var inte många där. Jag hann jobba i tre dagar, berättar han.

”Jag ville tvinga mig i väg till jobbet och ställde mig i duschen. Då svimmade jag”, säger Marcus Bader.Foto: Privat

En kväll gick han på puben med en kompis.

Någon dag senare började han känna sig frusen och dagen därpå fick han ont i bihålorna. Han tänkte inte på att det kunde handla om covid-19 men stannade hemma några dagar från jobbet. Till slut tyckte han att han borde skärpa sig.

– Jag ville tvinga mig i väg till jobbet och ställde mig i duschen. Då svimmade jag. Det var bara pang rätt in i väggen, säger han.

Fick svårt att andas och blev rädd

Då insåg han att det kanske inte var någon bihåleinflammation och började misstänka covid-19.

Marcus Bader blev sämre och sämre. 

– Jag hade hosta, värk i hela kroppen och var helt orkeslös. Jag minns en dag när jag hade så ont att jag inte kunde röra mig i soffan. Jag blev kissnödig men kunde inte ta mig upp. Jag tänkte, jag får kissa i morgon.

Han kunde inte äta. I stället för att tappa smak och lukt som många andra coronadrabbade, kände han starka obehagliga smaker.

– Allt var äckligt och oätbart. Så jag drack bara vatten i en vecka. Jag gick ner nio kilo.

Efter cirka tio dagar tyckte Marcus att han hade svårt att andas och blev rädd. Han kontaktade sjukvården som tyckte att han skulle åka till akuten på Mölndals sjukhus.

– Jag ville inte ta bussen eller be mina föräldrar. Så jag gick dit, 1,3 kilometer. Det var ett misstag. Jag höll på att ge upp flera gånger. När jag kom fram föll jag ihop framför personalen som fick köra mig i rullstol.

Marcus kollapsade på Mölndals sjukhus.Foto: ROBIN ARON

Trots att han mådde så dåligt visade alla värden att Marcus syresatte sig som vanligt och att han skulle kunna klara sig själv hemma. 

”Extremt jobbigt”

– När man inte mår bra kan man inbilla sig att man har svårt att andas. Så fort läkaren sa att jag fick tillräckligt med syre kunde jag börja andas normalt, säger han.

Sjukdomen höll i sig ytterligare fyra dagar. 

– Jag har aldrig upplevt något som liknar detta. Att ha feber i 14 dagar är extremt jobbigt. Det går inte att beskriva. Jag vill aldrig vara med om något sånt här igen. Det tog tid efteråt innan jag var tillbaka som vanligt. Underskatta inte det här viruset, säger han.

Marcus Bader har också berättat på Mölndals stads Facebooksida om hur han drabbades av covid-19. Han vill varna andra, inte minst personer i hans egen ålder, för att ta för lätt på riskerna med coronaviruset.

– Det är viktigt att inte släppa på tyglarna. Var medveten och håll avstånd. Ta ett eget ansvar för att inte sprida smittan, säger han.

Den planerade halloweenfesten i Göteborg, Chalmers, har väckt kritik

Tegnell om Chalmers planerade halloweenfest: ”Skjut upp”.

Corona: Så kan andra vågen slå mot ekonomin

Corona: Så kan andra vågen slå mot ekonomin