Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Marcus, 23, tvingas leva kvar i fel kön

Marcus säger att hans liv står på pausläge. Foto: Privat
Sahlgrenska tar inte emot nya patienter för hormonbehandlingar. Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN

Marcus Andersson, 23, föddes som kvinna men har alltid känt sig som en man.

Nu vill han ta det avgörande steget, men trycket är så stort att Västra Götalands enda mottagning som ger de nödvändiga manliga hormonerna inte tar emot nya patienter. 

– För mig så är det på liv och död. Mitt liv står på paus, säger Marcus. 

Marcus Andersson kan inte längre gå utanför sin ytterdörr i Borås. Han har varit sjukskriven nästan hela tiden sedan dagen då han tog beslutet. 

För två år sedan bestämde han sig för att acceptera sig själv och följa sin dröm – och göra en könskorrigering för att bli en man, vilket P4 Sjuhärad tidigare rapporterat om. 

Han började en lång utredning på Sahlgrenska Universitetssjukhuset för att slutligen diagnostiseras med transsexualism, och då kunna genomgå en könskorrigering på bekostnad av landstinget. 

Men det blev inte som Marcus hade tänkt sig. 

Trycket på Västra Götlands enda mottagning för att få de nödvändiga hormonerna blev för stort och de slutade ta emot nya patienter.

– Jag mår konstant dåligt. Jag får ångest av att inte passa in i andras upplevelser. Det skaver mentalt att vara en man men att uppfattas som kvinna. 

Försökte ta livet av sig

Med hormonbehandlingarna säger Marcus att han skulle få mörkare röst, lättare att utveckla muskler och mer manlig behåring. 

–  Det känns jobbigare och jobbigare att ha väntat så länge. Det är en tyngd som ökar, ett konstant tryck.

Marcus berättar att han har lidit av att vara född i fel kropp under hela sitt liv.

Redan som treåring ville han klippa håret kort och bära manskläder. När han blev tonåring blev ångesten väldigt stark.

– Livet var svart och innehöll långa depressioner. Jag började prata om självmord redan när jag var sex år. Mitt senaste självmordsförsök hände när jag var 19 år. Efter det blev jag inlagd på psyket, säger Marcus och fortsätter:

– Efter den punkten så började jag gräva i varför jag mår så dåligt. Och i varför jag alltid varit förföljd av ett grått moln. Jag insåg att jag var trans, att jag ville bli man full ut och att jag annars aldrig skulle kunna må bra. 

Väljer att betala själv och resa långt

Marcus, som menar att han i dag mår bättre, säger att situationen nu har blivit så olidlig att han väljer att själv agera. Han har bestämt sig för att söka vård i Stockholm. 

Det betyder att han kommer att få betala allting själv eftersom hormonbehandlingen genomförs i ett annat landsting. 

Då behandlingen är livslång, kommer Marcus även att behöva resa mycket. 

– Det är inget alternativ att vänta längre. Som tur är har jag råd och tid men alla har ju inte det. De fortsätter vara fast i fel kropp och lida. Det är för jävligt att vi som har det så här inte får hjälp, vi är ju redan så utsatta. 

Per-Ove Stotzer är verksamhetschef på Medicin på Sahlgrenska Universitetssjukhus och uttalar sig om situationen.

– Fler personer vill byta kön helt enkelt, vi har inte fått något resurstillskott för utökad verksamhet. Vi har ingen möjlighet att köställa folk för då tror de att de kommer fram och de gör de inte, säger han.