OVANLIGT PROBLEM. I Stadsparken i Borås, bland annat vid lekplatsen, har ett stort antal personer den senaste tiden uträttat sina ärenden. Kommunen och polisen har svårt att hitta en lösning på problemet med avföringen. Foto: Tobias Sandblom
OVANLIGT PROBLEM. I Stadsparken i Borås, bland annat vid lekplatsen, har ett stort antal personer den senaste tiden uträttat sina ärenden. Kommunen och polisen har svårt att hitta en lösning på problemet med avföringen. Foto: Tobias Sandblom

Människobajs skapar problem i Stadsparken

Publicerad

Kommunen och polisen i Borås har fått ett ovanligt problem att lösa.

På lekplatsen och i buskar i Stadsparken hittas nämligen bajs från människor i stor omfattning.

I Borås tampas nu både kommunen och polisen med ett ovanligt problem i Stadsparken.

– Det finns folk som bor i parken och sätter sig i buskarna så att säga. De ligger över i parken med liggunderlag och liknande och de har ingenstans att gå på natten, utan då blir det buskarna. Där finns lekplats och andra platser som folk vill vara på, så på dagen kommer det fram, säger stadsträdgårdsmästaren StenAnders Jöne.

Problemen har inte funnits tidigare år.

– Folk som jobbar i parken märker av detta naturligtvis. Vanliga människor kanske inte går och tittar efter det direkt men det är ju otrevligt, det är det ju, säger Sten Anders Jöne.

Barn trampar i bajset

Kommunen har fått samtal från besökare i Stadsparken som hittat den mänskliga avföringen.

– Det finns stora rhododendron där man kan gömma sig och där ligger liggunderlag och allting. Vi har en toalett som är öppen dagtid men den är stängd nattetid. Det finns toaletter på de olika torgen men dit går de inte utan man sätter sig på det närmsta stället, säger StenAnders Jöne.

Enligt uppgifter till Sveriges Radio P4 har barn trampat i bajset. Och nu försöker kommunen och polisen hitta en lösning till problemet.

– Vi ska ha lite samtal kring det nu i veckan. Vi vet inte vad vi ska göra faktiskt, det är ett lite konstigt problem eller vad man ska säga. Det är klart att det inte är så trevligt för folk, säger StenAnders Jöne.

Stor omfattning

Enligt Roland Offesson, inre befäl i Borås, ska polisen i veckan fortsätta att diskutera möjliga lösningar.

– Detta är ju ett känsligt ärende. De här personerna har också rättigheter som ska tillgodoses. Så vi får se vad man kommer fram till.

Har du stött på ett sånt här problem tidigare?

– Nej, inte i den omfattningen som det är i dag, säger Roland Offesson.

Hur stor omfattning är det?

– Det är varje dag, dygnet runt, om vi säger så. Det är i nuläget 15-20 personer som håller till i parken.

Brottsrubriceringen kring toalettbesöken i parken är något oklar.

– Man kan ju tänka sig att det här med att skita och pissa på en lekplats för barn... Man får ju inte urinera på allmän plats så det är förargelseväckande beteende. Jag vet inte säkert men jag skulle tro att nummer två rubriceras detsamma, även om det är värre för det regnar ju inte bort lika lätt. Men det är något som juridiskt sakkunniga tittar på, säger Roland Offesson.

Adrianna Pavlica
Adrianna Pavlica

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER