Mannerströms lutfisk-ilska: "Jag blir riktigt förbannad"

Leif Mannerström vill värna om traditionell julmat. Och när Lisa förare Winblad dissar lutfisken blir han rejält förbannad.
Foto: YLWA YNGVESSON
Matskribenten Lisa Förare Winbladh gillar inte lutfisk – något som upprör Leif Mannerström.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Rör inte min lutfisk!

Stjärnkocken Leif Mannerström ilsknar till ordentligt när matskribenten Lisa Förare Winbladh dissar julens klassiker i P1 Morgon.

"Lutfisk är en förolämpning" tycker Förare Winbladh.

 – Så pratar man inte om mat. Hon är totalt inkompetent. Jag blir riktigt förbannad, säger Leif Mannerström.

Det var i radions P1 Morgon som Leif Mannerström och matskribenten Lisa Förare Winbladh på fredagen diskuterade maten på julbordet. Är det tradition och gamla recept som ska gälla eller behöver rätterna förnyas?

För Leif Mannerström är traditionen viktig. Han vill äta klassisk, vällagad julmat förklarar han. "Det har med minnen att göra, det är den tradition jag har i mig" konstaterar Mannerström i programmet.

Vill förnya julbordet

Lisa Förare Winblad tycker att julbordet gärna får förändras  och att nya rätter är välkomna. Hon lyfter fram vegotrenden och menar också att  "om man, som vi, har en ny familjemedlem från en annan kultur kan man införliva de här rätterna så att alla får vara stolta över sin mat".

Så kommer samtalet in på en av julens klassiker – lutfisken.

Foto: PEPE

"Lutfisk – en förolämpning"

– Lutfisk är inte en maträtt, det är en förolämpning, säger Lisa Förare Winbladh i P1 Morgon och förklarar att hon äter högst "en tesked om året bara för att det ska vara".

Diskussionen hettar till och Leif Mannerström blir rejält arg. Han säger i programmet:

– Du borde inte vara matskribent om du har sådana åsikter. Lutfisk är ju heligt. 

När GT når Leif Mannerström på telefon håller han som bäst på att förbereda fredagskvällens julbord till vilket han har bjudit in 30 vänner.


LÄS MER: Här är Mannerströms bästa recept för julen


"Jag blir riktigt förbannad"

Han är fortfarande arg och går genast till lutfiskens försvar: 

– Jag blir riktigt förbannad. Man kan inte bara säga att lutfisk är en förolämpning om man är matskribent och utger sig för att vara så kaxig som hon är. Lisa Förare Winblad är totalt inkompetent. Så pratar man inte om mat. Tänk på alla gamla som inte kan få lutfisk i jul och längtar efter det, dundrar han.

Leif Mannerströms passion för lutfisk går inte att ta miste på. 

– Köper man rätt lutfisk, vattnar ur och tillagar den på rätt sätt... och får den vackra fisken som skivar sig... det är fantastiskt gott. 

Vill slå vakt om traditionerna

Kan man inte få ha glädjen att äta vällagad julmat under en kort period, frågar sig Mannerström och konstaterar igen att han vill slå vakt om det traditionella julbordet.

– Men man kan ta bort mycket av det feta. Man måste inte ha fyra centimeter fett på julskinkan och behöver inte äta de fetaste syltarna. Sedan älskar jag till exempel orientalisk mat, som indisk lammgryta som är jättegott, men man behöver inte trycka i sig det på julafton, säger han.

GT har sökt Lisa Förare Winbladh.