Politikerna serverades speciallagad biff. De gamla fick pölsa. Leif Mannerström rasar mot provsmakningen: "Herregud. Det är helt förfärligt!" Foto: Lennart RehnmanPolitikerna serverades speciallagad biff. De gamla fick pölsa. Leif Mannerström rasar mot provsmakningen: "Herregud. Det är helt förfärligt!" Foto: Lennart Rehnman
Politikerna serverades speciallagad biff. De gamla fick pölsa. Leif Mannerström rasar mot provsmakningen: "Herregud. Det är helt förfärligt!" Foto: Lennart Rehnman
Här serveras politikerna Ann-Marie Hedlund (L) och Anton Eriksson (M) samt Stefan Österström, biträdande socialdirektör i Jönköpings kommun maten. I förgrunden Karl Gudmundsson, socialdirektör.Här serveras politikerna Ann-Marie Hedlund (L) och Anton Eriksson (M) samt Stefan Österström, biträdande socialdirektör i Jönköpings kommun maten. I förgrunden Karl Gudmundsson, socialdirektör.
Här serveras politikerna Ann-Marie Hedlund (L) och Anton Eriksson (M) samt Stefan Österström, biträdande socialdirektör i Jönköpings kommun maten. I förgrunden Karl Gudmundsson, socialdirektör.
Stjärnkocken Leif Mannerström rasar nu mot provsmakningsbluffen. Foto: Lennart RehnmanStjärnkocken Leif Mannerström rasar nu mot provsmakningsbluffen. Foto: Lennart Rehnman
Stjärnkocken Leif Mannerström rasar nu mot provsmakningsbluffen.  Foto: Lennart Rehnman

Mannerströms ilska: "Det är helt förfärligt"

Publicerad

Politikerna serverades speciallagad biff. De gamla fick pölsa.

Så gick det till när politikerna i Jönköping skulle testäta de äldres mat.

Stjärnkocken Leif Mannerström rasar mot provsmakningsbluffen.

– Herregud. Det är helt förfärligt!

Politikerna i äldrenämnden Jönköping skulle i onsdags proväta maten som serveras de äldre som har hemtjänst och på Junegårdens äldreboende. Syftet var att visa hur bra maten är i Jönköping. Media inbjöds att närvara vid experimentet.

Samtliga närvarande politiker prisade köttfärsbiffarna med fetaost som serverades.

– Det var jättegott, alla uppskattade det jättemycket, säger Ann-Marie Hedlund, liberal och förste vice ordförande i nämnden.

Men provsmakningstestet gick snett. SVT Nyheter Jönköping avslöjade igår att politikerna inte alls fått samma mat som de äldre. De gamla fick äta pölsa. Köket hade lagat färsbiffarna speciellt för politikerna.

"Har aldrig hört maken"

Stjärnkocken Leif Mannerström rasar mot politikernas matfusk.

– Jag har aldrig hört maken. Jag förstår inte hur man kan göra så här. Vad är anledningen att man serverar de gamla en rätt och politikerna en annan rätt?

Leif Mannerström poängterar att pölsa är hedervärd husmanskost. Men för att kunna göra en rättvisande bedömning borde politikerna förstås fått äta samma mat som de äldre.

– Politikerna får ju verkligen en annan bild. Klart de tycker det var bra. De hade ju kunnat få helstekt oxfilé eller vad fan som helst!

Köket skickade igår ut en skriftlig förklaring. Orsaken till att politikerna fick specialmat var att pölsan inte räckte till dem. Därför lagades särskild mat till politikerna. Däremot fick de politiker som valde fiskalternativet samma mat som de gamla.

Under medieträffen gjorde Ann-Marie Hedlund en poäng av att de beställt maten sent så att köket inte skulle hindra ändra menyn. Men så här i efterhand kallar hon provsmakningsexperimentet för "lite oturligt".

– Jag vill inte göra en stor historia av det. Men det hade ju varit lite kul om vi fått samma mat.

Socialdirektören Kalle Gudmundsson är skamsen och kallar testet en "jätteflopp" .

– Våra intentioner har inte varit att föra folk bakom ljuset. Det var ju för att visa hur fin mat vi har som vi gjorde det här, säger han till SVT.

Svek mot de äldre

Leif Mannerström tycker att matexperimentet är ett svek mot de äldre. Han poängterar att kvaliteten på äldrematen varierar enormt i landet. På vissa håll serveras fantastisk mat. Medan på andra håll får de gamla färdigkokt slemmig potatis med skinn, härsken upptinad sill och löksås gjord på lökpulver.

– Det tycker jag är värre än att hålla på med lägenhetsaffärer. De stackars äldre är så utsatta, de har inget val utan måste äta det som serveras. Alla riksdagens politiker borde tvingas att äta samma mat som de äldre morgon, lunch och middag i en månad!

När GT utmanar Ann-Marie Hedlund att äta äldremat i en månad blir hon irriterad och frågar:

– Betalar du det då?

Sedan ändrar hon sig och säger att hon inte ser några bekymmer med att äta samma mat som de gamla i Jönköping.

– Jag kan tänka mig att göra det, jag ser inga svårigheter med att göra det.

GT har sökt äldreminister Åsa Regnér, som inte kan ställa upp på intervju.

 

Följ GT på Facebook och Twitter – där kan du diskutera och kommentera alla våra artiklar!​

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER