Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mannerströms blixt-tips – inför midsommarafton

Leif Mannerström delar med sig av tips inför midsommarafton.Foto: SVERIGES RADIO
Midsommar är en av våra mest uppskattade högtider.Foto: HÅKAN SANDBRING / PRESSENS BILD
En klassisk midsommarlunch. En sådan tycker Leif Mannerström om.Foto: LEIF JACOBSSON

Midsommarafton närmar sig med stormsteg, men för er som inte hunnit med planeringen finns det fortfarande hopp.

Stjärnkocken Leif Mannerström ger sina bästa tips om vad du inte bör missa i matväg under den klassiska svenska sommarhögtiden.

– Jag vill förespråka att man passar på att uppleva den fantastiska svenska matkultur som vi har just på midsommar, säger han.

Midsommar är bara några dagar bort och även fast Leif Mannerström själv planerat sin afton långt i förväg så finns det hopp för dem som inte hunnit förbereda sig så noggrant.

Nu delar stjärnkocken med sig av några av de läckerbitar som kommer finnas på hans eget midsommarbord och varnar samtidigt för vad man bör undvika. Speciellt engagerad är han i den viktiga sillen. Allra helst ska man lägga in den själv, menar han.

– Det finns för mycket skitsill helt enkelt, med tre burkar för 20 kronor. Det där är inget bra. Istället kan man lägga in sin egen sill, du hinner fortfarande köpa filéer och lägga in i en 123-lag, det tar bara några minuter.

 

LÄS OCKSÅ: Mannerströms oväntade angrepp mot Ramsay 

 

Men det går också att köpa sill tycker han – men då gäller det att den är av hygglig kvalitet.

Själv förespråkar Mannerström den klassiska matjessillen.

– Man kan köpa riktigt fin matjessill, som är gjord på lagrad hel sill, som har legat i bergrum.

Så här kan en midsommarlunch se ut, med sill, färskpotatis och dryck.Foto: NILS JAKOBSSON/BILDBYRÅN

Mannerström: Köttbullar funkar

Till de mer kräsna barnen menar Leif Mannerström att det går utmärkt med köttbullar, antingen egengjorda eller köpta.

Under själva midsommarlunchen rekommenderar han också gravad lax, färskpotatis och sparris.

 

LÄS OCKSÅ: Leif Mannerströms bästa tips till grillen 

 

– Färskpotatisen ska vara riktigt fin och lagom stor, kokt med mycket dill och med lite smör, säger Mannerström.

Jordgubbstårta till efterätt

Lunchen avslutas med en favorit – en klassisk jordgubbstårta.

– Med egengjord vaniljkräm och jordgubbsylt mellan lagren och grädde och färska jordgubbar på toppen. Sen kan man dränka den lite med flädersaft, då blir det supergott.

Leif Mannerström rekommenderar att man ska njuta av svenska rätter och råvaror.

– Jag vill förespråka att man passar på att uppleva den fantastiska svenska matkultur som vi har just på midsommar.

Jordgubbstårta är en favorit hos Leif Mannerström.Foto: WOLFGANG KLEINSCHMIDT

Längre fram på dagen, när midsommarlunchen är avklarad, är det större frihet.

– På kvällen kan man grilla en god entrecote eller någon annan köttbit, man måste ju ha något till rödvinet också, skrattar Leif Mannerström.

Recept: Mannerströms inlagda snabbsill

”Sillen kan ätas direkt men får gärna stå till sig en stund, man kan till exempel göra den på midsommaraftons morgon och sedan äta den till lunch eller middag”

 

Du behöver:

inlagda sillfiléer

 

123-lag:

1 del ättika, 12%

2 delar socker

3 delar vatten

 

Smaksättning:

lite extra socker

en skvätt citronsaft

kryddpeppar

nejlika

lagerblad

gul lök, skivad

purjolök, skivad

morot, finskuren

färsk dill, finhackad

 

Gör så här:

1. Ta färdiginlagda sillfiléer och lägg dem i en 123-lag som du smaksatt med lite extra socker och en skvätt citronsaft.

 

2. Blanda ner kryddpeppar, nejlika, lagerblad, gul lök, morot, purjolök samt dill.