Mannerström rasar: "Det är en katastrof"

Foto: Anders Ylander

Leif Mannerström rasar efter att Världsnaturfonden rödlistat Västkusträkan.

Enligt honom lägger man energi på fel saker och överdriver bristen på läckerheter i haven.

– Jag tycker inte om det alls, det är inte trovärdigt. Det är räkfiskare som ringt mig och är helt förtvivlade och säger att det finns gott om räkor.

Nordhavsräkan rödmärktes under tisdagen av Världsnaturfonden, WWF. Endast i Barent hav får den kulinariska läckerheten nu fiskas.

En skymf mot räkfiskarna och ett överdrivet larm från WWF menar Leif Mannerström.

– Jag tror att det är väldigt överdrivet, det finns räkor. Det är som den förbannade ål-debatten. Att kraftverken tar 90 procent av ålen det är det ingen som bryr sig om, säger han.

"Det finns fisk att fiska"

Han säger att han under dagen fått flera samtal från förtvivlade räkfiskare som menar att det finns gott om räkor. Och även annan fisk som rödlistats av WWF.

– Det finns gott om fisk. Det finns helt enkelt fisk att fiska. Hela debatten är överdriven, säger Leif Mannerström.

Orsaken till rödlistningen av räkorna är i första hand dåliga beståndsuppskattningar, dumpning av små räkor, otydlig förvaltning och kontroll.

Nu blir det alltså till att köpa andra räkor till restaurangen, menar Mannerström.

Debattera bifångsten i stället

– Då får vi väl köpa nordhavsräkor så länge, men för de som lever på räkfisket är ju detta en katastrof.

Han anser att om det är något som ska debatteras så är det bifångsten – där finns ett jätteproblem som borde lyftas mer till ljuset än räkbeståndet.

– Gör något åt bifångsten i stället. De sitter massa skitgubbar och skitkärringar i Bryssel som aldrig har sett en levande fisk som inte reflekterar över att de kastas bifångst för fyra miljarder. De borde diskuteras i stället, säger Leif Mannerström.