Blir upprörd. Leif Mannerström tittar på SVT:s program om äldreboende med Expressen/GT:s reporter. Foto: Lennart Rehnmann
Blir upprörd. Leif Mannerström tittar på SVT:s program om äldreboende med Expressen/GT:s reporter.  Foto: Lennart Rehnmann

Mannerström dömer ut maten i äldrevården

Publicerad

GÖTEBORG. Leif Mannerström, 73, rasar mot den svenska äldrevården. Som mästerkock upprörs han av den urusla mat som serveras.

I SVT-programmet "Sveriges bästa äldreboende" lagar han själv lunch till de sällan mätta åldringarna på Smedbackens äldreboende.

- Om ministrarna nu tycker att den här maten är så bra har jag ett förslag. Servera den här maten i en månads tid i riksdagen, säger han om äldreboendematen.

Leif Mannerström, 73, har i nästan 20 år engagerat sig i maten som serveras på svenska äldreboenden. I SVT:s dokumentärserie "Sveriges bästa äldreboende" beger han sig till Lycksele för att laga mat till åldringarna på Smedbackens äldreboende.

- De här människorna har för fan gjort rätt för sig och förtjänar bra mat och lite ordning och reda, säger han efter att ha tittat på programmet tillsammans med GT:s reporter.

Härsket fläsk

Det enda rejäla mål mat som serveras är lunch, som är under all kritik. Uppvärmd färdigskalad potatis och härsket fläsk är en vardag för åldringarna, menar Leif Mannerström. En oacceptabel vardag.

- Politikerna borde utgå från att servera god och bra mat till de äldre och inte prata om bristande resurser och rationalisera bort köken.

GT har de senaste dagarna granskat situationen inom äldreomsorgen. Hos mästerkocken blandas ilska med tårar när han tänker på alla dem som går till sängs utan mättnad och utan att kunna se fram emot ett gott mål mat.

- Höjdpunkten på dagen är maten, och vi kan välja vad vi vill äta. De äldre och sjuka har ingen möjlighet. Det är ät detta eller svält, säger Leif Mannerström.

"Det är förfärligt"

Att det går att laga bra mat för billig penning bevisar han i tv-programmet. Men han ger samtidigt en känga till lagen om offentlig upphandling som gör att produkterna som används köps in för dyrare peng än i butiken.

- Miljö och hälsa har också en stor del i att det är så dåligt som det är. De talar om säker mat, inte god. Nu är vi snart där maten är helsäker - för ingen äter den.

Och det finns fler punkter i äldrevården som upprör.

- Många får bara duscha en gång i veckan. Ska man sitta där hungrig och dann och lukta skit? Det är förfärligt. Det är misshandel av gamla människor.

"Servera maten i riksdagen"

Leif Mannerström vet att det finns engagerad personal som vill servera god mat till äldreboendena. Han verkar gärna som inspiratör och har redan en idé om hur frågan om den dåliga maten ska uppmärksammas.

- Om ministrarna nu tycker att den här maten är så bra har jag ett förslag. Servera den här maten i en månads tid i riksdagen, säger Leif Mannerström.

Maya Dahlén Persson
Maya Dahlén Persson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER