Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mannerström dömer ut maten i äldrevården

Blir upprörd. Leif Mannerström tittar på SVT:s program om äldreboende med Expressen/GT:s reporter.
Foto: Lennart Rehnmann

GÖTEBORG. Leif Mannerström, 73, rasar mot den svenska äldrevården. Som mästerkock upprörs han av den urusla mat som serveras.

I SVT-programmet "Sveriges bästa äldreboende" lagar han själv lunch till de sällan mätta åldringarna på Smedbackens äldreboende.

- Om ministrarna nu tycker att den här maten är så bra har jag ett förslag. Servera den här maten i en månads tid i riksdagen, säger han om äldreboendematen.

Leif Mannerström, 73, har i nästan 20 år engagerat sig i maten som serveras på svenska äldreboenden. I SVT:s dokumentärserie "Sveriges bästa äldreboende" beger han sig till Lycksele för att laga mat till åldringarna på Smedbackens äldreboende.

- De här människorna har för fan gjort rätt för sig och förtjänar bra mat och lite ordning och reda, säger han efter att ha tittat på programmet tillsammans med GT:s reporter.

Härsket fläsk

Det enda rejäla mål mat som serveras är lunch, som är under all kritik. Uppvärmd färdigskalad potatis och härsket fläsk är en vardag för åldringarna, menar Leif Mannerström. En oacceptabel vardag.

- Politikerna borde utgå från att servera god och bra mat till de äldre och inte prata om bristande resurser och rationalisera bort köken.

GT har de senaste dagarna granskat situationen inom äldreomsorgen. Hos mästerkocken blandas ilska med tårar när han tänker på alla dem som går till sängs utan mättnad och utan att kunna se fram emot ett gott mål mat.

- Höjdpunkten på dagen är maten, och vi kan välja vad vi vill äta. De äldre och sjuka har ingen möjlighet. Det är ät detta eller svält, säger Leif Mannerström.

"Det är förfärligt"

Att det går att laga bra mat för billig penning bevisar han i tv-programmet. Men han ger samtidigt en känga till lagen om offentlig upphandling som gör att produkterna som används köps in för dyrare peng än i butiken.

- Miljö och hälsa har också en stor del i att det är så dåligt som det är. De talar om säker mat, inte god. Nu är vi snart där maten är helsäker - för ingen äter den.

Och det finns fler punkter i äldrevården som upprör.

- Många får bara duscha en gång i veckan. Ska man sitta där hungrig och dann och lukta skit? Det är förfärligt. Det är misshandel av gamla människor.

"Servera maten i riksdagen"

Leif Mannerström vet att det finns engagerad personal som vill servera god mat till äldreboendena. Han verkar gärna som inspiratör och har redan en idé om hur frågan om den dåliga maten ska uppmärksammas.

- Om ministrarna nu tycker att den här maten är så bra har jag ett förslag. Servera den här maten i en månads tid i riksdagen, säger Leif Mannerström.

"Sveriges bästa äldreboende"

I dokumentärserien "Sveriges bästa äldreboende" försöker äldreomsorgsexperterna Jane Lindell Lundgren och Yngve Gustafsson hjälpa ett svenskt äldreboende till att bli Sveriges bästa. Sänds i SVT1 med start den 22 augusti.

Del 1: Vad kostar en klapp på kinden?

Del 2: När receptfria läkemedel blir livsfarliga

Del 3: Vad ska de gamla få för mat?

Del 4: Har dom lyckats?