Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mannerström: "Det är bra att äta insekter"

Leif Mannerström vill inte se ner på andra idéer - men insekter serverar han inte. Foto: Per Wissing

FN uppmanar människor att äta insekter.

Rapportens upphovsmän menar att fördomar hos människor i Väst är ett hinder för spridning av insekter som föda, något en av Sveriges kändaste kockar slår ett slag för.

- Jag tycker inte man ska se ner på andra idéer, säger Leif Mannerström.

FN:s jordbruksorganisation FAO har uppmanat att öka intaget av insekter för att bekämpa svältutbrott i u-länderna. Enligt organisationen brukar redan två miljarder människor med olika mellanrum äta baggar, gräshoppor och myror. En som har testat att äta insekter är Leif Mannerström.

- För länge, länge sen var jag på kockturné med Tore Wretman i Fjärran östern. Då åt jag lite av varje, säger Mannerström.

- Vi blev bjudna på en fantastisk kinesisk måltid. Efteråt frågade de om vi visste vad vi ätit. Vi ville inte veta det - det var gräshoppor, nån specialmask och nåt annat. Men det var inget fel på det alls.

Rikt på protein

Sakkunniga påstår att insekter är rika på kalorier och har lätt att föröka sig samtidigt som de lämpar sig som kreatursföda. Och Mannerström tror att det kan ligga en hel del i det.

- Jag kan mycket väl tänka mig att det är en bra idé i de länder där det finns stor tillgång till det här. Det finns säkert mycket protein i den här typen av föda, säger han.

Skulle du själv kunna servera insekter på restaurang?

- Jag tror inte det. Jag tycker inte man ska se ner på andra idéer. Men jag kommer nog inte servera det under min aktiva tid som kock.

Fördomar är ett hinder

Rapportens upphovsmän menar att fördomar hos människor i Väst är ett hinder för spridning av insekter som föda.

- Det finns de som reagerar på att vi äter kräftor. Men det funkar ju också, säger Mannerström och fortsätter:

- Men det finns så många unga duktiga människor nu. Vi får väl kora Sveriges bästa insektskock. Det är väl en bra idé?