En av männen misstänkt även för bland annat mordförsök och grov misshandel. Foto: PolisenEn av männen misstänkt även för bland annat mordförsök och grov misshandel. Foto: Polisen
En av männen misstänkt även för bland annat mordförsök och grov misshandel. Foto: Polisen
Åklagaren menar att de båda åtalade männen har utfört mordet i samförstånd. Foto: PolisenÅklagaren menar att de båda åtalade männen har utfört mordet i samförstånd. Foto: Polisen
Åklagaren menar att de båda åtalade männen har utfört mordet i samförstånd. Foto: Polisen
Ingångshål från två skott, på dörrens insida. Foto: PolisenIngångshål från två skott, på dörrens insida. Foto: Polisen
Ingångshål från två skott, på dörrens insida. Foto: Polisen

Männens vansinnesdygn: Rysk roulett – och mord

Publicerad

Under loppet av två sommardygn misstänks en man i 30-årsåldern ha mördat en man, skottskadat en annan, utsatt en ung kvinna för en livsfarlig dödslek och voltat av vägen i sin flyktbil. 

Nu åtalas mannen och hans kumpan vid Alingsås tingsrätt. Båda männen nekar till brott.

Det var strax efter klockan 19 på lördagskvällen, den 19 augusti, som polisen larmades till en lägenhet i Limmared utanför Borås

Enligt initiala vittnesuppgifter till polisen tog sig maskerade män in i en lägenhet via balkongen där de sköt den unge man som befann sig i bostaden. 

Av polisens förundersökning framgår dock att det var en granne till den skjutne, som tillsammans med en kamrat tog sig in i den låsta lägenheten genom att krossa balkongdörrens ruta. 

Detta efter att grannen blivit vittne till mordet. 

Genom tittögat i sin lägenhetsdörr såg grannen hur två män samtalade med den nu döde mannen i trapphuset. När den senare hastigt stängde sin dörr drog en av männen upp en revolver och avlossade två skott genom dörren.

Avled på sjukhus

Efter att ha analyserat ingångshålen i dörren, bedömer polisen att den skjutne stått hukad eller framåtlutad i nära anslutning till dörren när skotten avlossades. Han träffades i halsen av en kula.

Mannen segnade ner innanför sin lägenhetsdörr, där grannen och hans kamrat hittade honom, blödande och livlös.

 

LÄS MER: Man skjuten till döds – intensiv mördarjakt

 

Mannen fördes till Södra Älvsborgs sjukhus med privat bil. Hans skador var dock så pass allvarliga att han flögs med ambulanshelikopter till Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. 

Men mannens liv gick inte att rädda.

Två män åtalas nu för mordet. Åklagaren anser att männen utförde mordet i samförstånd. Båda männen nekar till brottet.

"Lekte" rysk roulett med kvinna

En av männen åtalas också för grovt olaga hot och försök till mord i en verkstadslokal i Borås, samma dag som mordet i Limmared begicks. 

Mannen ska ha "lekt" rysk roulett, när han riktade en revolver mot en kvinna och tryckte av. I revolvern ska mannen tidigare ha stoppat in en patron och snurrat runt trumman. 

Det misstänkta mordvapnet: en Magnum-revolver, kaliber 44. Foto: Polisen

Risken för kvinnan att bli skjuten var en på sex, men revolvern klickade.

"Det är påhittat. Det stämmer absolut inte", säger mannen i förhör.

Mannen åtalas även för ytterligare ett mordförsök, dagen efter mordet i Limmared. Den åtalade ska då ha avfyrat skott mot en man på en parkeringsplats i Herrljunga. Ett av skotten träffade mannens sko, och ett annat träffade honom i ljumsken. Den åtalade förnekar brott.

Voltade av vägen

Polisen larmades till platsen och vittnen hjälpte den skjutne mannen, som enligt uppgift blödde kraftigt. Han klarade dock livhanken.

Kort efter skottlossningen voltade en bil av vägen rakt ut i ett skogsparti, i utkanten av Herrljunga. Föraren och passageraren som befann sig i fordonet, och som sattes i samband med den tidigare skjutningen, flydde från platsen. 

Kort efter skottlossningen voltade en bil av vägen rakt ut i ett skogsparti, i utkanten av Herrljunga. Foto: LÄSARBILD

Drygt 30 minuter senare blev två personer tagna till förhör efter att hundförare, polis med automatvapen och polishelikopter sökt efter männen. De påträffades inte långt från olycksplatsen intill Herrljunga ciders fabrik i Herrljunga. Männen anhölls senare, misstänkta för mordförsök. 

Relaterade ämnen
Jens Andersson
Jens Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER