Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Männens vansinnesdygn: Rysk roulett – och mord

En av männen misstänkt även för bland annat mordförsök och grov misshandel. Foto: Polisen
Åklagaren menar att de båda åtalade männen har utfört mordet i samförstånd. Foto: Polisen
Ingångshål från två skott, på dörrens insida. Foto: Polisen

Under loppet av två sommardygn misstänks en man i 30-årsåldern ha mördat en man, skottskadat en annan, utsatt en ung kvinna för en livsfarlig dödslek och voltat av vägen i sin flyktbil. 

Nu åtalas mannen och hans kumpan vid Alingsås tingsrätt. Båda männen nekar till brott.

Det var strax efter klockan 19 på lördagskvällen, den 19 augusti, som polisen larmades till en lägenhet i Limmared utanför Borås

Enligt initiala vittnesuppgifter till polisen tog sig maskerade män in i en lägenhet via balkongen där de sköt den unge man som befann sig i bostaden. 

Av polisens förundersökning framgår dock att det var en granne till den skjutne, som tillsammans med en kamrat tog sig in i den låsta lägenheten genom att krossa balkongdörrens ruta. 

Detta efter att grannen blivit vittne till mordet. 

Genom tittögat i sin lägenhetsdörr såg grannen hur två män samtalade med den nu döde mannen i trapphuset. När den senare hastigt stängde sin dörr drog en av männen upp en revolver och avlossade två skott genom dörren.

Avled på sjukhus

Efter att ha analyserat ingångshålen i dörren, bedömer polisen att den skjutne stått hukad eller framåtlutad i nära anslutning till dörren när skotten avlossades. Han träffades i halsen av en kula.

Mannen segnade ner innanför sin lägenhetsdörr, där grannen och hans kamrat hittade honom, blödande och livlös.

 

LÄS MER: Man skjuten till döds – intensiv mördarjakt

 

Mannen fördes till Södra Älvsborgs sjukhus med privat bil. Hans skador var dock så pass allvarliga att han flögs med ambulanshelikopter till Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. 

Men mannens liv gick inte att rädda.

Två män åtalas nu för mordet. Åklagaren anser att männen utförde mordet i samförstånd. Båda männen nekar till brottet.

"Lekte" rysk roulett med kvinna

En av männen åtalas också för grovt olaga hot och försök till mord i en verkstadslokal i Borås, samma dag som mordet i Limmared begicks. 

Mannen ska ha "lekt" rysk roulett, när han riktade en revolver mot en kvinna och tryckte av. I revolvern ska mannen tidigare ha stoppat in en patron och snurrat runt trumman. 

Det misstänkta mordvapnet: en Magnum-revolver, kaliber 44. Foto: Polisen

Risken för kvinnan att bli skjuten var en på sex, men revolvern klickade.

"Det är påhittat. Det stämmer absolut inte", säger mannen i förhör.

Mannen åtalas även för ytterligare ett mordförsök, dagen efter mordet i Limmared. Den åtalade ska då ha avfyrat skott mot en man på en parkeringsplats i Herrljunga. Ett av skotten träffade mannens sko, och ett annat träffade honom i ljumsken. Den åtalade förnekar brott.

Voltade av vägen

Polisen larmades till platsen och vittnen hjälpte den skjutne mannen, som enligt uppgift blödde kraftigt. Han klarade dock livhanken.

Kort efter skottlossningen voltade en bil av vägen rakt ut i ett skogsparti, i utkanten av Herrljunga. Föraren och passageraren som befann sig i fordonet, och som sattes i samband med den tidigare skjutningen, flydde från platsen. 

Kort efter skottlossningen voltade en bil av vägen rakt ut i ett skogsparti, i utkanten av Herrljunga. Foto: LÄSARBILD

Drygt 30 minuter senare blev två personer tagna till förhör efter att hundförare, polis med automatvapen och polishelikopter sökt efter männen. De påträffades inte långt från olycksplatsen intill Herrljunga ciders fabrik i Herrljunga. Männen anhölls senare, misstänkta för mordförsök.