Mannen döms till tio års fängelse för mordförsök. Foto: POLISENMannen döms till tio års fängelse för mordförsök. Foto: POLISEN
Mannen döms till tio års fängelse för mordförsök. Foto: POLISEN
Minst sex skott avlossades, står det i domen. Foto: POLISENMinst sex skott avlossades, står det i domen. Foto: POLISEN
Minst sex skott avlossades, står det i domen. Foto: POLISEN

Mannen sköt mot nio – döms till tio års fängelse

Publicerad

När skotten haglade på torget fanns det nio personer som alla kunde ha träffats av salvan.

Två av dem gjorde det och skadades allvarligt.

Nu döms skytten till tio års fängelse för mordförsök.

En lördagskväll i juli uppstod skottlossning på Komettorget i Bergsjön i östra Göteborg. Enligt förhör med offren ska de ha varit på platsen för att söka efter en stulen moped.

Det var då skotten avlossades.

Skytten, en man i 25-åldern, befann sig enligt domen från Göteborgs tingsrätt på omkring 30 meters avstånd när han sköt mot gruppen åtminstone sex gånger.

"Ett sådant handlande är typiskt sett ägnat att orsaka en annan persons död", står det i domen.

Brottsplatsen.Foto: POLISEN

Polisen sköt en man

När skytten skulle fly därifrån i bil blev en av de andra personerna i fordonet beskjuten av polis.

– Mannen som sköts av polis försökte köra på en polisman som avlossade verkanseld, sa Tommy Nyman, polisens presstalesperson, i samband med händelsen.

När domen nu förkunnats står det klart att Göteborgs tingsrätt anser att mannen i 25-årsåldern gjort sig skyldig till bland annat mordförsök och grovt vapenbrott.

Döms till tio års fängelse

Straffet: tio års fängelse.

"Tingsrätten anser sammanfattningsvis att det är ställt utom rimligt tvivel att NN, genom att flertalet gånger ha skjutit i riktning mot målsägandena, i vart fall varit likgiltig inför det faktum att var och en av dem hade kunnat avlida till följd av hans handlande", skriver tingsrätten i domen.

 

LÄS MER: Polisens teori: Han försökte mörda nio

 

Mannen dömdes mot sitt nekande.

– Den bevisning som finns är att gruppen av målsäganden pekar ut honom som en person som passerar. Dels finns det två personer som pekar ut honom som skytt. Det är den bevisning som finns, sa hans advokat Hans Palm i samband med att åtal väcktes.

Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER