Mannen led av cancer – fick hemorrojdsalva

Bilden är en illustration.
Foto: Thomas Northcut

Mannen klagade på stora smärtor i sin ändtarm och fick rådet från vårdcentralen i Värmland att använda salva mot hemorrojder.

Först efter flera påtryckningar fick mannen träffa en läkare – han led av analcancer och har nu avlidit, detta skriver vf.se. 

Det var i maj 2011 som mannen inledde sin kamp mot vårdcentralen i Värmland. Efter flera påringningar där han berättat om de stora smärtor han hade i ändtarmen fick han tillslut träffa en läkare. Då hade det gått nästan ett halvår.

Men undersökningen kunde inte genomföras på grund av mannens stora smärtor och han fick i stället en remiss till en kirurgklinik där de upptäckte att smärtan – som han erbjudits receptfri hemorrojdsalva mot av vårdcentralen – berodde på cancer, detta rapporterar vf.se.

Anmäldes

Händelsen lex Maria-anmäldes till Inspektionen för vård- och omsorg (IVO) som är kritiska till vårdcentralens omhändertagande och utredning av mannens ändtarmsbesvär. IVO skriver vidare att mannen vid den första kontakten inte borde ha blivit bedömd per telefon, utan fått komma in för en undersökning.

Den drabbade mannen avled hösten 2013, alltså två år efter att han fått besked om den dödliga sjukdomen. Men två och ett halvt år efter att han själv slog larm om sina besvär.

IVO menar att vårdcentralens rutiner vid händelsen inte stämde överens med den praxis som finns för larm om symptom på analcancer. Men efter att vårdcentralen uppdaterat sina rutiner och vidtagit åtgärder för att undvika att samma sak händer igen har IVO nu avslutat ärendet.