Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mannen föll ihop på gatan – endast Yosef, 11, agerade

Yosef Beyaa, 11, ryckte in och hjälpte mannen.
Foto: Privat
Jenny Karlsson Beyaa, 34.
Foto: Privat

Yosef Beyaa, 11, var på väg hem från skolan när en man plötsligt föll ihop framför hans ögon.

Trots att han tyckte det var otäckt sprang Yosef fram för att hjälpa mannen – medan vuxna stod en bit bort och tittade på.

– Jag ropade till folk att hjälpa mig men ingen brydde sig, säger Yosef.

Det var måndagen den 2 oktober i år som elvaåriga Yosef Bayaa från Lidköping tog en omväg förbi en lekplats på vägen hem från skolan.

– Han dröjde lite med att komma hem så jag undrade var han var, men jag tänkte att han kanske spelade fotboll på skolgården, säger mamma Jenny Karlsson Beyaa, 34.

När Yosef väl kom hem från skolan var han uppjagad, och Jenny märkte direkt att något hänt. Då berättade Yosef vad han varit med om på lekplatsen i området.

– Han hade sett en man som betett sig konstigt när han skulle låsa upp sin cykel, det såg ut som om mannen mådde illa. Plötsligt sjönk han ihop på marken, och Yosef såg att han skakade.

Mamma Jenny är stolt över sonens agerande.
Foto: Privat

Ropade på hjälp – ingen kom

Yosef berättar att han tyckte det var lite otäckt, men att han ändå gick fram till mannen för att försöka hjälpa honom. Vid det här laget hade flera vuxna samlats – men stod bara och tittade på.

– Jag blev väldigt arg, det stod en kvinna på sin balkong och bara tittade. Jag ropade till folk att hjälpa mig men ingen brydde sig, säger Yosef.


LÄS ÄVEN: Skolan sa att Nalina, 7, behövde tänka på vikten 


Efter att Yosef ropat efter hjälp i flera minuter kom till slut en man ut från en av lägenhetsbyggnaderna, och hjälpte den skakande mannen upp på fötter igen.

De hjälptes åt att få mannen till en av lägenhetsbyggnaderna, men eftersom Yosef lärt sig att inte gå hem till främlingar följde han inte med in.

Tycker de ska skärpa sig

 I stället gick Yosef hem och berättade för mamma Jenny vad som hade hänt.

– Jag blev ju stolt, givetvis, men även förbannad på de här människorna som tittade på men inte hjälpte till, säger Jenny.

– Dels för att de inte hjälpte den här mannen, och dels för att de inte hjälpte ett barn som stod och skrek på hjälp. Man gör inte så.

Även Yosef har några väl valda ord till personerna som inte kom till undsättning i lekparken:
– Jag tycker de ska skärpa sig, har de inte lärt sig något från sina föräldrar?