Vansinnesföraren åtalas vid Göteborgs tingsrätt för grov vårdslöshet i trafik, olovlig körning, rattfylleri och narkotikabrott. Foto: Henrik JanssonVansinnesföraren åtalas vid Göteborgs tingsrätt för grov vårdslöshet i trafik, olovlig körning, rattfylleri och narkotikabrott. Foto: Henrik Jansson
Vansinnesföraren åtalas vid Göteborgs tingsrätt för grov vårdslöshet i trafik, olovlig körning, rattfylleri och narkotikabrott. Foto: Henrik Jansson
Det var på Lundbyleden i höjd med Backaplan som vansinnesfärden slutade i en krasch. Foto: GooglemapsDet var på Lundbyleden i höjd med Backaplan som vansinnesfärden slutade i en krasch. Foto: Googlemaps
Det var på Lundbyleden i höjd med Backaplan som vansinnesfärden slutade i en krasch. Foto: Googlemaps

Mannen flög tio meter efter vansinnesfärden

Publicerad

Han misstänks för att ha kört i 200 kilometer i timmen i centrala Göteborg, varit nära på att köra över en person – och försökt gasa i från polisen.

Vansinnesfärden tog stopp vid Backaplan där mannen voltade av sin motorcykel och flög flera meter.

Nu åtalas han.

En man 45-årsåldern åtalas nu vid Göteborgs tingsrätt för grov vårdslöshet i trafik, olovlig körning, rattfylleri och narkotikabrott. Det är en vansinnesfärd med motorcykel genom stora delar av Göteborg som ligger bakom stämningen mot mannen. I åtalet skriver åklagaren Åsa Nilsson bland annat:

"Brottet ska bedömas som grovt då NN har varit grovt oaktsam samt visat uppenbar likgiltighet för andra människors liv och egendom"

Färden slutade med en olycka.

Vägrade stanna på signal

Det var den 7 oktober förra året som en polispatrull i Olskroken noterade en motorcykelförare de ville stoppa och kontrollera. När mannen på motorcykeln blev varse om poliserna som låg bakom honom – valde han att gasa upp i en högre hastighet för att fly patrullen.

Jakten gick genom stora delar av Olskroken och Redbergsplatsen där mannen gång på gång vägrade att stannade på polisernas signal – eller för rött ljus. Han ska enligt poliserna dessutom ha ökat farten flera gånger. Efter jakten i Olskroken fortsatte mc-föraren ner mot E6 och in i Tingsstadstunneln, vidare ner på Lundbyleden.

Han ska även ha varit nära på att köra över en person vid ett övergångsställe, menar åklagaren.

Voltade och flög tio meter

Men i höjd med Backaplan tog det slut. När mannen försökte bromsa – hade han för hög fart för att kontrollera sitt fordon – och kraschade således in en vägkant. Poliserna beskriver händelsen så här:

"MC:n tar stopp och föraren gör en volt och landar ca 7-10 meter bort".

Mannen som är i 45-årsåldern fick efter kraschen föras till sjukhus för vård.

Som fortast ska mannen enligt polisen ha kört i omkring 200 km/h i centrala Göteborg. Han erkänner de flesta av brotten – men menar att det inte har handlat om någon grov vårdslöshet i trafiken.

Relaterade ämnen
Jonas C Andersson
Jonas C Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER